جمعه ۱۶ تیر ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۲
تابستان خود را با کتاب می‌گذرانیم

در هفته‌ای که گذشت خبرهای حوزه کودک و نوجوان نوید تابستانی پُرکتاب را می‌دهد؛ از چاپ کتاب‌های جدید تا ارسال و توزیع هزاران جلد کتاب به مناطق محروم.

سرویس کودک و نوجوان خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هر روز نزدیک و نزدیک‌تر شدیم به مناسبت‌هایی که برایمان از جهات مختلف محترم و ارزشمند هستند. در دو هفته گذشته تلاش ما آن بود که به کتاب‌های داستانی کودک و نوجوان مرتبط به امام علی(ع) سری بزنیم و آنها را به مخاطبان معرفی کنیم. ضمن تبریک فرارسیدن عید بزرگ غدیر خم به همه کودکان، نوجوانان، والدین و فعالان حوزه کودک و نوجوان، پرونده «امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان» امروز تکمیل می‌شود. گزیده‌ای از مطالب این پرونده در قالب‌های مختلف مصاحبه و معرفی کتاب و یادداشت در این گزارش آمده است.

همچنین ۱۸ تیرماه، روز ملی ادبیات کودک و نوجوان در راه است و با توجه به اهمیت آن، از ۱۳ تا ۱۹ تیرماه به سراغ اهالی کتاب کودک و نوجوان می‌رویم و گپ‌وگفتی با آنها درباره موضوعات مختلف و مرتبط خواهیم داشت. روزهای این هفته نیز نام‌گذاری شده‌اند که عبارت‌اند از: «کودک و قصه‌گویی»، «نوجوان و رسانه»، «کودک و دین»، «نوجوان و ادبیات کهن»، «کودک و مدرسه»، «دنیای مهدی آذریزدی و قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» و «نوجوان و ادبیات جدید(ژانرها)». منتخبی از مطالب تولیدشده این پرونده نیز که با همکاری سرویس استان‌های ایبنا انجام می‌شود در این گزارش درج شده است.

در ادامه مهم‌ترین اخبار و مطالب خبری تولیدی سرویس کودک و نوجوان ایبنا را در هفته‌ای که گذشت می‌بینید:

اخبار:

انتشارات ناریا منتشر کرد؛ کتاب‌های تعاملی برای کودکان صفر تا سه سال
در نشست صبح تماشا؛ رمان «مسافر جمعه» در قم نقد و بررسی می‌شود
از سوی انتشارات سروش؛ کتاب «روزی که بابا توی جیبم بود» منتشر شد
از سوی دبیرخانه جایزه معرفی شدند؛ نامزدهای بیست‌ویکمین جایزه قلم زرین کودک و نوجوان
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: جوایز ادبی با استمرار اعتبار می‌یابند (اعلام برگزیدگان جایزه قلم زرین)
در چهارمین نشست «صبح تماشا»؛ رمان «جایی آن طرف پرچین» نقد و بررسی می‌شود
داستان خیال‌پردازی کودکان؛ کتاب «جعبه خیال» از سوی کانون منتشر شد
تأکید بر تولید آثار سینمایی فاخر در دیدار مدیرعامل کانون با سینماگر خوشنام ایرانی؛ صدرعاملی: کانون پرورش فکری یک نشان جهانی است
به کوشش انتشارات کتاب جمکران؛ «اولین برف» در تابستان منتشر شد
ویژه کودکان و نوجوانان سراسر کشور؛ بیستمین دوره پویش کتابخوانی پویا آغاز شد 
در اداره کل کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان استان هرمزگان؛ نخستین کافه کتاب کودک در بندرعباس تاسیس شد
برگزیده‌شدن دو تصویرگر ایرانی؛ برندگان مسابقه «تصویر کتاب» ۲۰۲۳ اعلام شد
در حوزه ادبیات کودکان؛ کتاب «مجموعه داستان‌های شیر کوچولو » منتشر شد
به مناسبت روز ملی ادبیات کودک و نوجوان صورت می‌گیرد؛ ارسال ۸۴۵ هزار جلد کتاب به کتابخانه‌های کانون
در فرهنگسرای رازی؛ برگزیدگان جشنواره «نوجوونیم» معرفی می‌شوند
انتشارات قدیانی منتشر کرد؛ «نیکو و مخوف‌ترین دزد دریایی»؛ رمانی با چاشنی طنز برای نوجوانان


گزارش‌ها و گفت‌وگوها:

کتاب و مدرسه-۳/ در دنیای نوجوانان مدرسه شخصیت مستقلی دارد
کبری التج، نویسنده کتاب «مرگ بر مدرسه» گفت: مدرسه بخش بزرگی از زندگی و لحظات بچه‌ها را تشکیل می‌دهد. اگر نویسنده­‌ای بخواهد درباره دنیای نوجوانی چیزی بنویسد ناگزیر است که مدرسه را هم در نظر داشته باشد؛ زیرا مدرسه برای این سن، خود شخصیت مستقلی دارد و مستقیم روی بچه‌ها تأثیر می­‌گذارد.

مجموعه‌ای ویژه والدین و کودکان‌شان؛ آینده شغلی‌ات را خودت انتخاب کن
چقدر خوب است والدین به جای ساختن رویا از شغل آینده کودک، یک تصویر واقعی بسازند. برای ساختن این تصویر واقعی، کتاب‌ها به کمک والدین آمده‌اند؛ یکی از آنها مجموعه «کی چه‌کار می‌کنه؟» منتشرشده از سوی انتشارات محراب قلم است.

امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان-۹/ نیاز داریم رمان‌های مذهبی بکر و باارزشی را برای نوجوانان خلق کنیم
مجید ملامحمدی، نویسنده کتاب «هیولای اسب‌سوار» گفت: هدف من از نوشتن این کتاب، ذکر فضایل امام علی(ع)، نقل انتخاب ایشان برای جانشینی پیامبر و دفاع از حریم ولایت و مظلومیت امیرمومنان و اهل بیت بوده است.

چالش‌های تألیف ادبیات نوجوان-۱۰/ داستان نوجوان نوع فروکاستۀ داستان بزرگسال نیست
مرضیه فعله‌گری، نویسنده ادبیات نوجوان معتقد است: تا نویسندگان ایرانی داستان نوجوان را نوعِ فروکاستۀ رمان بزرگسال بدانند، مشکل بر سر جای خود باقی است. نویسنده باید از تمام توان خود بهره بگیرد تا داستانی به‌غایت حرفه‌ای و در شأن مخاطب بنویسد نه این‌که نقب بزند به خاطرات کهنه خود و آن را با زبانی ساده بیان کند!

نویسنده کتاب «پیچوله‌کوچوله» در گفت‌وگو با ایبنا بیان کرد؛ داستان کودک باید ماجرا و اتفاق داشته باشد
محمدرضا شمس، نویسنده کتاب کودک «پیچوله‌کوچوله» گفت: کودکان قصه‌های ماجرامحور را دوست دارند و می‌خواهند داستان با یک‌سری حوادث پیش برود.

ادبیات کودک از نگاه اهالی فرهنگ-۱/ ایران کشور قصه‌های جهان/ خاستگاه ۱۴ قصه کهن در محدوده جغرافیایی یزد است
یزد - نویسنده و پژوهشگر یزدی با اشاره به جریان قصه‌گویی در کشور و یزد، ایران را کشور قصه‌های جهان توصیف کرد و در عین حال یادآور شد که حدود ۱۴ قصه از قصه‌های کهن ایران تقریباً در محدوده جغرافیایی استان یزد قابل شناسایی است.

امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان-۱۱/ قلم برای به تصویر کشیدن تمام ابعاد وجودی امام علی(ع) ناتوان است
سمانه خاکبازان، نویسنده کتاب «آسنا و راز کنیسه» گفت: من نمی‌خواستم در کتاب تمام صفات امام علی(ع) را بیان کنم؛ بلکه در نظر داشتم تنها شمّه‌ای از رفتار، شجاعت، علم و بینش ایشان و دوست‌داشتن و محبت عمیقی را که بین ایشان و پیامبر بود، به تصویر بکشم.

سه‌شنبه ۱۳ تیرماه؛ مجموعه چهارجلدی «دانشنامه اسباب‌بازی‌ها» رونمایی شد
مراسم رونمایی از مجموعه چهارجلدی «دانشنامه اسباب‌بازی‌ها» و «راهنمای طبقه‌بندی و چیدمان کتاب کودک و نوجوان» در باغ کتاب برگزار شد.

مسئول میز تخصصی نوجوان در مؤسسه «تبیان» در گفت‌وگو با ایبنا بیان کرد؛ ما باید نوجوان را به آگاهی و توانمندی تجهیز کنیم/ با بلاگر کتاب شدن نوجوانان موافقم
مسئول میز تخصصی نوجوان در مؤسسه «تبیان» گفت: ما به آگاهی‌بخشی‌های جدی به نوجوانان‌مان در حوزه رسانه نیاز داریم و باید آنها را به آگاهی و توانمندی تجهیز کنیم تا در فضای مجازی و در مواجهه با رسانه‌ها آگاهانه رفتار کنند و بتوانند تعامل هدفمندی با رسانه داشته باشند.

در مراسم «جایگاه افسانه‌ها در ادبیات کودک و نوجوان» عنوان شد؛ بسیاری از افسانه‌های ایرانی می‌توانند به اثر نمایشی جذاب تبدیل شوند
محمد نجاری، پژوهشگر در این نشست گفت: بسیاری از افسانه‌های ایرانی به دلیل دارا بودن عناصر دراماتیک از جمله درون‌مایه، کشمکش، گره‌افکنی، گره‌گشایی، بحران، فضا، حالت و پایان مناسب، ظرفیت تبدیل به یک اثر نمایشی جذاب را فراهم می‌کنند.

امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان-۱۲/ داستان زندگی میثم و خانواده‌اش در کوفه و آموختن درس زندگی از امیرالمؤمنین(ع)
داستان نوجوان «میثم و شهر ترس‌های ممنوعه» اثر جدید نشر مهرستان است که با موضوع امام علی(ع) و غدیر به‌تازگی منتشر شده است. احمدرضا امیری سامانی، نویسنده اثر درباره این کتاب گفت: داستان از وسط مهاجرت میثم و خانواده‌اش از بصره به کوفه و با یک اتفاق غافلگیرکننده شروع می‌‌شود و نوجوان قصه، درگیر حوادثی می‌‌شود که هم برای خواننده جذاب است و هم در مسیر رفع نواقص شخصیتی خودش قرار می‌گیرد.

مطبوعات کودک و نوجوان-۴/ مجله مثل سینی بزرگی پر از غذاهای مختلف برای امتحان‌کردن است
مرجان فولادوند، نویسنده و سردبیر مجلات بزرگسال و کودک و نوجوان گفت: همیشه معتقد بوده‌ام که مجلات کودک و نوجوان در علاقه‌مندکردن بچه‌ها به نفسِ عملِ «خواندن» بسیار مؤثر هستند؛ زیرا مخاطب می‌تواند مجله را ورق بزند و هر بار با موضوعی تازه، نویسنده، نگارش، سبک و رویکردی تازه روبه‌رو شود.

ادبیات کودک از نگاه اهالی فرهنگ-۲/ ادبیات کودک در حوزه دین سلیقه‌ای نباشد/ تربیت متخصص اولویت اول
قم- یک نویسنده ادبیات کودک با اشاره به اینکه ادبیات کودک ما از ادبیات جهان عقب است، عنوان کرد: ادبیات کودک در حوزه دین باید از سلیقه‌گرایی فعالان این عرصه فاصله بگیرد و به ساختار برسد.

معرفی کتاب و یادداشت:
امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان-۸/ قهرمان غدیر
پژوهش کودک و نوجوان-۳/ از این باغ شرقی؛ کتابی درباره نظریه‌های نقد شعر کودک و نوجوان
امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان-۱۰/ ای مرد، آیا امیرالمؤمنین علی‌بن‌ابیطالب هستید؟
یادداشت؛ نگاهی به رمان «هومان»؛ پادآرمانشهری نوجوانانه
ویژه اولیا، مربیان و پژوهشگران؛ شب‌های شیرین برای کودکان ایران‌زمین
امام علی(ع) در آیینه ادبیات کودک و نوجوان-۱۳/ علی(ع) از اول منتخب خدا بود

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها