حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، مدیر مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سومین جلسه از مجموعه نشستهای نقد کتاب با عنوان «داستان پیکار» که به بررسی کتاب «رونوشت برابر اصل» اختصاص داشت، گفت: «رونوشت برابر اصل» کتاب بسیار ارزشمندی است، حتی اگر برخی از منتقدان و کارشناسان بر این باور باشند که مطالب ضعیف است و گاهی در آن غلط هم دیده میشود اما چون خودنوشت است ارزش بسیار بالایی دارد.
وی افزود: قاسم عابدینی از رهبران پیکار در زندان از درون تشکیلات مجاهدین خلق و پیکار هر آنچه داشته بیان کرده است و نقاط ضعف، اشکالات و اشتباهات به نحوی در این سخنان دیده میشود. برخی میگویند زیادهگویی کرده است که اتفاقاً در زیادهگویی خیلی از حرفها زده میشود و بسیاری از مطالب آشکار میشود. وقتی انسان خودش را کنترل و سانسور میکنند بسیاری از گفتهها مطرح نمیشود و اگر حرفهای زیادی در کتاب بیان شده ارزش بسیاری دارد.
مدیر مرکز اسناد انقلاب اسلامی ادامه داد: کتاب تا نقد جدی نشود اصلاح نمیشود و اگر نقاط ضعف برجسته نشود به کمال خودش نمیرسد. نکتههای تاریخی اهمیت بسیاری دارد که با نقد جدی میتوان کتاب را پیرایش و ویرایش بهتری کرد. در مرکز، اسناد بسیار زیاد و وسیعی وجود دارد که اهمیت بسیار بالایی دارد.
حجتالاسلام پورمحمدی گفت: مرکز اسناد کار سنگینی انجام داده که شاید نزدیک به ۲۰ جلد بشود و به مرحله چاپ برسد و اینکه جزئیات سازمان از تکون اولیه تا حالا کار شده است. زیرا بسیاری از جزئیات آن برای کارشناسان برجسته مکشوف نبوده و کم کم کشف میشود و داستانها ریزتر مطرح میشود.
وی افزود: کارشناسان پیشنهاد دادند که به شخصیت رجوی باید بیشتر پرداخته شود زیرا موضوعیت دارد. سازمان مجاهدین همکاری عملیاش با شوروی بسیار زیاد بوده است و نمیتواند تفکر مائویستی سازمان را به سمت همکاری با شوروی لنینیستی بکشد و شاید بگویید این مساله حاکی از تفکر نبوده است اما عملاً سازمان به دلیل نیازها و ارتباطاتش و نفوذ بیشترش با شوروی و بسیاری چیزهای دیگر مهم است.
مدیر مرکز اسناد انقلاب اسلامی بیان کرد: اسناد به ما میگوید پیکار همکاری گستردهای با شوروی داشته و پیش از ضربه شهریور ۱۳۵۰ ساواک به سازمان مجاهدین همکاری گستردهای با شوروی دارد و اگر هم تفکرشان مائویستی است به دلیل این است که همکاری زیادی با شوروی داشته و عملیات سنگین داشتهاند. سازمان فرا ایران است و نکات مهمی در آن دارد که این نکات مهم نشان میدهد ماموریتهای بسیار برجستهای دارد و فراتر از ماموریت در ایران و مبارزه با استبداد و رژیم شاه داشته است.
وی افزود: نکته مهمی که نشان میدهد این است که سازمان ملی نبوده است و اگر هم ضد استبداد بودند ملی نبودند و این بحث اساسی است که در هویت سازمان تعیینکننده است. آنچه برای مرکز اسناد انقلاب اسلامی مهم است این است که تاریخ را خوب تحقیق و تفحص کنیم و زوایای پنهان آن را روشن کنیم. اگر مستندسازان خواستند کاری انجام بدهند منابع زیادی در دسترسشان باشد. همچنین در آینده صدا و سیما، مراکز هنری و تولید فیلم و سریال بتوانند در مرکز اسناد خیمه بزنند و سرمایهگذاری کنند. حرف حسابی همین است که باید زبان مناسب امروز را پیدا کنیم تا بتوانیم تاریخ را برای مردم به درستی روایت کنیم.
حجتالاسلام پورمحمدی بیان کرد: نمیتوان یکطرفه حرف زد وقتی کتابی درباره افراخته و عابدینی نوشته میشود این سخنان که در کتابها آمده است نکتههای این افراد است و در برخی هم شاید زیادهگویی شده باشد و اگر به نقد کشیده شود بهتر میتوان کتاب را به ویرایش و پیراش درست رساند.
در مرکز اسناد کار سنگینی انجام شده و مصاحبههای بسیاری گرفته شده است. ترورها و عملیات پیش از انقلاب خیلی دقیق بررسی شده است و ماسراغ خانوادههای آسیبدیده رفتیم و جزئیات بسیار دقیق بیان شده است که بتوان اثبات جدی کرد و مستندسازان روی این مساله قویتر کار کنند.
نظر شما