کرمانشاه - فعالان عرصه نشر در کرمانشاه اعتقاد دارند که وظیفه یک ناشر خوب صرفا اخذ مجوز کتاب نیست بلکه ناشران خلاق، به پرورش کتاب کمک میکنند و از این مسیر است که کسب و کار پویا و موفقی خواهند داشت.
کاهش میزان مراجعه کنندگان، گرانی کاغذ، تمایل اندک کتابخوانی گرایش بیشتر به فضای مجازی، کمبود نيروی فنی و تخصصی در برخی از انتشارات و چاپخانه و تعامل اندک ناشران استان موجب ازجمله مشکلات این حوزه است.
با وجود همه این مشکلات، برخی از ناشران بومی توانستهاند با درنظرگرفتن استانداردهای ملی نشر، کمیت و کیفیت آثار دریافتی را ارتقا دهند و در این بازار حرفی برای گفتن داشته باشند و اجازه ندهند این حرفه در شهر به طور کامل خاموش شود.
انتشارات گلچین ادب از سال 1394 تا 1401 به عنوان نشر برتر استان معرفی شد و در دو سال 96 و 97 نیز در گروه 50ناشر برتر ملی قرار گرفت.
داراب گلچین، مدیر این انتشارات در گفتگو با خبرنگار ایبنا، به برخی آسیبها در این حوزه پرداخت و گفت: تعداد زیادی انتشاراتی در کرمانشاه وجود دارد ولی کمتر از 10عدد از این ناشران فعال هستند که بخشی بسیار محدود و در حد چهار یا پنج عنوان کتاب در سال چاپ دارند.
وی ادامه داد: برخی از ناشران کرمانشاهی به این حرفه به دید غیر فرهنگی نگاه می کنند، و این انتظار را دارند که نویسنده باید کتاب را آماده به نزد آنان ببرد تا مجوزی برای آن اخذ شود و اگر از این ناشران بپرسیم که یک انتشاراتی چه وظیفهای دارد؟ می گویند که «تنها اخذ مجوز وظیفه آنان است»، این درحالی است که این اقدام چندان اهمیت ندارد و یک ناشر باید بتواند اثر را پرورش دهد و بهتر عرضه کند.
انتشاراتی تنها وظیفه اخذ مجوز را ندارد
گلچین ادامه داد: یک انتشاراتی باید اثر را بررسی کند و از نویسنده بخواهد که معایب را برطرف کند که بی توجهی به این مهم و تنها تلاش برای کسب مجوز اشتباه است و برخی از ناشران شهر ما سواد کافی حرفه ای برای فعالیت در این حرفه را ندارند.
وی اضافه کرد: عمده مشکلات مالی یک مرکز نشر به این دلیل است که ناشر کار خود را به خوبی انجام نداده و نارضایتی ایجاد کرده است که این موضوع را در جلسات عنوان کرده ام که «بسیاری از ناشران سواد نشر را ندارند و ویترین مناسبی ایجاد نکرده اند».
گلچین با بیان اینکه چندان، موفقیت انتشارات به سهمیه کاغذ وابسته نیست، افزود: یک سوال میپرسم آیا کسی در این برهه زمانی تورم، خانه نمی سازد؟ جواب مشخص است و در نهایت باید گفت که این حرفه کاربلد میخواهد.
وی در پاسخ به این سوال که «چه عواملی موجب شده که در گروه ناشران برتر قرار بگیرد؟»، گفت: در این زمینه رنج و کمیت چاپ کتاب در سال ملاک است و در دوسال 96 و 97 به دلیل اینکه چاپ سالانه این انتشارات 30عنوان کتاب بود و مطابق معیار کشوری بود به عنوان 50ناشر برتر ملی نیز معرفی شدیم، میانگین چاپ کتاب ما در سال بین 25تا30عنوان است و از زمان آغاز بکار این انتشارات تاکنون نزدیک به 270 عنوان کتاب چاپ شده است.
گلچین یادآور شد: استانداردهایی که برای چاپ کتاب درنظر میگیریم براساس استانداردهای جهانی کتاب است، فردی به عنوان ویرایشگر متون فارسی و کردی و مترجمی در این انتشاراتی وجود دارد که بسیاری از انتشاراتیها فاقد آن است.
او ادامه داد: سعی شده استانداردهای چاپ کتاب از نظر صفحه بندی و صفحهآرایی، سایز حروف و غیره مطابق انتشارات مطرح کشوری شود ما کتاب را چاپ می کنیم و به دنبال این نیستیم که کتاب را کپی و پرینت بگیریم و تنها یک چسب چوب در پشت جلد کتاب بکار ببریم، ظاهر کتاب مهمترین جذبه در نگاه اول است که شامل کیفیت کاغذ، کیفیت جلد و رنگ می شود که پس از ورق زدن مطالب نشان داده می شود و اینها شناسه کتاب است که ببینده را تشویق میکند کتاب را در دست بگیرد و ورق زند.
نظر شما