چهارشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۲
«شمعدونی قرمز» تلنگری به کودک درون/ طرح‌واره‌هایی که داستان شدند

گلستان- نرگس غیجی، نویسنده کتاب «شمعدونی قرمز» گفت: داستان های این کتاب تلنگر ظریفی به کودکِ درونِ خودمان است تا به یاد بیاوریم روزی ما هم در موقعیت فرزندانمان بودیم و رفتارهای خودمان را آگاهانه‌تر و دوستانه‌تر انتخاب کنیم.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): در دانش روانشناسی و بر مبنای نظریه کارل گوستاو یونگ، طرح‌واره‌هایی وجود دارند که ریشه‌های شکل‌گیری آن‌ها در کودکی افراد است.

طرح‌واره‌ها تمایل دارند حتی در مقابل اطلاعات ناقصی که در آینده دریافت می‌کنند و اصطلاحاً کدهای میان‌بری در موقعیت‌های مختلفی هستند بدون تغییر بمانند. کدهایی که فرد با توجه به تجربیاتش در کودکی؛ تصمیم‌گیری، بروز عواطف، رفتارهای اجتماعی و خودشناسی را در بزرگ‌سالی انجام می‌دهد.

با نگاهی به این طرح‌واره‌ها، نرگس غیجی، هنرمند گرافیست گرگانی، کتابی را با عنوان «شمعدونی قرمز» به‌تازگی قلمی و تصویرگری کرده که با همکاری انتشارات برترین منتشرشده است.

نرگس غیجی، متولد مردادماه 1372 در گرگان و دانش‌آموخته گرافیک است و جدا از بحث نوشتن کتاب و دغدغه‌های فکری برای تربیت نسل جدید، همواره در تلاش بوده تا برای حفظ محیط‌زیست قدم مثبتی بردارد.

به همین دلیل بعد از اتمام دوره تحصیل، تصمیم گرفته تا در بخش هنری شغل خانوادگی‌اش که تولید کیف‌های پارچه‌ای است فعالیت کند.

با نرگس غیجی، به بهانه انتشار نخستین کتابش به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه ازنظر مخاطبان می‌گذرد.
 
-کتاب شمعدونی قرمز حاصل هنر تصویرگری، قلم‌زدن و توجه شما به دانش روان‌شناسی است، این ترکیب چگونه شکل گرفت؟
 
در زندگی همه ما خاطرات دردناک و غیرقابل‌انکاری هست. من هم به نقطه‌ای از تاریکی رسیده بودم که احتیاج به بیرون آمدن از این فضا را داشتم.

ریشه این غم کهنه را در بچگی خودم پیدا کردم. درنتیجه شروع به مطالعه کردم، پرسیدم و کمک گرفتم و متوجه شدم چقدر ما انسان‌ها شبیه هم هستیم و حتی ممکن است دردهای مشترکی داشته باشیم که از کودکی درون ما نقش بسته‌اند.

ازآنجایی‌که همیشه توانایی داستان‌گویی را داشتم، در قالب داستان‌های کوتاه، نوشتن را شروع کردم. هرچند اولین هدف من، آگاهی پدران و مادران جوان بود تا نسل جدید ما، بزرگسالی سالمی را تجربه کنند.
 
-محرومیت هیجانی و بازداری هیجانی مبنای کتاب شما است، این مسئله به دنبال بیان چیست؟

در طی مطالعاتم برای خودشناسی، مطالب روانشناسی «گوستاو یونگ» در مورد طرح‌واره‌ها نظر من را جلب کرد.

18 طرح‌واره هست که از دوران کودکی شکل می‌گیرند و در بزرگسالی خودش را به‌عنوان شخصیتِ ما نشان می‌دهند که 2 مورد از این 18 مورد، «بازداری هیجانی» و «محرومیت هیجانی» است که محور شکل‌گیری این کتاب شد.

ضمناً هر مورد، مبحثِ طولانی و قابل‌تأملی دارد اما به‌طور کاملاً خلاصه می‌توانم اشاره‌کنم که طرح‌واره «بازداری هیجانی» شامل افرادی می‌شود که خویشتن‌داری را جایگزین صمیمیت می‌کنند و جلوی بروز احساسات و هیجانات خود را می‌گیرند.

همچنین طرح‌واره «محرومیت هیجانی» می‌تواند شامل افرادی باشد که احساس پوچی و سردرگمی دارند و فکر می‌کنند از طرف کسی حمایت نمی‌شوند. البته تشخیص و درمان این طرح‌واره‌ها باید با کمک یک مشاور و روان‌درمانگر باشد.



-هدف والدین تربیت صحیح فرزندان و مخاطب کتاب شما خود کودکان است، برای ایجاد حلقه اتصال و نهایت بهره‌مندی مخاطبان در این کتاب چه کرده‌اید؟

اکثر ما بزرگسالان، کودکی خودمان را فراموش کرده‌ایم. لحظاتی که برای اشتباه و خطایی تنبیه شدیم و لحظاتی که احساس تنهایی کردیم، مقایسه شدیم و آسیب دیدیم و خیلی از موارد دیگر را بعضاً فراموش کرده‌ایم.

مطالعه این داستان‌ها را در مرحله اول به والدین توصیه می‌کنم؛ چون تلنگر ظریفی به کودکِ درونِ خودمان هست تا به یاد بیاوریم روزی ما هم در موقعیت فرزندانمان بودیم و رفتارهای خودمان را آگاهانه‌تر و دوستانه‌تر انتخاب کنیم.
 
-کتاب «شمعدونی قرمز» شما را داستان‌هایی کوتاه شکل می‌دهد، این داستان‌ها چه هستند؟

همان‌طور که اشاره کردم، داستان شمعدونی قرمز بر اساس 2 طرح‌واره نوشته‌شده است.

داستان‌های بعدی که در نوبت چاپ و آماده‌سازی هستند، شامل دیگر طرح‌واره‌ها می‌شوند که امیدوارم با موفقیت به اتمام برسانم.
 
-سخن پایانی شما برای کودکان و یا والدین؟

در پایان می‌خواهم اضافه کنم، درون همه ما کودکی برای در آغوش گرفته شدن منتظر ما است. به درون خود سفر کنید، به ناگفته‌های آن کودک گوش کنید و به او آرامش بدهید تا جهانِ شما جای بهتری برای زیستن باشد.

به گزارش ایبنا؛ کتاب «شمعدونی قرمز» به قلم و تصویرگری نرگس غیجی، در 40 صفحه و شمارگان 400 جلد به‌صورت مصور و رنگی توسط نشر برترین منتشرشده است.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها