شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۴
چالش‌های نوشتن درباره یکی از امنیتی‌ترین شخصیت‌های منطقه/ کاهش مخاطبان ادبیات مقاومت

مراسم رونمایی از کتاب «حاج فلسطین»، زندگی‌نامه شهید حاج عماد مغنیه به قلم الهه آخرتی، شنبه ۲۲ اردیبهشت در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد. در این برنامه نویسنده اثر، میثم رشیدی مهرآبادی منتقد و مهدی قربانی، مدیر تولید انتشارات حماسه یاران، حضور داشتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا الهه آخرتی درباره دلیل نگاشتن این اثر گفت: دو دلیل روی نوشتن این کتاب مؤثر بود. دلیل اول انقلاب‌های عربی و بهار عربی در کشورهای منطقه بود. همه این جریان‌ها به نوعی دچار انحراف شدند و به سرمنزل مقصود نرسیدند. وجه اشتراک این انحرافات فقدان یک شخص واحد و تصمیم‌گیرنده برای جهت‌دهی خیزش مردمی و استفاده از این ظرفیت برای رسیدن به یک هدف واحد بود. دلیل دوم این بود که داشتیم به دهمین سالگرد شهادت شهید عماد مغنیه نزدیک می‌شدیم و تا آن زمان، هیچ کتابی در ایران درباره ایشان منتشر نشده بود. فقط کتاب مختصری در انتشارات روایت فتح تحت عنوان «یادگاران» منتشر شده بود پاسخگوی سوالات نبود. بعد از مراسم مفصل دهمین سالگرد شهادت ایشان و حضور سردار سلیمانی در آن مراسم، این ضرورت بیشتر احساس می‌شد.

آخرتی ادامه داد: به نتیجه رسیدم بهتر است از یک شخصیت عرب‌زبان کمک بگیریم تا جوانان آن کشورهای عربی متوجه شوند ضعف کارشان کجا بوده و از فقدانش آگاه شوند. کسی که در جهان عرب شخصیت محبوب و شناخته‌شده‌ای است. حاج عماد فرمانده جنگ ۳۳ روزه شناخته می‌شود؛ جنگی که اولین شکست اسرائیل بود.

او در خصوص اهمیت جایگاه حاج عماد در نگارش این اثر عنوان کرد: حاج عماد درگیر مسائل مرزی و نژادی نیست و صحبت درباره‌اش راحت است و نشان می‌دهد همه ما هم هدف هستیم و مهم نیست با چه زبانی صحبت می‌کنیم.

حجم سنگین اطلاعات غلط از شخصیت حاج عماد مغنیه

الهه آخرتی درباره چالش‌های نوشتن این اثر اظهار کرد: اصلی‌ترین چالش حین نگارش «حاج فلسطین» این بود که ما درباره یکی از امنیتی‌ترین شخصیت‌های منطقه صحبت می‌کردیم که بر اساس سازوکار امنیتی و نظامی ایشان، ساختار بزرگی مثل حزب‌الله در حال کار است. این چالش بزرگی است و نگفته‌ها از حاج عماد بسیار بیشتر از مسائلی است که می‌شود به آنها اشاره کرد. یکی از دلایلی که شیوه نگارش کتاب به صورت فصل‌های جداگانه با راوی‌های متفاوت تدوین شده، همین است؛ چون زندگی ایشان بازه‌های متفاوتی دارد که نمی‌شود به آنها اشاره کرد و هر راوی در حد توانش درباره ایشان می‌گفت.

آخرتی ادامه داد: همچنین، اکثر راوی‌های ما در ایران حضور ندارند و شنیدن خاطراتشان نیاز به سفر و صحبت به زبان خودشان داشت. من نیز یاد گرفتن زبان عربی را مدیون این کتاب هستم.

آخرتی درباره عنوان کتاب گفت: عبارت «حاج فلسطین» نشان‌دهنده دغدغه ویژه حاج عماد است. ایشان طی ارتباطاتش با آوارگان فلسطین درگیر این دغدغه می‌شود و قشنگ‌ترین روز زندگی‌اش را روزی می‌داند که نزدیک مرزهای فلسطین شده است. ایشان به دلیل زندگی‌های مخفی‌اش، در لبنان القاب متنوعی داشته؛ همچون حاج رضوان، حاج ربیع، ابومصطفی و ابوجهاد. یکی از القاب ایشان نیز حاج فلسطین بوده به‌عنوان کسی که اهتمام ویژه‌ای به مسئله فلسطین داشته است.

او در خصوص اطلاعات غلط درباره شخصیت شهید مغنیه گفت: حجم اطلاعات غلط درباره ایشان نیز مشکل بزرگی بود. ما حجم زیادی اطلاعات به دست می‌آوردیم که ۹۰ درصدش صحیح نبود و بعضاً این اطلاعات در صداوسیمای خودمان نیز پخش می‌شد. یکی از اینها تغییر چهره و جراحی پلاستیک حاج عماد است که مستندهایی در صداوسیما در این خصوص پخش شد. اما در این کتاب متوجه می‌شویم که چنین موضوعی هرگز نبوده. بسیاری از این اطلاعات نیاز به صحت‌سنجی داشت.

آخرتی گفت: حاج عماد مانند یک مدرسه بود که خیلی از درس‌ها را می‌شود از او آموخت؛ اما درِ بسیاری از این کلاس‌ها بسته است و امواجی از این دریا به ساحل رسید که فقط درباره آنها می‌توان صحبت کرد.

حماسه یاران، ناشری با نگاه ملی و بین‌المللی

در ادامه میثم رشیدی مهرآبادی درباره ویژگی‌های «حاج فلسطین» گفت: اولین ویژگی مثبت این اثر، کتاب‌سازی است که باید بابت این موضوع از دوستان انتشارات حماسه یاران تشکر کرد. این ناشر با اینکه در قم فعالیت می‌کند، نگاهش ملی و بین‌المللی است.

او با تأکید بر اینکه خانم آخرتی را به‌زودی چهره‌ای شاخص در حوزه ادبیات مقاومت خواهیم دید، افزود: ایشان پیش از این هم کتابی درباره شهید عماد مغنیه داشته است؛ اما این کتاب اصلاً تکرار آن کار قبلی نیست و هویت خود را دارد و این نکته مهمی است. شخصیت حاج عماد به نحوی است که هرچه کتاب درباره‌اش می‌خوانیم، احساس بسندگی به ما نمی‌دهد.

وی افزود: انتخاب نام کتاب بسیار هوشمندانه است و ترکیبش با طراحی جلد، عمق کتاب را به مخاطب می‌رساند. قیمت کتاب نیز با توجه به مشکلات صنعت نشر بسیار منصفانه است. پاورقی‌های کتاب هم بسیار کمک‌کننده است و در چنین کتاب‌هایی وجود پاورقی نیاز است. کوتاه بودن بخش‌ها و نام بردن از راوی‌ها از قوت‌های کتاب و نشان‌دهنده دقت نویسنده است.

در حال از دست دادن مخاطب حوزه مقاومت هستیم

رشیدی با اشاره به کاهش کیفیت آثار حوزه ادبیات مقاومت توضیح داد: نسبتمان با مخاطب حوزه ادبیات مقاومت به نحوی است که باید مراقب کیفیت باشیم. در سال‌هایی، فروش کتاب‌های دفدع مقدس پررنگ و مشخص بوده که این کتاب‌ها خریده و خوانده می‌شدند. با این حال، پیگیری من از کتابفروشی‌ها در سال‌های اخیر این است که دچار کاهش چشمگیری در بین مخاطبان این حوزه هستیم.

رشیدی افزود: بخش مهمی از این مسئله، به کاهش کیفیت آثار مربوط به شهدای مدافع حرم بازمی‌گردد. دروازه‌بانی نکردن درست ناشران این حوزه یکی از دلایل این مسئله است. همیشه تاکید بر این است که باید پنج تا هفت سال از شهادت شهید بگذرد تا غمش برای خانواده‌اش کم‌رنگ شود و بتوان با ایشان گفتگو کرد؛ اما دیده شده که در مراسم شهید، نویسنده با همسر شهید گفتگو می‌گرفته و تا چهلم شهید گفتگو را تمام می‌کرده و این و باعث کاهش کیفی اثر می‌شود. در حال از دست دادن بخش مهمی از مخاطب به دلیل افت کیفیت کتاب‌ها هستیم. با این حال، از نظر کمی با مشکلی مواجه نیستیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها