به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، شهرام غفوری در کارگاه آموزشی جغرافیای تاریخی همدان در کتابخانه مرکزی همدان با حضور معلمان تاریخ و جغرافیای استان اظهار کرد: در جغرافیای تاریخی آنچه مهم است، جغرافیا است، در واقع جغرافیای تاریخی مکان پژوهی بر اساس دورههای تاریخی است به طوری که بدانیم چه بر سر مکان در طول تاریخ و بر اثر مداخلات بشری آمده و در واقع مسائل مورد استفاده در این حوزه علمی ابتدا جغرافیایی و در درجه دوم تاریخی است.
وی افزود: اکثر گردشگران خارجی وقتی به همدان رسیدند از باغهای فراوان در اطراف شهر خبر دادند و آن را شهری نیکو اما نه چندان آباد توصیف کردند.
وی با بیان اینکه تمام جغرافینویسان از وجود هزار چشمه خبر دادند و داخل همه خانههای قدیمی همدان چشمه بوده است، گفت: همدان به گفته پرویز اذکایی در کتاب همدان نامه مداین گونه و پراکنده است به طوری که بازار همدان خارج از شهر واقع شده و بازار طلا، بازرگانان، بزازان و اسلحه سازان دو فرسخ با شهر فاصله داشتهاند.
این محقق و مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه همدان در دوره قاجار دروازههای متعددی داشته است که اغلب رو به کاروانسراها باز میشدند، افزود: این مسئله نشان میدهد همدان از نظر بازرگانی بسیار مهم است به طوری که بازار بازرگانی همدان از کشاورزی معتبرتر بوده و برخی از دروازهها نیز به روی بازارهای اقلیتهای دینی باز میشده است.
وی با اشاره به اینکه راه شاهی از بابل شروع میشده و تا افغانستان میرفت که از همدان نیز میگذرد، عنوان کرد: در این زمان همدان به عنوان محلی برای ترانزیت کالا و ترمینال اصلی بوده است و در جنگ جهانی اول نیز به خاطر همین مسأله اشغال میشود به طوری که تمام جغرافی نویسان همدان هم به آن اشاره کردند.
بهرهمندی بیش از ۸ هزار نفر از خدمات کتابخانه مرکزی همدان
رئیس کتابخانه مرکزی همدان نیز اظهار کرد: کتابخانه مرکزی همدان سال ۱۳۸۷ افتتاح شده و زیربنای آن به ۸ هزار و ۵۰۰ متر مربع میرسد.
طاهره فضلعلی گفت: مخزن اصلی کتابخانه در طبقه سوم واقع شده که در آن و سایر بخشها بیش از ۱۵۰ هزار نسخه کتاب قرار دارد.
وی اضافه کرد: کتابخانه مرکزی همدان از بخشهای مختلفی چون تحقیقاتی - تخصصی دکتر اذکایی، بخش همدان شناسی، بخش نابینایان، بخش ناشنوایان، بخش کودک و نوجوان، بخش نشریات و … تشکیل شده است و هم اکنون بیش از ۸ هزار و ۲۰۰ نفر در کتابخانه مرکزی همدان عضو هستند.
فضلعلی با بیان اینکه بخش کودک و نوجوان در کتابخانه مرکزی مجزا و دارای بیش از ۲۵ هزار جلد کتاب است خاطرنشان کرد: دو سالن مطالعه مجزا نیز برای بانوان و آقایان وجود دارد و از صبح تا ۹ شب به ارائه خدمات میپردازد و در کنار عضویت و امانت، برنامههای فرهنگی با هدف ترویج کتابخوانی و آگاهی نیز برگزار میشود.
نظر شما