به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جمعی از نمایندگان دوره آموزشی شعر و داستان کودک و نوجوان «قاصدک» سهشنبه (۲۲ آبانماه) با حضور در مؤسسه مطبوعاتی کیهان، ضمن دیدار و گفتوگو با مدیرمسئول و سردبیر مجله «کیهانبچهها»، توانمندیهای خود را در حوزه تولید محتوای کودک و نوجوان معرفی کردند.
طی این نشست و گفتوگوی مدیران مسئول و سردبیر «کیهانبچهها» با مدیران و کارشناسان خانه کتاب و ادبیات ایران، ضمن اعلام آمادگی برای انتشار آثار فاخر منتخبان دوره آموزشی قاصدک در این مجله، بسترها و سازوکارهای ارزیابی و چاپ این آثار مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
محمدحسین صلواتیان، مدیرمسئول «کیهانبچهها» از تلاشهای مستمر و حمایت خانه کتاب و ادبیات ایران برای شناسایی، تربیت و تقویت ظرفیتهای بالقوه در حوزه شعر و داستان کودک و نوجوان قدردانی کرد و گفت: دلبستگی شدید و علاقهای که به «کیهانبچهها» دارم، علاقهای ریشهدار از سالهای دور است و با وجود تمامی مشکلات و موانع در حوزه نشریات کودک و نوجوان، در کنار سایر همکاران این نشریه، تلاش کردهایم مسیری که زندهیاد امیرحسین فردی و دیگر عزیزان برای حرکت این مجله ایجاد کردند، مستمر و هموار باشد.
او با اشاره به فرصت ارزشمند ایجادشده توسط خانه کتاب و ادبیات ایران برای تربیت نسلی از فعالان شعر و داستان در عرصه کودک و نوجوان بیان کرد: خوشبختانه موج بسیار خوبی از استعدادها چه هنرمندانی که برای کودک و نوجوان و چه کودکان و نوجوانانی که هنرمند هستند و آثار بسیار خوبی خلق کردهاند، شکل گرفته است که خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در شناسایی، سنجش و تربیت این استعدادها گامهای خوبی برداشته است.
صلواتیان از آمادگی تمامقد مجله «کیهانبچهها» برای ارتقای توانمندیها و انتشار آثار نویسندگان و شاعران منتخب «قاصدک» خبر داد و گفت: این آمادگی وجود دارد که همراستا با ظرفیتهای مجله «کیهانبچهها» از آثار فاخر و استعدادهای برتر کودک و نوجوان استفاده کنیم و این آمادگی را داریم که در آموزش و یادگیری، انتشار مطالب اختصاصی بچههای قاصدک و سایر حوزهها، ظرفیتهای خود را ارائه کنیم.
کبری بابایی، رئیس امور کودک و نوجوان معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در آغاز این نشست، ضمن اشاره به ظرفیتهای الگوساز و کمککننده مجله «کیهانبچهها» گفت: این مجله برای نسلهای متعددی زمینهساز رشد، شکوفایی و کشف توانمندیهای نهفته بوده است و همچنان این مسیر را باقوت ادامه میدهد. آنچه که «کیهانبچهها» را از سایر مجلات و تولیدات مکتوب این عرصه متمایز میکند، خاستگاه تربیت و ارتقای بسیاری از شاعران کودک و نوجوان طی نسلهای مختلف بوده است که بسیاری از صاحبنامهای این عرصه مدیون این مجله هستند؛ چراکه در این فضا رشد کرده و بالیدهاند.
او با بیان اینکه خانه کتاب و ادبیات ایران، ترویج فرهنگ ادبیات کودک و نوجوان و تربیت و ارتقای توانمندی استعدادهای برتر این حوزه را یکی از کلان راهبردهای دارای اولویت میداند، توضیح داد: از یکسالونیم قبل در خانه کتاب، طرحی را با عنوان دوره آموزشی «قاصدک» آغاز کردیم که در قالب آن، استعدادهای ارزشمندی را که در سراسر کشور حضور دارند اما در سکوت فعالیت میکنند و هنوز ظرفیتها و توانمندیهایشان شناخته نشده است، طی فراخوانی گرد هم آمدند و پس از ثبتنام، ضمن شرکت در کارگاههای آموزشی، در مسیر کشف و شکوفایی استعدادها و قابلیتهای کمترشناختهشده در عرصه شعر و داستان کودک و نوجوان گام برداشتند. در کارگاههای آموزشی، مدرسانی منتخب از برجستهترین شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان، زمینه را برای یادگیری، ارتقای توانمندیها و حرکت بهتر شرکتکنندگان در مسیر خلق آثار ارزشمند ادبی فراهم کردند.
بابایی، با مروری بر فرآیند اجرای دوره آموزشی قاصدک و انتخاب گروههای منتخب افراد مستعد حوزههای داستان و شعر کودک و نوجوان، گفت: در نهایت، از بین گروه صدنفره شرکتکننده در این کارگاهها، ۶۰ نفر به مرحله بعد راه یافتند و تعدادی از ۴۰ نفر باقیمانده به چرخه بازگشتند و همراه شدند؛ اما سرانجام، ۳۰ نفر به مرحله بعد راه یافتند که پس از ارزیابی و بررسیهای دقیق، ۱۲ نفر در مرحله چاپ کتابهایشان هستند.
رئیس امور کودک و نوجوان خانه کتاب و ادبیات ایران با بیان اینکه فضایی صمیمی بین گروه منتخبان دوره اول برقرار شده است که امیدها برای تولیدات ارزنده این حوزه را پررنگ میکند، هدف از حضور جمعی از منتخبان طرح قاصدک را آشنایی با فضای مجله «کیهانبچهها» و حرکت در مسیر تولید آثار فاخر کودک و نوجوان دانست و ادامه داد: گروه منتخبان دور اول و شرکتکنندگان دور دوم، در مجموع به ۱۵۰ نفر میرسند که در سطوح مختلف کیفی آثار هستند؛ اما همگی دغدغه تولید آثار فاخر در حوزه کودک و نوجوان دارند و انگیزهشان بهقدری بالا است که برنامههای طرح قاصدک را بهطور جدی پیگیری میکنند و امروز از استانهای مختلف سراسر کشور برای حضور در دفتر مجله «کیهانبچهها» و آشناترشدن با فضای این نشریه، گرد هم آمدهاند.
حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به نقش اثرگذار و راهگشای «کیهانبچهها» در جهتدهی، هدایت و رشد نسلهای مختلف شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان، بیان کرد: این مجله بهنوعی خاطره جمعی و مشترک نسلهای مختلف ایرانیها است و هر یک از فعالان عرصه ادبیات کودک و نوجوان، خاطراتی با آن دارند. این فرصت امروز دست داد تا این خاطره مشترک، برای جمعی از منتخبان دوره آموزشی قاصدک رقم بخورد و امیدواریم که در آیندهای نزدیک، شاهد درخشش نویسندگان و شاعرانی صاحبنام از جمع حاضر باشیم.
محقق، با بیان اینکه «کیهانبچهها» در تمامی ادوار فعالیتش، شاعر و نویسندهساز بوده است، افزود: مجلات هر کدام ممکن است در یک یا چند ویژگی خاص، برجسته باشند و ویژگی بارز «کیهانبچهها»، نویسندهپروری و شاعرپروری است. بسیاری از نویسندگان و شاعران صاحبنام امروز، پیش از آنکه نامدار شوند، در «کیهانبچهها» رفتوآمد داشتند و پس از اینکه به سطحی از شهرت و توانمندی نیز رسیدند، همچنان ارتباط خود را با این نشریه حفظ کردند. این ویژگی را شاید بتوان مرهون افرادی چون مرحوم امیرحسین فردی و پس از او، آقای صلواتیان دانست که پابهپای استعدادهای جوان حرکت میکردند و همراه آنان بودند.
او ضمن اشاره به اینکه حتی بسیاری از افراد شناختهشده در حوزه ادبیات بزرگسال ایران نیز مرهون بسترسازی و فضای تعلیم و تربیتی «کیهانبچهها» هستند، افزود: امروز نسل قبراق و جوانی از نویسندگان و شاعران در قالب دوره آموزشی قاصدک، آماده هستند تا به عرصه ادبیات کودک و نوجوان جانی تازه ببخشند و امیدواریم مسیری که برای بسیاری از نویسندگان و شاعران صاحبنام کشور به یاری «کیهانبچهها» ایجاد شد، برای منتخبان قاصدک نیز روشن و هموار باشد.
علی دانشور، سردبیر مجله «کیهانبچهها» نیز در این نشست گفت: «کیهانبچهها» میزبان تمامی هنرمندان و استعدادهای عرصه کودک و نوجوان است و کاری که اینجا انجام میدهیم با هدف برداشتن گامی در مسیر فرهنگ و ادبیات این حوزه است.
او افزود: ایدههای نوآورانه که در قالبهای داستانی و شعر حرف تازهای برای گفتن باشند، فارغ از اینکه آثار نوقلمان یا هنرمندان شناختهشده این عرصه باشد، برای انتشار در «کیهانبچهها» حمایت میشود.
در ادامه این نشست، شرکتکنندگان دوره آموزشی قاصدک، ضمن معرفی خود، به بیان دیدگاههایشان پرداخته و پرسشهایشان را درخصوص چگونگی همکاری با «کیهانبچهها» مطرح کردند. همچنین بازدیدی از دفتر مجله و تحریریه صورت گرفت.
گفتنی است، دوره آموزش شعر و داستان «قاصدک» از تیرماه ۱۴۰۲ آغاز به کار کرده و دبیری علمی آن را سیداحمد میرزاده، از شاعران و نویسندگان صاحبنام عرصه کودک و نوجوان به عهده دارد. این دوره بهطور تخصصی به آموزش شاعران و نویسندگان نوقلم میپردازد.
نظر شما