بررسي نقش استراتژيك كشور تانزانيا در قاره آفريقا و اوضاع داخلي سياسي ـ اجتماعي آن در كتابي با عنوان «تانزانيا» به كوشش گروهي از نويسندگان وزارت امورخارجه منتشر شد.\
براساس مطالب اين كتاب، نظام حكومتي در تانزانيا تركيبي از رياستي و پارلماني است. بدين معني كه رييس جمهور با راي مستقيم مردم براي مدت پنج سال و حداكثر براي دو دوره انتخاب ميشود و مسووليت فرماندهي نيروهاي مسلح، عزل و نصب اعضاي كابينه و مسوولان قضايي را نيز بر عهده دارد. همچنين نخست وزير و وزراي كابينه و معاونان آنها توسط رييس جمهور تعيين ميشوند، اما الزما بايد از اعضاي پارلمان باشند.
اين اثر در هفت فصل با عنوانهاي «جغرافيا»، «اديان و مذاهب»، «اجتماعي و فرهنگي»، «اوضاع اقتصادي»، «سياسي و اجتماعي»، «روابط خارجي» و «روابط با جمهوري اسلامي ايران» به رشته تحرير درآمده است.
در بخشي از اين اثر با عنوان «روابط خارجي» آمده است: «سياست خارجي دولت تانزانيا بهطور كلي بر پايه دوري از مسايل تنشزاي منطقهاي و بينالمللي است و حسن همجواري با كشورهاي همسايه، كوشش در راه اتحاد و برقراري صلح در ميان ملل آفرقا و منطقه، جزو اهداف اساسي دولت تانزانيا قرار دارد. اما اهداف سياست خارجي دولت تانزانيا، متاثر از وضعيت اقتصادي اين كشور و در راستاي جذب و دريافت كمكهاي بيشتر مالي و بخشش ديون خود استوار است. اين كشور بعد از استقلال در سال 1964 تاكنون شاهد هيچ تنش عمده، نا آرامي و كودتا نبوده است، نقش ميانجي را نيز براي حل بحرانهاي منطقهاي بر عهده گرفته است كه نمونه آن حل بحران بوروندي است.»
از ديگر موضوعات اين كتاب ميتوان به همكاريهاي منطقهاي در اقيانوس هند، چگونگي شكلگيري اراده سياسي، قانون اساسي و تحولات آن، روساي جمهور تانزانيا از زمان استقلال، اوضاع اقتصادي در سالهاي گذشته، موسسات فرهنگي خارجي و جغرافياي سياسي اشاره كرد.
چاپ اول كتاب «تانزانيا» از سوي مركز چاپ و نشر وزارت امورخارجه در شمارگان 1000 نسخه، 126 صفحه و بهاي 15000 ريال راهي بازار كتاب شده است.
نظر شما