این اثر، کتابی دوزبانه است که با هدف شناساندن مواریث ادب شفاهی و مردمی ایلام صورت گرفته است.
ادبیات شفاهی، به عنوان سرمایههایی فرهنگی، بخش مهمی از هویت فرهنگ و تاریخ سرزمین کهن ما به شمار میروند و بازنویسی و بازآفرینی از آن، موجب آشنایی جامعه مخاطب با گنجینه ادبیات کلاسیک و شفاهی و فولکلور میشود و یکی از راههای حفظ و نگهداری فرهنگ و ادبیات شفاهی، گردآوری، بازنویسی و بازآفرینی با رعایت اصول و معیارهای مصوب این قالبها برای این مخاطبان است.
از عمر این حکایتها و متلهای شفاهی بیشتر از صدها سال میگذرد و آدمهای زیادی هم آنها را خوانده و لذت بردهاند، اما این آثار هیچوقت کهنه نشده و همچنان رنگ و بویی تازه دارند و هرگز فراموش نمیشوند و در کشورهای دیگر به زبانهای مختلف هم ترجمه شدهاند.
یکی از بهترین راههای انتقال مفاهیم و دانش و علوم و ارزشهای انسانی و درسهای تربیتی به مخاطبان، بازآفرینی و بازنویسی از ادبیات شفاهی است که خداداد ابراهیمی، با دغدغهمندی و آگاهی، تجربه سالها داستان نویسیاش را در این کتاب به نمایش گذاشته و با بازآفرینی تعدادی از قصههای کهن استان ایلام در پرداختی تازه، اثری خواندنی و جذاب را در اختیار نسل امروز و علاقه مندان به فرهنگ و ادب شفاهی منطاق کردزبان قرار داده است.
نعمتالله داودیان، حکایتهای این مجموعه را به کردی ایلامی برگردانده و نشر زانا آن را در کیفیتی مناسب منتشرکرده و افشین ابراهیمی، طراحی جلد و امور هنری آن انجام داده است.
به گزارش ایبنا خداداد ابراهیمی، متولد 1341 در ایلام، بازنشسته آموزش و پرورش، مؤلف کتابهای: هروله تا عرش(خاطرات یک زائر پیاده از مهران تا کربلا)،دریچهای به تاریخ مطبوعات ایلام،یادنوشت های محلی (گزیدهی یادداشتهای مطبوعاتی)، ترجمه کتاب هیچ چیز شبیه کربلانیست،مولف هادی المدرسی،دایره آتش و ترکش (برگرفته از خاطرات طرح روایت عشق)(دفتر چهارم) ترجمه آثاری همچون:«البجعات المتوحشات (غازهای وحشی)»،«اللص و الکلاب (دزد و سگها)» و مجموعه اشعار «مصطفی الغماری الجزایر» و...است. وی هماکنون ضمن اداره و مدیریت روزنامه و پایگاه خبری مهران، به فعالیتهای تخصصی ادبی،فرهنگی و رسانهای مشغول است.
نشر زانا کتاب «مهتهلهیل مهردم ئیلام» (قصههای مردم ایلام) نوشته خداداد ابراهیمی، به ترجمه کردی نعمتالله داودیان، در سال ۱۴۰۱در 172 صفحه و با حمایت مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام منتشر کرده است.
چاپ اول این اثر به زبان فارسی، توسط انتشارات ندای اندیشه ایلام، در سال 1383 منتشر شده بود.
نظر شما