بررسي نقش سياسي و اقتصادي كشور زيمبايوه در قاره آفريقا و تاثير اين كشور بر كشورهاي همسايه در كتابي با عنوان «زيمبابوه» به كوشش گروهي از محققان وزارت امورخارجه چاپ و منتشر شد.\
براساس مضامين اين نوشتار، زيمبابوه به عنوان يكي از اعضاي فعال جنبش عدم تعهد است و حمايت از جنبشهاي آزاديبخش در راه كسب استقلال، همواره يكي از اصول مطرح در اين جنبش به شمار ميآيد. موقعيت استراتژيك منطقهاي و اصول خاص سياست خارجي زيمبابوه موجب شده است، اين كشور نقش مهمي در راستاي استقلال كشور ناميبيا ايفا كند كه البته اهميت اين مساله به لحاظ داشتن مرز مشترك بيش از پيش نمايان ميشود.
اين نوشتار در 10 فصل با عنوانهاي «جغرافياي طبيعي و اوضاع اقليمي»، «جغرافياي انساني»، «جغرافياي سياسي»، «اديان و مذاهب»، «اوضاع اجتماعي، فرهنگي و آموزشي»، «رسانههاي گروهي»، «اوضاع اقتصادي»، «حكومت، سازمانهاي اداري و سياسي»، «سياست و روابط خارجي» و «روابط با جمهوري اسلامي ايران» تهيه و نتظيم شده است.
در بخشي از اين نوشتار با عنوان «اصول سياست خارجي» آمده است: «زيمبابوه بنابر اصول سياست خارجي خود كه مبتني بر اصول جنبش عدم تعهد ميباشد، در عين پيروي از اين اصول با كشورهاي بلوك شرق و غرب روابط سياسي گرمي را دنبال مينمود و به جز دو كشور آفريقاي جنوبي و اسرائيل بقيه كشورها از نظر اين دولت داراي شرايط لازم براي برقراري روابط بر طبق اصول ياد شده بودند. البته بعد از امضاي قرارداد غزه ـ اريحا و حل معضل جنوب آفريقا يعني رژيم نژادپرست آفريقاي جنوبي، دولت زيمبابوه با اسرائيل و آفريقاي جنوبي نيز روابط ديپلماتيك برقرار نموده است. زيمبابوه در هيچ پيمان نظامي وارد نگرديده است و به هيچ يك از دول قدرتمند جهان بر اساس اصول عدم تعهد پايگاهي واگذار ننموده است و به هيچگونه اتحاديههاي نظامي در جهان تعلق ندارد. زيمبابوه در جهان روابط بينالملل يكي از نادر كشورهايي ميباشد كه به اصول اوليه جنبش وفادار مانده است.»
از ديگر مباحث اين نوشتار ميتوان به عوامل موثر بر سياست خارجي، اصول سياست خارجي، تشكيل حكومت و تحولات پس از آن، نقش دولت در ايجاد فرصتهاي سرمايهگذاري، جذب سرمايه خارجي، ويژگيهاي اجتماعي، سياست مذهبي حكومت پس از كسب استقلال، نفوذ اديان در اوضاع سياسي و فرهنگي جامعه و اهميت راهبردي زيمبابوه در منطقه اشاره كرد.
چاپ اول كتاب «زيمبابوه» از سوي مركز چاپ و نشر وزارت امورخارجه در شمارگان 1000 نسخه، 174 صفحه و بهاي 21000 ريال به بازار كتاب عرضه شده است.
نظر شما