جلد پنجم کتاب «عنوان بصری» با موضوع حقیقت عبودیت منتشر شد.
مولف در این مباحث ضمن شرح و توضیح معنای «حقیقت عبودیت»، به کیفیت تحقق آن در نفس اشاره کرده و با تبیین معانی سلوک، بر وصول به حقیقت عبودیت تاکید داشته و موانع راه سیر و سلوک را بر میشمرد.
نویسنده در ادامه، با بیان اعتباریت عالم دنیا، تشخیص حقایق و اعتباریات را عمود خیمه سلوک عنوان کرده و با تاکید بر ضرورت تصحیح دیدگاه انسان نسبت به مالکیت، تصرف در امور انسان را از اختصاصات خداوند متعال مطرح میکند. آیتالله حسینی طهرانی در فرازی دیگر از بیانات، موضوعاتی مانند «دلایل عبودیت خداوند و اطاعت از رسول»،«رابطه آزادی و عبودیت»،«ارزش والای مقام عبودیت» و «تفاوت تعلق و ملکیت» را متذکر شده و با بیان سیره معصومین و اولیای الهی مطالب را شرح میدهد.
در قسمتی از کتاب چنین میخوانیم: «مرتبه عبودیت، مرتبهای است که خداوند متعال، رسول و منتخب از خلایق خود را قبل از اتّصاف به رسالت، به آن وصف متّصف میکند؛ فرمود:{سُبحانَ الَّذِی أَسرَىٰ بِعَبدهِ } و یا در تشهد میخوانیم: «أشهُد أنّ محمداً عبدُه و رَسوله». در اینجا خداوند به پیغمبر خطابِ عبد میکند؛ یعنی اگر خدای متعال در میان اوصاف رسول خدا، وصفی بهتر از «عبودیت» برای او سراغ داشت، آن را ذکر میکرد. پس با عبودیت است که همه ارزشها در انسان متحقّق میشود و بدون عبودیت هیچ ارزشی ـ ولو اینکه مردم آن را ارزش بدانند ـ در انسان متحقّق نمیشود!»
لازم به ذکر است این کتاب از دوره علوم و مبانی اسلام و تشیع است که نشر مکتب وحی آن را منتشر شده است. دیگر موضوعات این مجموعه(شرح حدیث عنوان بصری) که به صورت موضوعی منتشر میشود عبارتند از: جلد اول: ولایت و هدایت، جلد دوم: حقیقت ورد و ذکر، جلد سوم: حقیقت علم و جلد چهارم: تزکیه و تهذیب.
حدیث عنوان بصری از امام صادق علیه السلام روایت شده است و علمای بزرگ عرفان و اخلاق مانند آیتالله سید علی قاضی خواندن دائمی و عمل به دستورات آن را توصیه کردهاند.
جلد پنجم «عنوان بصری» دربرگیرنده بیانات مرحوم آیت الله حاج سید محمدمحسن حسینی طهرانی (فرزند علامه طهرانی) در شرح حدیث عنوان بصری از سوی انتشارات مکتب وحی منتشر شده است.
نظر شما