معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در نمایشگاه کتاب در گفتوگو با ایبنا؛
تغییر شیفت شب کتابخانه ملی یک تصمیم سازمانی است
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، تغییر ساعت شیفت شب کتابخانه ملی را یک تصمیم سازمانی و مبتنی بر اندیشه اعلام کرد و گفت: کتابخانه ملی قطعا به توسعه و بهبودخدمات، فکر میکند.
وی درباره نمایشگاه کتاب تهران گفت: بهعنوان یک علاقهمند و فارغ از سمتم در کتابخانه ملی صحبت میکنم، به نظر من باید خوانش کتابخوانی در کشور ترویج پبدا کند. این خوانش شامل این موضوع است که به مخاطبان آموزش داده شود، چه بخوانند؟ چگونه بخوانند؟ به نظر میرسد باید تمرکز و انگیزههای درونی افراد در زمینه خواندن کتاب شناسایی شود.
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه حتی معیارهای خوانش مطالعه در جامعه دانشگاهی نیز باید بازنگری شود، عنوان کرد: در ادبیات علمی میان «خواندن» و «مطالعه» تفاوت وجود دارد و در بحث واژگانی نیز این دو معنا، تفاوت ساختاری دارند؛ زیرا خواندن مبحثی است که با لذت، سرگرمی و منزلت اجتماعی همراه است اما مطالعه دارای عمق و تمرکز بیشتری است و قطعا این دو مقوله باید تفکیک شوند. برهمین اساس دایره خواندن، وسیعتر و تمرکز در مطالعه بیشتر است؛ به نظر میرسد مطالعه و خواندن باید همزمان و همسو با یکدیگر در جامعه دنبال شود.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد عادت به خواندن باید در جامعه ترویج شود، گفت: اگر عادت به خواندن در جامعه ترویج شود، میتوانیم مطالعه را در جامعه هدفمند کنیم.
مؤمنی درباره چگونگی ترویج عادت به خواندن در جامعه و سیاستگذاری مناسب، اظهار کرد: حضور گسترده مردم در نمایشگاه کتاب تهران نشاندهنده این است که علاقه و ظرفیت به کتابخوانی در کشور وجود دارد اما ترویج خواندن یکی از مباحثی است که هرچقدر به آن پرداخته شود، بازهم کم است و برای گسترش ترویج کتابخوانی و عادت به خواندن در جامعه باید طرز تفکر جامعه تغییر کند؛ البته ترویج این فرهنگ، نیازمند انگارههای دانشی است. براساس آن میتوان فهمید تا چه اندازه در مقوله فرهنگ و ترویج کتابخوانی موفق بودهایم؟
وی درباره عوامل سیاستگذاری فرهنگی در نمایشگاه کتاب تهران اظهار کرد: بهطور مشخص نظری درباره سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران ندارم اما به نظر میرسد ریشه همه انگیزههای درونی خواندن به خانواده برمیگردد و باید در سبد خانوادههای ایرانی کتاب وجود داشته باشد اما مسائل اقتصادی اکنون به مقوله فرهنگی گره خورده و موجب شده کتاب و نیازهای فرهنگی به اولویت چندم و حتی آخر خانوادهها تبدیل شود. مسائل فرهنگی میتواند ساختارمند از سوی دولت حمایت شود.
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه دولت برای ساختارهای اقتصادی برنامههای مشخصی دارد اما مباحث فرهنگی مظلوم هستند، اظهار کرد: به نظر میرسد دولت در زمینه فرهنگی باید برنامه منسجمتری در ساختار کلان داشته باشد و ساختارمند از نظام فرهنگی حمایت کند؛ بهعنوان مثال همانطور که کودکی متولد می شود به او در طول زندگی دفترچه سلامت میدهند و دائم معیارهای سلامتی او را چک میکنند، بهتر است معیارهای مشارکت فرهنگی افراد نیز در طول دوران حضورش در این بخش رصد و کنترل شود.
مومنی با انتقاد از حذف پست کتابدار در سال 89 ازسوی آموزش و پرورش اظهار کرد: به نظر میرسد، تربیت «کتابدار معلم» از طریق سیستم آموزشی کشور بتواند تا حدودی مشکل کتابخوانی در کشور را حل کند. با این راهکار، کتابدارانی که از طریق آکادمیک در دانشگاهها کتابداری میخوانند بهتر است در صورتی که بخواهند وارد کتابخانههای آموزشگاهی شوند و چند واحد تربیت معلم را نیز بگذرانند؛ البته این مساله که این افراد چه بخوانند نیز قابل بحث است.
وی افزود: با این راهکار، دغدغه مدارس برای احیای پست کتابدار به دلیل نداشتن بودجه مرتفع شود و همچنین آموزش و ترویج کتابخوانی از طریق کتابدار معلم، میتواند به نسل جدیدی که خواستار آموزش از طریق فضای الکترونیک هستند، کمک بیشتری کند؛ زیرا ترویج کتابخوانی از طریق کتابدار معلم میتواند نگاه نسل جدید را نسبت به کتابخوانی تغییر دهد.
به گزارش ایبنا؛ 21 اردیبهشتماه سال گذشته با توجه به پیگیریهای اعضای کتابخانه ملی برای بازگشت شیفت شب کتابخانه ملی به ساعت 24 تا 7 صبح، بعد از ۱۲ سال از زمان تأسیس شیفت شب این کتابخانه، اعضای کتابخانه ملی درخواست خود را برای رئیس هیئت امنای کتابخانه ارسال کردند. لازم به دکراست؛ طی روزهای ابتدایی زمستان امسال که کشور به علت سرما، قطعی گاز را تجربه کرد، کتابخانه ملی اعلام کرد که برای صرفهجویی در مصرف گاز، شیفت شب کتابخانه را از ساعت 24 تا ۷ صبح تعطیل میکند، اما با بازگشت شرایط به حالت عادی همچنان این شرایط برقرار است.
نظر شما