به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «در ستایش ریاضیات» اثر آلن بدیو، فیلسوف معاصر فرانسوی است.
در معرفی این اثر از سوی ناشر آمده است: «جایگاه ریاضیات از دیرباز محل نزاع بوده است. برخی از شر آن به خدا پناه بردهاند. برعکس، برخی از شر انبوه دهشتناک جزئیات ملموس به آن پناه بردهاند. برخی آن را همان گویی صرف میدانند. برخی آن را یگانه صورت اندیشه میانگارند. برخی آن را انتزاعی به حساب میآورند که نابودگر زندگی باصفا و بیغلوغش است؛ اما برخی برعکس، واقعیت را بدون آن ناممکن میدانند. آلن بدیو، فیلسوف نامدار فرانسوی، به دفاع از ریاضیات برمیخیزد و نظریهای نو درباره ریاضیات میپروراند. از دید بدیو، «ریاضیات هستیشناسی است». او در کتاب حاضر میکوشد با زبانی ساده از ریاضیات و رابطهاش با فیلسوفان، فلسفه، واقعیت، زندگی و نیکبختی سخن بگوید.».
در بخشی از متن کتاب میخوانیم:
آلن بدیو، شما کسی هستید که من او را، به بیانِ ریاضی، یک تکینگی در چشماندازِ فکریِ فرانسه مینامم.
از سویی، تعهد سیاسیتان هست که عمومِ مردم از سال ۲۰۰۶ به بعد، با موفقیت کتاب معنای سارکوزی از آن آگاهی یافتهاند. امروز شما نمایندهی یکی از آخرین سیماهای بزرگِ متفکرِ سیاستاندیش هستید، یکی از سرسختترین منتقدان لیبرالدموکراسیهای ما، و مدافع خستگیناپذیر ایدهی کمونیسم که سخت اصرار میورزید نباید به زبالهدانِ تاریخ افکنده شود.
از سوی دیگر، از نظرگاه تخصصیتر فلسفی، پیکرهی آثاری که تولید کردهاید نیز بسیار تکین است. در دوره و زمانهای که فلسفه به تخصصیشدن عقبنشینی کرده و، با این کار، از جاهطلبیهای آغازینش چشم پوشیده است، شما پیوسته کوشیدهاید با پرپایی نظامی که میتوان آن را همنهاد بزرگی بر جهان و بر هستی نامید معنای متافیزیک را بازگردانید. باری، این فلسفه، که عمدتاً در هستی و رخداد و بعدتر در منطقهای جهانها تشریح شد، تا حدِ زیادی مبتنی بر ریاضیات است. از این بابت شما یکی از فیلسوفان معاصر نایابی هستید که ریاضیات را واقعاً جدی میگیرند. بعلاوه، شما صرفاً در مقام فیلسوف از آن سخن نمیگویید بلکه تقریباً هر روز کارِ ریاضی انجام میدهید.
آیا میتوانید گفتوگو را از این نکته آغاز کنید و به ما بگویید که این رابطهی بسیار نیرومند با ریاضیات از کجا میآید؟
رابطهام با ریاضیات چیزی است که حتی به پیش از تولدم بازمیگردد! صرفاً به این دلیل که پدرم معلم ریاضی بود. پس میبینید که، بهگفتهی لاکان، نشانِ نام پدر وجود داشت. این موضوع واقعاً تأثیر عمیقی بر من گذاشت، زیرا در خانوادهام سخن از ریاضیات به گوشم میخورد __ پدرم با برادر بزرگترم و با همکارانش گفتوگو میکرد __ بهشکل نوعی «نقشپذیری» اولیه، بیآنکه در ابتدا واقعاً بفهمم از چه حرف میزنند. اما حس میکردم این حرفها بهشدت و همزمان بهطرز مبهمی جالباند. این توضیحات مختصر فعلاً برای، بهقول معروف، مرحلهی پیش از تولد کافی است.
اطلاعات بیشتر:
چاپ پنجم کتاب «در ستایش ریاضیات» اثر آلن بدیو در گفتوگو با ژیل حائری با ترجمه علی حسنزاده در ۹۷ صفحه و به بهای ۱۱۰ هزار تومان به کوشش انتشارات نگاه منتشر شده است.
نظرات