در هفتهای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزههای مختلفی پوشش خبری و رسانهای داشت که گزارش آن به اختصار بیان میشود.
کنگره سراسری شعر «افقهای روشن» در همدان برگزار میشود
کنگره سراسری شعر بسیج افقهای روشن در همدان برگزار میشود. این کنگره در بخشهای شعر سنتی، شعر نو، ترانه و سرود و زبان و گویش بومی برگزار خواهد شد.محورهای کنگره شامل سبک زندگی ایرانی اسلامی، سرزمین مادری، فرهنگ و تمدن ایرانی، مقاومت و پایداری ملی و جهانی و جهاد تبیین است.
در مروری بر کتاب «دستهای خالی پاهای خونین» خواندیم:
همراهی مردم با نظامیان علیه تجاوز بعثیها
از نیمه اول سال ۱۳۵۹ بهویژه تابستان و شهریورماه، قصر شیرین به شهری جنگزده تبدیل شد که نیمی از آن نیز خالی شده بود. همچنین با کمبود جدی سوخت و بنزین و در بسیاری از روزها با قطع آب و برق روبرو گردید. با اینحال برخی از کسبه و متدینان و انقلابیون مصمم بودند در هر شرایطی در شهر بمانند و زندگی را در شهر رونق بخشند. حتی برخی از آنان برای دلگرمی نیروهای نظامی، میوه و شربت تهیه و بین آنان پخش میکردند. بعضی هم مغازههای خود را باز میگذاشتند تا مردم و سربازان با خرید از آنان، مایحتاج خود را تهیه کنند.
هوشنگ رضایی از کسبه در این مورد میگوید: ما میرفتیم هندوانه و صیفیجات میخریدیم و میبردیم به نیروهای ارتشی که در منطقه مستقر بودند میدادیم. میگفتیم تابستان است و هوا گرم؛ نیروها اذیت نشوند. فقر اقتصادی و فرهنگی و بافت جمعیتی منطقه که از ادیان و فرقههای مختلف شکلگرفته بود، فرصت مناسبی برای گروههای ضدانقلاب ازجمله افراد فراری رژیم شاهنشاهی فراهم کرده بود تا با سوءاستفاده از تعصبات عشایر منطقه آنجا را ناامن کنند، اما عدهای از مردم که به انقلاب و جمهوری اسلامی علاقه و تعهد داشتند، در مقابل تحرکات آنان ایستادگی و با خواستههایشان مخالفت میکردند. بااینحال گروههای ضدانقلاب برای دسترسی به اهداف خود از هیچ اقدامی در جهت ایجاد ناامنی دریغ نمیکردند.
در دومین قسمت از گفتوگو با نویسنده کتاب «آرمان عزیز» خواندیم:
شهادت آرمان دور از ذهن بود / روایت یک تحول شخصیتی
فکر شهادت آرمان برای آنها خیلی دور از ذهن بود، اگرچه که آرمان فوقالعاده، فوقالعاده دوستداشتنی بود و نه فقط در محیط حوزه بلکه هرجا که بود گل جمع بود. همه با توجه به کارها و شوخیهایی که میکرد، مهربانی زیادی که داشت و شخصیتی که از خود شکل داده بود، به او توجه میکردند. به همین خاطر از نوشتن کتاب خیلی استقبال کردند، اگرچه که برای مصاحبه تعارف میکردند و نمیآمدند و حرفهایی از این دست که «دوستان دیگر هستند و بهتر از ما میتوانند صحبت کنند» و تعارفهای مرسوم اینچنینی که در حوزه بیشتر از جامعه هست، انجام میدادند، اما کمکم پای مصاحبه آمدند و مصاحبههای خیلی خوب و بعضا ۵-۶ ساعته انجام میدادند و در کل پای کار بودند و از مدیریت حوزه و طلبههای آنجا تشکر میکنم.
رونمایی از۳۰ عنوان کتاب طی هفته دفاع مقدس در لرستان
۱۰۰۱ برنامه در لرستان از سوی دستگاههای مختلف اجرایی در هفته دفاع مقدس در لرستان اجرا خواهد شد، غبارروبی مزار شهدا، دیدار با نماینده ولی فقیه، اجرای رژه نیروهای مسلح در مرکز استان، دیدار با خانوادههای شهدا و ایثارگران و آزادگان، شرکت در گفتگوی خبری فرماندهان نظامی، سخنرانی پیش از نماز جمعه فرماندهان انتظامی در تمام شهرستانها، اجرای زنگ مقاومت در مدارس، برگزاری همایش گرامیداشت کمان ۹۹ ارتش، برگزاری همایش نقش علم و فناوری در تقویت اقتدار ملی، اعزام تیمهای پزشکی درمانی به مناطق محروم، برگزاری بزرگداشت شهدای سلامت، نشست صمیمی فرماندهان ارتش، آجا و فراجا، همایش نقش جهادگران در دفاع مقدس، تجلیل از فرماندهان شهید دفاع مقدس از جمله این برنامهها هستند.
در ششمین قسمت از تمامخوانی یک نسلکشی رسیدیم به:
چه کسی میتواند اندوه و ترس آن زن را درک کند؟
مدتی قبل به واسطه یکی از دوستان، مصاحبهی یکی از زنان قربانی را دیدم که حاضر شده بود در مقابل دوربین بنشیند و ماجرای تلخ آزار و اذیت چتنیکها را بر علیه خود و تعدادی دیگر از زنان و دختران هم شهریاش، بازگو نماید. آن زن به دلیل مشکلات فراوان روحی و جسمیِ بعد از آن فجایع، دیگر نتوانسته به زندگی عادی خود برگردد. داستان او شبیه یکی از همین ۱۵ روایت تلخ این کتاب است. اما آنچه ماجرا را تلختر کرد چیز دیگری بود. این زن بعد از جنگ از دست مرد صرب همسایهای که در زمان جنگ به خانهی آنها حمله کرد، چند نفر از اقوام او را کشت و به تعدادی از زنان تجاوز کرد، شکایت کرد و بعد از چند سال دوندگی در میان دادگاههای مختلف، آن مرد به ۱۴ سال زندان محکوم شد. آن زن میگفت دوران محکومیت مرد صرب رو به اتمام است و در آیندهی نزدیک او از زندان آزاد خواهد شد. میگفت حتی فکر آزاد شدن او و فکر دوباره دیدن آن مرد حیوانصفت، خواب و خوراک را بر او حرام کرده. میگفت چه کسی میتواند تضمین بدهد که آن حیوان درنده بعد از مرخص شدن از زندان برای گرفتن انتقام دوباره به سراغش نیاید؟
دردومین بخش گفتوگو با نویسنده ادبیات پایداری مطرح شد:
مسئولان فرهنگی از کجسلیقگی خود کم کنند / یکدهم تاریخ جنگ هم بیان نشده است
من فکر میکنم مسئولان فرهنگی ما باید لطف کنند و خودشان را بهروزرسانی کنند. باید موانعی که برای رسیدن به حقایق و اطلاعات هست را از میان بردارند. باید دست از کج سلیقگیها بردارند. وقتی من نویسنده درخواست کمک دارم، مدام نگویند که نباید فلان موضوع را بگوییم و کار کنیم. فکر میکنم مسئولان فرهنگی با این به روزرسانی میتوانند کنار محقق و نویسنده و مستندساز قرار بگیردند و کمکشان کنند. وقتی این اتفاق رخ دهد میتوانیم قدم رو به جلویی برداریم. اما تا وقتی این تغییرات رخ ندهد شمای خبرنگار مجبور باشی برای خط به خط خبرتان اینقدر خذف و اضافه کنی که از اصل خبر دو خط بماند، یا من نویسنده مجبور باشم از ۱۰۰ صفحه کتاب، ۸۰ صفحه آن را چاپ کنم، یا فیلمساز مدام با سانسور مواجه باشد، این موج اجازه بیان حقایق را نمیدهد. من معتقدم که مسئولان فرهنگی باید مقداری این کج سلیقگی هود را ادیت کنند تا شرایط بهتری رقم بخورد.
اساسنامه جایزه دکتر کاظمی آشتیانی ابلاغ شد
اساسنامه «جایزه زنده یاد دکتر کاظمی آشتیانی» که بر اساس مصوبه جلسه ۴۲۳ مورخ ۱۴۰۲/۰۴/۲۷ شورای معین؛ در جلسه ۸۸۶ مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۲۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی بهتصویب رسیده است توسط آیت الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اجرا ابلاغ شد.
دوازدهمین دوره نمایشگاه کتاب دفاعمقدس برگزار میشود
معاون نشر و ادبیات سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه و بسیج گفت: از ۱۲۰ ناشر تخصصی دفاع مقدس برای شرکت در نمایشگاه کتاب دفاع مقدس همدان دعوت کردهایم و همچنین قرار است بین هفت تا هشت هزار عنوان کتاب وارد نمایشگاه شود.
سردار علی ناظری در نشست هماهنگی نمایشگاه کتاب دفاعمقدس توضیح داد: دوازدهمین دوره نمایشگاه کتاب دفاعمقدس همزمان با کنگره شهدا استان همدان برگزار خواهد شد. این رویداد یک فرصت برای این استان است و امیدواریم دستگاههای اجرایی با تمام توان برای هرچه بهتر برگزاری نمایشگاه پای کار بیایند.
در اولین شماره از گزارش دیپلماسی جمهوری اسلامی در آستانه جنگ تحمیلی: مواضع ضعیف دولت موقت در برابر عراق را بررسی کردیم.
در دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا آغاز جنگ تحمیلی در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، سیاست خارجی و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ازیکطرف، تحت تأثیر شرایط بحرانی و بیثباتی سیاسی حاکم بر جامعه قرار داشت. از سوی دیگر، به دلیل ماهیت تجدیدنظرطلبانه انقلاب اسلامی، یک نوع سردرگمی و آشفتگی تصمیمگیری و اجرا بر کارگزاران سیاست خارجی کشور در روابط خارجی حاکم شده بود.
اختلافات فکری و سیاسی کارگزاران دولت موقت با شورای انقلاب و بینش و منش رهبر انقلاب نیز افزون بر مسائل و معضلات یادشده بود.
در این شرایط، رقبای منطقهای و قدرتهای بزرگ نیز با احساس خطر جدی از بازتابهای انقلاب اسلامی در صدد مقابله با آن بودند.
کتاب «خون شریک» بررسی و نقد شد؛
تخیل میتواند وارد آثار مستند شود / ایرانیها و افغانستانیها با هم خون شریک هستند
نویسنده خون شریک اشاره کرد: در این کتاب از افغانستان و جنگش میخوانیم، از تشریح عملیاتها، از سوریه، از زمامداری بشاراسد، از اینکه مساجد چطور پر از سلاح میشود و... این چیزها به نظرم ابعاد گستردهتری از یک زندگینامه صرف است. گاهی مطلب سیاسی یا نظامی میخوانیم. حتی جغرافیا دقیقا توضیح داده شده. اینها نکات ارزشمندی است و گویی که نویسنده به هر آنچه که وجود داشته چنگ زده که این کتاب را به درستی به سرانجام برساند.
میتوانست کار فقط یک زندگینامه صرف باشد اما خب این زندگی دارد در بستری اتفاق میافتد دیگر که روی زندگی شهید تاثیر میگذارد. مثلا اگر جنگ افغانستان نبود شاید این خانواده هیچ وقت مهاجرت نمیکردند ایران، داستان طور دیگری پیش میرفت و... اینها به هم مرتبط بودند. برای اطلاعات فیلم میدیدم، پادکست گوش میدادم، تحقیق میکردم، مصاحبه و... و سعی میکردم اطلاعات دقیق باشد.
سومین شماره از گفتوگو با نویسنده کتاب «آرمان عزیز» هم در این هفته منتشر شد: شنیدن صدای «هل من ناصر ینصرنی» در تهران
آرمان خیلی خیلی عادی بود. فاصله بین این دو نقطه برای آرمان حدود ۶-۷ سال بود. به نظرم متاسفانه معضل بزرگ ایران است. ما اینهمه قهرمان، پهلوان، مرد و جوانمرد داریم، اما متاسفانه الگوی جالبی از اینها در اختیار مردم قرار ندادیم.
این تقصیر همه مجموعههاست. تقصیر من است، تقصیر شماست، تقصیر همه ماست. نمیشود شخص خاصی یا دولت خاصی را در این امر مقصر اصلی دانست. البته دولتهایی بودند که به این امر کمتر توجه کردند و دولتهایی هم بودند که بیشتر توجه کردند، اما این طیف بیتوجهی تا توجه آنچنان تفاوتی نداشته است.
در دومین شماره از دیپلماسی جمهوری اسلامی در آستانه جنگ تحمیلی خواندیم: انفعال و انزوا بنی صدر در سیاست خارجی
یکی از پیامدهای زیانبار بیتجربگی و بیتدبیری حاکم بر وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در مقطع زمانی منتهی به آغاز جنگ عراق با ایران، عدم درک، پیشبینی و یارگیری از کشورهای دوست، کم کردن آسیبهای احتمالی، در صورت وقوع جنگ بود.
برخی از نشانههای عدم درک درست تحولات روابط ایران و عراق را میتوان در لغو قراردادهای خرید تسلیحات و عدم پیگیری تعهدات کشورهای خارجی بر اساس قراردادهایشان با حکومت پهلوی؛ بیتجربگی گردانندگان دستگاه دیپلماسی و اظهارات به دور از منطق دیپلماسی آنان؛ ضعف نظارت و پشتیبانی امنیتی از ساختار سیاست خارجی؛ تعارض با نظریات رهبر انقلاب و نیروهای انقلابی و بیتوجهی به الزامات شرایط انقلابی کشور، تعارض و دوگانگی در سیاست خارجی اعمالی، عدم ارتباط و پیوند بین سیاستهای دفاعی و نظامی با دیپلماسی کشور و مواردی از این قبیل دانست.
پنجاه و چهارمین شماره نشریه «سرو» منتشر شد
نشریه سرو از بخشهای مختلفی تحت عنوان یادمان، راویان، دیدهبان، گفتمان، پرسمان، ترجمان و راهیان تشکیل شده که هر بخش شامل موضوعات متنوعی است.
در این شماره از ماهنامه سرو سرمقالهای به قلم داوود عامری با تیتر «مناسبتهای ملی و رسالتِ ما» منتشر شده است.
در بخش گفتمان سرو در مقاله ای به قلم سمیه آقازاده با عنوان بر مدارِ مدیریت؛ الگوی مدیریتی امام خمینی(ره) در دوران دفاع مقدس را مورد بررسی قرار داده است. تأملی در باب عناصر هویتی دفاع مقدس و نسبت آل احمد و ارزش های انقلاب اسلامی در مقاله ای با عنوان خَسی در میقات از دیگر مطالب خواندنی گفتمان سرو است.
نظر شما