به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، علی رمضانی، صبح دوشنبه در نشست خبری اختتامیه هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر ضمن تبریک ایام خجسته ماه رجب با اشاره به اینکه دبیر علمی این دوره جشنواره علیرضا قزوه است، گفت: علیرضا قزوه خود موسس این جشنواره بوده و خوشحالیم در این دوره دعوت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را پذیرفته و این حضور میتواند در ارتقای کیفیت برنامههای جشنواره موثر باشد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران تاکید کرد: آنچه شعر را میان ما برجسته کرده، ظهور آن به عنوان زبان مشترک و حافظه تاریخی مشترک ماست و بیجهت نیست که شعر را هنر اول میدانند.
وی از تدارک برنامههای متنوع در این دوره جشنواره خبر داد و گفت: در اختتامیه این دوره از حجتالاسلام ذکریا اخلاقی به عنوان چهره پیشکسوت حوزه شعر تجلیل میکنیم. سال گذشته چنین تجلیلی را از قادر طهماسبی انجام دادیم. همچنین امسال نیز مانند دوره قبل اعضای هیئت علمی و داوران در ایام داوری به دیدار تعدادی از شاعران پیشکسوت رفتهاند.
رمضانی تاکید کرد: جشنواره شعر فجر در واقع وجه بینالمللی دارد و ما هرسال شاهد حضور مهمانان و داوران و شرکتکنندگانی از کشورهای مختلف هستیم.
وضعیت نشر شعر میتواند بهتر باشد
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران همچنین با تاکید بر اینکه وضعیت آثار منتشر شده در حوزه شعر هنوز مطلوب نیست و میتواند بهتر شود، افزود: هنوز آثار شاعران معاصر و استعدادهای جوان شناخته نشدهاند که بخشی از این مسئله مربوط به کمکاری ناشران و شاعران و نیز رسانهها در معرفی آثار است و بخشی به ناکافی بودن حمایتها مربوط میشود. دورههای آموزشی کلک خیال میتواند در معرفی هرچه بیشتر شاعران مستعد در شهرستانها موثر باشد.
رمضانی همچنین زمان و مکان برگزاری مراسم اختتامیه هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر را چهارشنبه ۱۱ بهمن ساعت ۱۸ در سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد.
رقابت ۶۴ شاعر کشور در برنامهای تلویزیونی
همچنین علیرضا قزوه، دبیرعلمی هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر نیز در این نشست با بیان اینکه شعر هنر اول ایرانیان و سرمایه اولیه ماست، عنوان کرد: شعر ما را با عرفان و هویت ملی ارتباط میدهد و سرمایه ملی ایرانیان به شمار میرود.
وی با یادآوری برگزاری نخستین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر در سال ۸۵ افزود: در آن دوره بزرگان شعر و ادب معاصر از جمله مهدی اخوان ثالث، بیژن ترقی و طاهره صفارزاده تجلیل شدند. اکنون در حال سپری کردن هجدهمین دوره جشنواره شعر فجر هستیم و یک گروه ۲۰ نفره داوری را انجام دادهایم.
رئیس مرکز شعر، سرود و موسیقی صداوسیما همچنین گفت: در طرحی ابتکاری امسال چهرههای شاخص ادبی در کنار ۶۴ شاعر برگزیده و منتخب در قالب هشت گروه قرار میگیرند و در برنامه تلویزیونی که به مدت ۳۰ شب در ماه رمضان از شبکه چهارم سیما پخش میشود، استعدادهای برتر حوزه شعر از استانهای مختلف با هم رقابت میکنند. این رقابت مورد داوری شاعران شناختهشدهای از جمله یوسفعلی میرشکاک، محمدکاظم کاظمی، ناصر فیض و محمدمهدی سیار قرار میگیرد و در کنار این داوران از حضور جمعی از اندیشمندان و منتقدان در حوزههای مختلف برخوردار میشویم. برگزیدگان این رقابت بزرگ نیز جوایز نقدی مختلف از ۲۰۰ میلیون تومان تا مبالغ پایینتر را دریافت میکنند.
وی با بیان اینکه سرو نماد جشنواره شعر فجر است، عنوان کرد: ما شاعران مانند سرو صبور، اصیل و آزاده هستیم و شاعران با اینکه آزاده و تهیدست هستند ولی بیشترین سایه را بر سر فرهنگ ما گستراندهاند.
قزوه همچنین گفت: از نظر شعر و ادبیات ظرفیت زیادی در کشور وجود دارد ولی وضعیت کنونی راضیکننده نیست. شاهد صداقت در مسئولان برگزاری جوایز ادبی از جمله شعر فجر هستم و فضای داوری نیز سالم است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش ایبنا درباره سطح آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره در حوزه شعر محاورهای گفت: از این حوزه استقبال خوبی شده و سطح آثار نیز مطلوب بوده و در این بخش برگزیده خواهیم داشت.
تمرکززدایی از پایتخت
حامد محقق، دبیر اجرایی هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر و معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در این نشست با اشاره به ارسال ۲۶۲۶ اثر به دبیرخانه این دوره جشنواره گفت: ۲۸۹ اثر در حوزه درباره شعر، ۱۹۱۳ اثر شعر بزرگسال (شامل ۸۶۶ اثر شعر نو، ۹۹۷ عنوان شعر کلاسیک و ۵۰ اثر محاوره) و ۴۲۴ عنوان شعر کودک و نوجوان بوده است. ۸۴۶ ناشر در این دوره کتاب دارند و همچننی مسنترین شرکتکننده ۷۹ ساله و جوانترین نیز ۳۰ ساله است. هفت نفر از نامزدان نهایی خانم هستند، دو نفر استاد دانشگاه، ۱۳ نفر غیر تهرانی و یک نامزد نهایی نیز قلم اولی است.
وی همچنین از برگزاری چهار محفل ادبی در استانهای گیلان، فارس، بوشهر و قم خبر داد و با بیان اینکه دوره آموزشی «کلک خیال» گوشواره جشنواره شعر فجر است، افزود: امسال این دوره در تهران متمرکز نبوده و در شش استان برگزار شده است که برگزیدگان نهایی نیز از روزهای ۱۱ تا ۱۳ بهمن در ۱۰ کارگاه تخصصی شرکت خواهند کرد.
نظر شما