از سلسله مجالس علمی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛
نشست «شعوبیه هویت جمعی ایرانیان در سدههای نخستین اسلامی برگزار میشود
نشست «شعوبیه هویت جمعی ایرانیان در سدههای نخستین اسلامی» به خواستاری جلال خالقی مطلق و به یاد و احترام شادروان ابوالفضل خطیبی از سلسله مجالس علمی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار برگزار میشود.
جنبش شعوبیه که در سدههای دوم تا چهارم هجری به وجود آمد و با نهضت ترجمه به عربی توأم بود، یکی از شگفتترین پدیدههای تاریخ و فرهنگ اسلامی است. درباره این جنبش نکتهای که کمتر به آن تأکید شده است، تأثیر بزرگی است که این جنبش از یکسو بر فرهنگ اسلامی به طور کلی و اعتلای زبان عربی و از سوی دیگر (در سدههای سوم تا ششم هجری) بر فرهنگ اسلامی ایران و اعتلای زبان فارسی داشته است.
شعوبیه که شامل نخبگان غیرعرب بهویژه ایرانیان میشد، از یکسو به آموزه قرآنی مساوات و برابری و از سوی دیگر به «گذشته باشکوه» غیرعربی بهویژه ساسانیان استناد میکرد. جنبش شعوبیه از این نیاز و ضرورت به وجود آمد تا برای خود هویتی ویژه در جامعه اسلامی و متمایز از اعراب بسازد که نهتنها بر مناطق ارضی، بلکه بر نظام ارزشهای موجود مسلط شده بودند.
علاقهمندان به نشست «شعوبیه هویت جمعی ایرانیان در سدههای نخستین اسلامی» پنجشنبه ششم مهرماه 1402ساعت 16 به نشانی خیابان ولیعصر، سه راه زعفرانیه، خیابان شهید عارفنسب، شماره 12، باغ موقوفات دکتر محمود افشار مراجعه کنند. شرکت برای عموم آزاد است.
نظر شما