دومین شهید محراب لقب گرفته است، آیتالله میر اسدالله مدنی، همان که ساده زیست، زهد را فراموش نکرد و همیشه با زندگی اشرافی مبارزه کرد.
شهید آیتالله مدنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای حل مشکلات مردم شهر همدان، به امامت جمعه این شهر منصوب شد و در اولین انتخابات مجلس خبرگان به نمایندگی از همدان به مجلس راه یافت.
آیتالله مدنی در مدت زمان حضورش در همدان منشاء خدمات فراوانی بود که وقتی خاطراتش را مرور میکنیم به حق که شهادت در محراب برازنده شخصیت مجاهد این عالم بزرگ است.
از این شخصیت بزرگ و برجسته انقلابی کتابهای زیادی تالیف شده و هر یک به شخصیت و آثار اجتماعی و سیاسی این عالم پرداختهاند که در این راستا مقارن 20 شهریور ماه در چهل و یکمین سالگرد شهادت وی با نویسنده کتاب «چلچراغ بندگی» یکی از آثاری که در وصف او نگاشته شده همراه شدیم.
این کتاب توسط حجتالاسلام حسین جانمحمدی به رشته تحریر درآمده و با حمایت موسسه شهید محراب آیتالله مدنی و توسط نشر روزاندیش در دو هزار جلد به چاپ رسیده است.
- ابتدا بفرمایید چگونه اقدام به تالیف کتاب «چلچراغ بندگی» کردید؟
کتاب «چلچراغ بندگی» به سفارش موسسه شهید مدنی بود، موسسه به دنبال کتابی در خصوص ابعاد شخصیتی شهید با چهل ویژگی برجسته ایشان بود که نام «چلچراغ بندگی» نام گیرد.
- در این کتاب چهل ویژگی شهید مدنی ذکر شده است، چه ویژگیهایی بوده و چگونه به آنها پرداخته شده است؟
به این ۴۰ عنوان یا ۴۰ خصوصیت شهید آیتالله مدنی به گونهای پرداخته شده است که برای هر عنوانی از روایات ائمه اطهار(ع) استفاده شده است مثلا وقتی از بصیرت گفتیم، از کلام ائمه نیز استفاده شده است.
بنابراین فقط سیره عبادی آیتالله نپرداخته بلکه سیره سیاسی و اجتماعی شهید مدنی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
- در «چلچراغ بندگی»کدام ویژگی شخصیت شهید آیتالله مدنی بارز بود؟
سعی کردیم به همه ابعاد شخصیتی شهید توجه کنیم اما آنچه برجسته بود، بیشتر شامل ابعاد اجتماعی و سیاسی بود.
بعد اجتماعی ایشان به لحاظ خصوصیتی که در توجه به محرومان و فقرا مانند ایجاد مراکز عامالمنفعه مثل موسسه دارالایتام، صندوق مهدیه، درمانگاه مهدیه و ... داشت بیشتر بارز است زیرا آیتالله مدنی بیشتر دنبال ریشه کن کردن فقر و محرومیت بود.
بعد دیگر شخصیت ایشان عدالت اجتماعی بود به طوری که وقتی با مسئولان بود طی مراوداتی که داشت آنها را متقاعد میکرد که به فکر مردم باشند و همرنگ و همگام با مردم حرکت کنند.
یکی دیگر از ویژگیهای اخلاقی شهید مدنی این بود که وقتی در دفتر کار خود حضور داشتند، در به سمت همه مردم باز بود و هیچ مانعی برای حضور مردم در دفترشان نداشتند که اینها همه بعد اجتماعی ایشان و منحصر به فرد بود.
- در کتاب شما از ابعاد سیاسی شخصیت بزرگ شهید مدنی به چه مواردی پرداخته شده است؟
در سیاست نیز علاوه بر انقلابی بودن، تلنگرهایی به مسئولان داشت و آنها را توجیه میکرد که اگر بخواهید از انقلاب، ارزشها و مردم فاصله بگیرید، فرقی با رژیم قبلی نخواهید داشت.
ایشان در واقع در آسیبشناسی مسائل اجتماعی و سیاسی انسانی آزاداندیش و حر بودند و محافظه کاری نداشت به طوری که در آسیبشناسی نظام و انقلاب خیلی حساس بود.
- به نظر شما چقدر تألیف در خصوص بزرگان و علمایی چون شهید آیتالله مدنی ضرورت دارد؟
تالیف در معرفی و شناساندن شخصیتهای بزرگ لازم است اما نباید تبدیل به یک امری روتین و فقط از زندگی او گفته شود.
پرداختن به ابعاد شخصیتی بزرگان و علما باید در قالب کارهای نو و جدید باشد، ابعادی که نیاز جامعه امروز است و بسیاری از مسائل را روشنگری کند.
انزارهایی که شهید مدنی به مسئولان وقت داده، باید برجسته شود وگرنه پرداخت صرفا به ابعاد عبادی کافی نیست و در اکثریت علما بوده است.
بعد اجتماعی و عدالت خواهانه دو ویژگی بارز شهید مدنی است، اما ویژگیهایی چون محافظه کار نبودن، با مردم بودن، عالم، مردمی بودن به معنای واقعی کلمه را نیز داشتند.
- سپاسگزارم اگر صحبت پایانی هست، بفرمایید؟
امیدوارم از این دست کتابها فراوان نوشته شده و نسلهای بعدی مطالعه کنند زیرا به کارگیری ابعاد شخصیتی این شهدا در زندگی بسیار کاربردی و اثرگذار است.
نظر شما