«فرهنگ لغات مخفف» عباسعلي وفايي، فروردين امسال از سوي انتشارات «سخن» منتشر شد. اين فرهنگ كه اولين كار جامع تحقيقي بر واژگان مخفف زبان فارسي به حساب ميآيد، براي نخستين بار قواعدي را در تخفيف واژگان ارايه داده است.
علي اصغر علمی مدير انتشارات «سخن»، در بخش «مقدمه ناشر»، درباره اهميت اين فرهنگ آورده است: «با عنايت به تحول واژگان، در حوزهای معانی و ساختی، نگارش و تحليل فرهنگهايي از اين حيث ضروری مينمايد. اين فرهنگ كوششي است در اين زمينه كه با جمعآوري واژگان مخفف متون نظم و نثر فارسي، قواعد تخفيف به دست داده است... تا آنجا كه مطالعه افتاده است هرگز در اين زمينه فرهنگ مستقلي نوشته نشده و به قواعد آن نيز پرداخته نشده است.»
وفايي نيز در مقدمه، انگيزهاش را خاطرهوار درباره تحقيق خود اينگونه نوشته است: «در مقطع كارشناسي ارشد مشغول تدريس بودم و افتخار حضور در كلاسهاي استاد فرشيدورد و دكتر انوري را داشتم و پرداختن به مسايل زباني را در برنامهاي پژوهشي قرار دادم. همان زمان موضوع تحقيقي خود را در كلاس دستور دكتر فرشيدورد، در موضوع لغات انجام دادم، ليكن آن تحقيق موجز و مختصر مينمود. پس از آن، هرگز از اين موضوع دست برنداشتم.»
اين استاد دانشگاه در قسمتي ديگر از مقدمه بر اين فرهنگ، نوشته است: «دواوين شعرا و آثار منثور ادب فارسي را در گردآوري واژگان مخفف مرور مينمودم. چه بسيار كتابهايي كه مطالعه داشتم، ليكن دستاورد، واژگان مكرر يا هيچ بود...
با جمع آوري واژگان مخفف و بررسي هر يك، اين انديشهها به وجود آمد كه ميتوان قواعد مخفف را به دست داد و آنها را به شكلي منظم و منطقي تنظيم داشت. با واژگان فراواني كه حاصل شده بود به اين كار پرداختم و قواعد آنها را با عنوان تخفيف صامت و مصوتها تنظيم داشتم. در ادامه اين كار قواعد ديگر نيز استخراج شده است كه به زودي تنظيم و ارايه خواهد شد.
اين قواعد براي نخستين بار است كه به شكل حاضر در مقدمه كتاب ارايه ميگردد و رعايت اختصار و عدم اطناب مقدمه كتاب، سبب شد تا به صورتي موجز و مختصر بدان اشاره شود».
در بخش آغازين ديگري از اين فرهنگ با نام «نگاهي به فرهنگنويسي فارسي»، به پيشينه فرهنگنويسي در ايران به پيش از اسلام و عصر ساسانيان اشاره شده است.
در اين بخش، به ترتيب از فرهنگهايي چون «فرهنگ قواس»، «ادات الفضلا»، «شرفنامه منيري»، «فرهنگ جهانگيري»، «مجمع الفرس»، «برهان قاطع»، «فرهنگ رشيدي»، «فرهنگ نظام»، «فرهنگ انجمنآرا»، «ناظم الاطبا»، «لغتنامه دهخدا»، «فرهنگ فارسي محمد معين»، «فرهنگ عميد»، «فرهنگ فارسي امروز» و «فرهنگ سخن» نام برده شده است.
فصل اول «فرهنگ لغات مخفف»، قواعد تخفيف( مصوت و صامت) نام دارد و از صفحه پنجاه كتاب، اين فرهنگ با حرف «آ» آغاز شده است.
وفايي در تاليف اين فرهنگ از حدود بيش از ۱۳۰ منبع استفاده كرده است كه عناوين آنها ار صفحه ۳۶۳ كتاب آغاز ميشود.
«فرهنگ لغات مخفف»، اثر عباسعلي وفايي، فروردين امسال(۸۸) از سوي انتشارات «سخن»، روانه بازار شده است.
اين فرهنگ ۳۷۳ صفحهاي، به شمارگان ۲۲۰۰ نسخه و قيمت ۷۹۰۰ تومان عرضه ميشود.
نظرات