به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ کتاب «شاهنشاه» اثر ریشارد کاپوشچینسکی با ترجمه بهرنگ رجبی از سوی نشر ماهی به چاپ ششم رسید.
ریشارد کاپوشچینسکی نویسنده «کتاب شاهنشاه» روزنامهنگار، عکاس، شاعر و نویسنده لهستانی بود. او جوایز زیادی دریافت کرد و کاندیدای جایزه نوبل ادبیات شد. مجلات شخصی کاپوشینسکی در قالب کتاب، به دلیل محو کردن قراردادهای گزارش با تمثیل و رئالیسم جادویی ادبیات، هم جنجال و هم تحسین را برانگیخت. او تنها خبرنگار آژانس مطبوعاتی لهستان در دوران کمونیست در آفریقا در دوران استعمارزدایی بود و همچنین در آمریکای جنوبی و آسیا کار میکرد. بین سالهای ۱۹۵۶ و ۱۹۸۱ او ۲۷ انقلاب و کودتا را گزارش کرد تا اینکه به دلیل حمایت از جنبش همبستگی طرفدار دموکراسی در کشورش از کار برکنار شد. گزارشنویس تحسینشده ایتالیایی، تیزیانو ترزانی، نویسنده کلمبیایی گابریل گارسیا مارکز و نویسنده شیلیایی لوئیس سپولودا به او لقب «استاد» را دادند.
کاپوشچینسکی در «شاهنشاه» گزارشی از سالهای پایانی حکومت پهلوی به دست داده است. او میکوشد با توصیف استبداد شاه، علل سقوط حکومت پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی را توضیح دهد.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: دوربین میدان را نشان میدهد، انباشته از آدمهایی گوش تا گوش ایستاده، چهرههایی کنجکاو و عبوس. قدری دورتر، در محوطهای محصور و کاملاً جدا شده از مردان، زنان چادر به سر ایستادهاند. روزی است ابری و خاکستری. جمعیت طوسی سیر است و آنجا که زنان ایستادهاند سیاه. آیتالله خمینی همچون همیشه لباسهای تیرهرنگ گشادی به تن دارد و عمامهی سیاهی بر سر شق و رق نشسته. صورتش پریده رنگ است، با ریشی سفید. موقع حرف زدن سر و دستش تکان نمیخورد. دستهایش بر دستههای صندلی آرام گرفتهاند. گهگاه پیشانی بلندش را چینی میاندازد و ابروهایش را بالا میدهد. از اینکه بگذریم، هیچ عضلهای در سیمای این مرد بسیار سرسخت، سازشناپذیر، قاطع و صاحب ارادهای استوار نمیجنبد. تنها چشمها در این چهره تکان میخورند، چهرهای که انگار یک بار برای همیشه ترکیب یافته، به هیچ حس و حالی راه نمیدهد و جز غور عمیق و تمرکز ذهنی بیانگر هیچ چیز دیگری نیست. نگاه سرزنده و نافذ این چشمها بر دریای سرهای درهم پیچیده میلغزد، وسعت میدان و جمعیت حاضر در آن را تخمین میزند و وارسی موشکافانهاش را پی میگیرد، چنانکه گویی مصرّانه در جست وجوی شخص خاصی است و….
کتاب «شاهنشاه» اثر ریشارد کاپوشچینسکی با ترجمه بهرنگ رجبی در ۱۷۰ صفحه و بهای ۱۵۰ هزار تومان از سوی نشر ماهی به چاپ ششم رسید.
نظر شما