چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۰
گودرز رشتیانی: آینده ایران‌شناسی به دلیل تنوع موضوعات رو به پیشرفت است

گودرز رشتیانی، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران گفت: خوشبختانه ضمن اینکه مطالعات ایران‌شناسی کیفی‌تر شده، ایران‌شناسان نیز از نظر کمی افزایش یافته‌اند؛ چون شرایط جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی ایران به‌دلیل مسائل کنونی روزبه‌روز برای آن‌ها جذاب‌تر شده‌ است.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- ماهرخ ابراهیم‌پور: گودرز رشتیانی، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران با اشاره به پیشرفت مطالعات ایران‌شناسی در سال‌های اخیر به ایبنا گفت: ما دو طیف ایران‌شناس داریم که یک طیف در خارج از کشور و طیف دیگر در داخل که همان جامعه علمی ما را در برمی‌گیرد، به‌طور حرفه‌ای مشغول مطالعه روی ایران هستند و من به مطالعات هر دو گروه خوش‌بین هستم.

وی در بازدید از نمایشگاه کتاب 1402 ادامه داد: هرچند ممکن است برخی از عوامل نظیر مسائل سیاسی یا مسائل اقتصادی نظیر بیکاری ایران‌شناسان در خارج از کشور گاه بر اقتصاد ایران‌شناسی تاثیر خوبی نداشته باشد ولی در مجموع مطالعات ایران‌شناسی هم در داخل و هم در خارج از کشور به‌ویژه در اروپا، آمریکای شمالی و شرق آسیا در مقایسه با 20 سال گذشته روندی توسعه‌یافته پیدا کرده است. 

رشتیانی تأکید کرد: خوشبختانه ضمن اینکه مطالعات ایران‌شناسی کیفی‌تر شده، ایران‌شناسان نیز از نظر کمی افزایش یافته‌اند؛ چون شرایط جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی ایران به‌دلیل مسائل کنونی روزبه‌روز برای آن‌ها جذاب‌تر شده‌ است.

این ایران‌شناس بر این باور است که عنوان ایران‌شناسی را در داخل کشور باید با احتیاط به کار ببریم؛ چون هر نویسنده و پژوهشگری که در ایران درباره جغرافیا، زبان و ادبیات فارسی، تاریخ، آداب و رسوم و مسائل اجتماعی آن می‌نویسد، در طیف ایران‌شناسان قرار می‌گیرد، از این‌رو تاسیس یک رشته به نام ایران‌شناسی در ایران خطاست؛ چون نمی‌توان گزیده گزینش‌شده‌ای از هویت، زبان و تاریخ ایران را در قالب یک رشته به نام ایران‌شناسی تمام کرد و جمع‌کردن آن‌ها در قالب دروس یک دوره لیسانس یا دکتری اشتباه است.

وی ادامه داد: بهتر است که عنوان ایران‌شناسی را برای دانشگاه‌های اروپایی و خارجی بگذاریم. چون در آن‌جا ایران‌شناسی بسیار تخصصی دنبال می‌شود و دارای نحله‌ها و رشته‎‌های زیادی است. 

رشتیانی سپس به فلسفه شکل‌گیری بنیاد ایران‌شناسی اشاره و تصریح کرد: زنده‌یاد دکتر حسن حبیبی بنیاد ایران‌شناسی را به‌منظور سیاستگذاری کلان در زمینه مطالعات ایران‌شناسی تأسیس کرد نه اینکه به‌عنوان یک مرکز پژوهشی رقیب در کنار سایر مراکز ایران‌شناسی در داخل و خارج از کشور قرار بگیرد. بنابراین از دید من، اکنون هم مأموریت اصلی بنیاد ایران‌شناسی باید بر محوریت روندهای کلی و سیاست‌گذاری کلان در حوزه ایران‌شناسی قرار بگیرد.

سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشت‌ماه در مصلای امام خمینی‌(ره) و همزمان به‌صورت مجازی در ketab.ir در حال برگزاری است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها