باقرعلی عادل فر با اشاره به اهمیت مطالعات ایران شناسی بیان کرد: بیگمان رشد و توسعه جوامع در دنیای مدرن نمی تواند صرفا از بُعد اقتصادی و صنعتی مورد توجه قرار گیرد بلکه این توسعه به همان اندازه در گرو شناخت صحیح وعمیق از تاریخ، فرهنگ، تمدن و گذشته این جوامع است. از این رو این مسئله در ایران امروز نیز نمیتواند مستثنی باشد و مطالعات دانشگاهی و آکادمیک در این حوزه که عمدتاً ذیل مفهوم «ایرانشناسی» جای می گیرد نیز میتواند کمک مؤثری در این زمینه باشد.
وی قزوین شناسی را در چهارچوب مطالعات ایران شناسی دانست و افزود: مطالعات ایران شناسانه به طور کلی و توجه به مطالعات در حوزه تاریخ محلی در هر یک از شهرها و مناطق ایران به طور خاص، زمینه دستیابی به آگاهیهای لازم در خصوص تاریخ، فرهنگ و تمدن ایرانی ـ اسلامی را فراهم می کند. با این وصف تحقیق و پژوهش در حوزه قزوین شناسی را نیز میتوان در همین چهارچوب ارزیابی کرد.
دبیرعلمی نخستین همایش بین المللی «قزوین شناسی پیش از اسلام» قزوین را در تاریخ پیش و پس از اسلام دارای اهمیت دانست و اظهار کرد: قزوین نه تنها در دوره اسلامی بلکه در دوره باستانی همواره یکی از کانونهای مهم بهشمار میآمده است.
وی ادامه داد: دشت قزوین از پهناورترین، حاصلخیزترین و همچنین از کهن ترین سکونتگاه های فلات ایران است. به علت پهناور بودن دشت قزوین و نیز روند کند کاوش های باستانشناسی در ایران، تاکنون حدود یک پنجم این دشت کاوش شده است. دستاورد این کاوشها، شناسایی نزدیک به 350 اثر باستانی، در سه دورۀ پیش از تاریخ، دورۀ باستان و دورۀ اسلامی است.
عادل فر در ادامه بیان کرد: دشت قزوین و ارتفاعات پیرامون آن به دلیل توانمندیهای زیست محیطی و موقعیت ویژه جغرافیایی از دیرباز زیستگاه بشری در فلات ایران بوده است. وجود شواهد و مدارک باستان شناختی از عصر پارینه سنگی تا قرون متأخر اسلامی در گوشه و کنار این منطقه موید این ادعاست.
وی ادامه داد: برای نمونه بررسیهای به دست آمده از تپه سگزآباد بویین زهرا، نشان دهنده زیستگاههای انسانی متعددی در هزارههای پیش از میلاد است. آثار و اشیاء به دست آمده در سگزآباد قزوین، مربوط به دوران نو سنگی و پیش از تاریخ است. همچنین در نزدیکی جاده کرج به قزوین، تعدادی تپه باستانی کشف شده که تا حدی وضعیت زندگی اقوام این ناحیه را در حدود هزاره چهارم قبل از میلاد روشن میسازد.
وی تاکید کرد: دشت قزوین از پیش از تاریخ تاکنون به دلایلی از جمله «حاصلخیزی و شرایط مناسب برای کشاورزی، باغ داری و دام داری»، «شاهراه و پیوند دهندۀ تمدن های شرق و غرب فلات ایران»، «راهرو مناسب شمال و جنوب البرز از دره سفید رود به مرکز ایران» مورد توجه و دارای اهمیت بود است.
عادل فر عنوان کرد: همین اهمیت بود که در دوره ساسانی سبب شکلگیری هسته نخستین شهر قزوین و تکامل و توسعه آن در دورههای بعدی شد. به رغم این اهمیت تاکنون، قزوین دوره باستان و پیشا اسلامی کمتر مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است.
وی ادامه داد: بر این مبنا، برگزاری نخستین همایش بین المللی «قزوینشناسی پیش از اسلام» بدون تردیدی می تواند خلأ چنین تحقیقات و پژوهشهایی را بر طرف کند و راهنمایی برای سیاستگذاران و تصمیمسازان توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این دشت پهناور باشد.
دبیر علمی نخستین همایش بین المللی «قزوین شناسی پیش از اسلام» گفت: این همایش در 4 محور به شرح زیر برگزار می شود که شامل 1- باستان شناسی، معماری و شهرسازی پیش از اسلام منطقه قزوین، فرهنگ و زبان منطقه قزوین پیش از اسلام،
تاریخ و جغرافیای قزوین پیش از اسلام، استعدادهای گردشگری پیش از اسلام منطقه قزوین است.
نظر شما