شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۵:۱۴
فرهنگ بزرگ ضرب‌المثل‌هاي فارسي در راه انتشار است

فرهنگ بزرگ ضرب‌المثل‌هاي فارسي، جامع‌ترين فرهنگ ضرب‌المثل ايراني و در برگيرنده 100 هزار مثل فارسي، به زودي منتشر مي‌شود. اين كتاب دربرگيرنده مثل‌هاي استخراج شده از متون كهن فارسي و مثل‌هاي كشورهاي فارسي زبان است كه توسط حسن ذوالفقاري، تدوين و تاليف شده است._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، حسن ذوالفقاري از انتشار جامع‌ترين فرهنگ ضرب‌المثل‌هاي ايراني در ماه‌هاي آينده توسط انتشارات «معين» خبر داد و گفت: حدود 10 سال است كه كار تدوين فرهنگ ضرب‌المثل‌هاي فارسي به طول انجاميده است. اين فرهنگ جامع‌ترين فرهنگ ضرب‌المثل‌هاي ايراني و دربرگيرنده 100 هزار مثل است كه شامل مثل‌هاي فارسي استخراج شده از متون كهن و مثل‌هاي مربوط به كشورهاي فارسي مانند كشورهاي تاجيكستان و افغانستان است.

وي افزود: در اين كتاب سعي شده تا بيستر گويش‌هاي زبان فارسي و ضرب‌المثل‌هاي تعداد قابل توجهي از متون قديمي فارسي جست‌وجو شود.

مولف «مهپاره و خورشيد» در پاسخ به سوالي مبني بر چگونگي ظرفيت‌هاي ضرب‌المثل‌هاي فارسي اين‌گونه گفت: اين ضرب‌المثل‌ها فرهنگ غني مردم را نشان مي‌دهند و بيانگر داشته‌هاي فرهنگي و ميراث كهن ايراني هستند. اين كار همچنين افشاگر اين مطلب است كه ما تا چه حد به نسبت به اين گنجينه بي‌توجه و غافليم.

وي كه به بخش عظيم اين فرهنگ در بخش شفاهي آن و زبان مردم كوچه و بازار اشاره كرد، گفت: بخش عظيم شفاهي اين فرهنگ در زبان مردم جاري است. اين ضرب‌المثل‌ها در نقاط مختلف ايران وجود دارند و سرشار از جنبه‌هاي حكيمانه‌اند. ولي متاسفانه تا به حال هيچ فرصتي پيش نيامده كه در مجموعه بزرگ مثل‌هاي فارسي بنشينند.

عضو هيئت مديره انجمن علمي نقد ادبي ايران، با توضيح درباره نقش ضرب‌المثل‌ها در فرهنگ و اخلاق فردي و جمعي خاطر‌نشان كرد: در دنيايي كه بيش از پيش به تعالي اخلاق فردي و اجتماعي نياز داريم، وجود اين ضرب‌المثل‌ها مي‌تواند كمك شاياني به تهذيب اخلاق فردي و اجتماعي داشته باشد و در رساندن مردم به تعادل روحي و اجتماعي نقش بسزايي ايفا كند.

اين نويسنده با بيان تاثير رسانه‌ها در سست كردن فرهنگ شفاهي اين‌گونه توضيح داد: امروزه فرهنگ شفاهي ما تحت‌الشعاع رسانه‌هاي ديداري و شنيداري قرار گرفته و در حال تضعيف است. به همين خاطر استفاده از ضرب‌المثل‌هاي شفاهي، فرصت خوبي در راستاي غناي فرهنگ شفاهي است.

ذوالفقاري وضعيت مراجعه مردم به فرهنگ غني و كهن شفاهي را اين‌گونه توصيف كرد: امروز، ارتباط مردم با يكديگر كم شده و ما در حال حاضر هر چقدر گنجينه ذهن يك ايراني را بكاويم، به ندرت مي‌توانيم چيزي از آن حكمت‌هاي ناب پيدا كنيم.

سخنگوي انجمن علمي نقد ادبي ايران در ادامه از تهي ‌بودن ذهن جوان امروز از اشعار زيباي فارسي و سخنان حكمي گذشتگان سخن گفت و اظهار داشت: متاسفانه ذهن جوان امروز از اشعار زيبا و سخنان حكمت‌آميز زبان فارسي، آنطور كه در ناخودآگاه ذهن و زبان گذشتگان ما جاري بوده، خالي است.

ذوالفقاري كه گردآمدن فرهنگ ضرب‌المثل‌هاي فارسي را حاصل كاري تخصصي و تحقيقي و نيز تلاشي 10ساله عنوان كرد، گفت: اين فرهنگ حاصل تلاش و پژوهشي است كه نزديك به 10سال به طول انجاميده كه محدود به يك جلد نمي‌شود و كاري ادامه‌دار خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها