چهارشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۹
اسطوره‌ها زاده ذهن خلاق و دراماتیک هستند

خوزستان - رضا کیانی منتقد ادبی خوزستانی گفت: آئین‌ها ریشه اسطوره‌ای دارند و اسطوره‌ها زاده ذهن خلاق و دراماتیک هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)در اهواز ، رضا کیانی شامگاه سه شنبه در آئین رونمایی از کتاب از «زُون گشون تا پاگشون» آیین‌های نمایشی ازدواج در قوم بختیاری به نویسندگی بهنوش بساک کاظمی در کتابفروشی شهرکتاب بیان کرد: انتشار هر کتاب دریچه‌ای به سمت تولید اندیشه است و زمانی اندیشه تولید می‌شود که کتاب در بوته نقد و بررسی قرار گیرد.
 
عضو کانون ملی منتقدان تئاتر کشور با بیان اینکه کتاب از زون گشون تا پاگشون در ابعاد مختلف قابل تاویل و بررسی است، عنوان کرد: آئین‌ها  ریشه اسطوره‌ای دارند و اسطوره‌ها برای زنده ماندن باید متجلی شوند و بین آئین و اسطوره ارتباط دوگانه‌ای وجود دارد.
 
کیانی ادامه داد: انسان آئین ساز، آئین باز و آئین پرور است. وقتی آئین‌ها تکرار می‌شوند تبدیل به سُنت و سنت نیز به سنن تبدیل می‌شود و سُنن‌ها مورد پردازش ما قرار می‌گیرند.
 
وی اسطوره‌ها را زاده ذهن خلاق و دراماتیک دانست و اظهار کرد: بخشی از این کتاب آئینی، ذهن ما را به باورها گره می‌زند و بختیاری و تبارشناسی اندیشه‌ورزی هستند.
 
نویسنده کتاب از  زون گشون تا پاگشون در این مراسم گفت: این کتاب حاصل یک دهه پژوهش و تحقیق در زمینه مردم شناسی و آئین‌های نهان و آشکار در فرهنگ بختیاری است.
 
بهنوش بساک کاظمی مضمون کتاب را ۱۲آئین نمایشی از قوم بختیاری دانست و بیان کرد: اولین آئین با زون گشون آغاز می‌شود و آخرین در مورد پاگشون خانواده و جامعه  مورد بررسی قرار گرفته است.
 
  قصه‌گو و پژوهشگر خوزستانی انگیزه اصلی  پرداختن به این موضوع پژوهشی را تحلیل‌گری و هدایت پدر نویسنده خود در این مسیر دانست و عنوان کرد: کوشیدم بخشی از دین‌ام را نسبت به ایل‌ام ادا کنم و امیدوارم این کتاب منبع و مأخذ کار تحقیقی دانشجویان در حوزه مردم‌شناسی قرار گیرد.
 
 این نویسنده خوزستانی با تأکید بر اینکه باید آئین‌هایی را که ریشه تاریخی و فرهنگی دارند ضبط و ثبت کنیم، اضافه کرد: اگر آئین‌ها را ثبت نکنیم در گذشت زمان به بوته فراموشی سپرده می‌شوند و سند مکتوبی برای نسل‌های آینده باقی نمی‌ماند.
 
 مسئول انجمن قلم شهرزاد نیز در این مراسم گفت: پژوهش در فرهنگ فولکور خوزستان کمک می‌کند تا فرهنگ بخش مهمی از جامعه ایران قوم و ایل بختیاری در دیگر اقوام شناسانده شود.
 
فردین کوراوند افزود: خوزستان رنگین کمان اقوام ایرانی را دارد و این پژوهش‌ها می‌تواند آئین‌های فراموش شده را به نسل جوان معرفی کند.
 
 محقق و مدرس دانشگاه در این مراسم بیان کرد: کتاب از زون گشون تا پاگشون کتابی بسیار ارزشمند از زبان یک زن درخصوص یک عضو مهم خانواده و پایه ازدواج به عنوان یک سنت حسنه از نظر ملی و دین است.
 
اردشیر ساسان افزود: ازدواج در شاهنامه فردوسی که از آن با نام جنگ و میدان‌های جنگ یاد می‌کنیم نیز در در بیشتر داستان‌های شاهنامه این عشق و دلدادگی وجود دارد.
 

ساسان آئین‌های یاد شده در این کتاب را برای همسالان خود که به عین دیدند قابل لمس دانست و اظهار کرد: شاید برای جوانان برخی آداب و رسوم فراموش شود و آداب و رسوم منافاتی با دین مبین اسلام ندارد. و باید این آئین‌ها دوباره احیاء شود.
 
وی هر دو اصطلاح نام کتاب را جذاب و زیبا بیان کرد و افزود: هر دو اصطلاح زون گشون و پاگشون مناسب عنوان کتاب است و توصیه می‌کنم جوانان این کتاب را مطالعه کنند چون به فرهنگ بختیاری و آداب و رسوم فراموش شده کمک می‌کند‌. 
 
وی ضمن انتقاد از نویسنده کتاب برای ارجاع ندادن نقل قول‌ها گفت: محقق باید بعضی از نقل قول‌هایی را که برداشت می‌کند با نشانی و  ذکر منبع در کتاب بیاورد و نکته دیگر نباید در کتاب از لفظ دکتر و مهندس استفاده کنیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها