به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، «تاریخ وقف همدان» نوشته خسرو محمدی پژوهشگر همدانی، پژوهشی میانرشتهای است که برای نخستین بار به تاریخنگاری وقف با استفاده از آثار باستانشناختی پرداخته به شکلی که پژوهشگر در خلال پژوهش اقدام به کشف، طبقهبندی و توصیف آثار باستانی مرتبط با وقف و موقوفات کرده است.
این کتاب در ۲۳۸ صفحه و پنج فصل توسط انتشارات طلایی تهران به رشته تحریر درآمده که پنجم مهرماه در همایش روز وقف رونمایی خواهد شد.
این کتاب دارای مقدمهای به قلم دکتر حسن کریمیان؛ استاد تمام دانشگاه است و مرحوم استاد اذکایی نیز در دوران حیات خود آن را مطالعه و تایید کردهاند.
خسرو محمدی نویسنده کتاب «تاریخ وقف همدان» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، در خصوص اولین کتاب حوزه وقف در کشور اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در مورد وقف پژوهی در کشور است و چندین سال است که بنده پیگیری میکنم، موضوع خطاها و اشتباهاتی است که در برخی کتابها میبینیم.
وی ادامه داد: به طور مثال در نوشتههایی که بوده خیلی کمتر به وقفنامهها رجوع شده و بدون آگاهی از محتوای وقفنامهها و عدم توجه به قوانین اوقاف از موقوفات صحبت کردهاند.
محمدی بیان کرد: ما موقوفاتی داریم که ابتدا ساخته شده و سپس پس از ۱۰ سال وقف شده است اما کسانی که در حوزه وقف پژوهش کردهاند، نقش وقف در توسعه ساخت مسکن و.... را مطرح میکنند، در حالی که شکل گیری آن مسکن وقفی و… وقف نبوده و بعدها وقفی شده است.
وی به یکی دیگر از ویژگیهای این کتاب اشاره کرد و افزود: این کتاب برای نخستین بار در کشور با استفاده از آثار باستانشناختی، اشیا و طبقهبندی آنها به تاریخنگاری وقف پرداخته است.
این نویسنده و پژوهشگر خاطرنشان کرد: تاکنون شناخت علمی و طبقهبندی از موقوفات همدان نداشتیم به طوری که ترتیب تاریخی آنها، تاریخنگاری آنها اینکه از کجا بوده و چگونه وقف شده ناشناخته بود و این کتاب فتح بابی شد که اطلاعاتی از وضع موقوفات، واقفین، کیفیت و کمیت آنها بدست بیاوریم.
وی با اشاره به اینکه نگارش این کتاب حدود ۱۰ سال به طول انجامید افزود: جمعآوری، پژوهش و نگارش کتاب حدود ۱۰ سال زمان برد تا اینکه امسال چاپ شد و پنجم مهر رونمایی میشود.
محمدی شروع پژوهش این کتاب را به ایامی که در کتابخانه اعتمادیه در حال پژوهش بود، دانست و عنوان کرد: با توجه به گسترش کار و سوالاتی که ایجاد شد و همچنین شکلگیری موزه وقف باعث شد کار پژوهش پیش رفته و به تدریج با سایر موقوفات نیز آشنا شوم و پاسخ سوالات را پیدا کنم.
نظر شما