چهارشنبه ۴ مهر ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۳
کاربرد صفات در داستان‌های چوبک فراتر از نقش دستوری است

نقش محوری کتاب «اندیشه‌های صادق چوبک در آینه توصیف» را صفت ایفا می‌کند، نقشی که گاه از خود نقش دستوری آن هم بسیار فراتر می‌رود و می‌تواند به نویسنده در ساخت و پرداخت شخصیت‌های داستانی و حتی توصیف فضای حاکم بر داستان و دیدگاه شخصیت‌ها و گاه حتی دیدگاه خود نویسنده موثر باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «اندیشه‌های صادق چوبک در آدینه توصیف» که از آثار برتر جشنواره پایان‌نامه‌های برتر زبان و ادبیات فارسی شناخته شده، نشان می‌دهد در آثار چوبک، صفت در ساخت عناصر داستان و شکل گیری مکتب ادبی نویسنده نقش ایفا می‌کند، عناصر مهمی چون صحنه داستان و موقعیت زمانی و مکانی داستان که توصیف آن می‌تواند بر شکل‌گیری سیر داستان و همچنین شخصیت‌ها تاثیرگذار باشد. محیطی که شخصیت در آن حضور دارد در بسیاری از موارد می‌تواند در ارتباط با خود شخصیت و فضای حاکم بر داستان باشد. مکان‌های مورد علاقه شخصیت و تقابل صحنه و فضای حاکم و یا موقعیت شخصیت می‌تواند برداشت‌هایی فراداستانی به. دست ما بدهد. در این میان، صفت نقش بسیار مهمی را در شکل‌گیری صحنه و شخصیت‌ها دارد و علاوه بر آن می‌تواند کارکرد ادبی در متن ایجاد کند

با بررسی‌های انجام شده، صفت نقش مهمی را در ایجاد کارکردهای ادبی ایفا می‌کند؛ در ساخت تصاویر و ایجاد حس‌آمیزی‌ها و استعاره‌ها نقش دارد و بر بعد ادبی متن می‌افزاید. علاوه بر آن، صفت در پرداخت شخصیت‌ها و دیدگاه شخصیت‌های داستان به هم و حتی دیدگاه راوی حائز اهمیت است.

لیلا ویوندی در این اثر نشان داده که چوبک با بیان صفت پیرامون شخصیت‌ها و حتی متعلقات آنان برای خواننده و مخاطب داستان، شخصیت را توصیف می‌کند و یا اینکه دیدگاه شخصیت را به مخاطب منتقل می‌کند؛ دیدگاهی که شامل دیدگاه راوی به اتفاقات و دیدگاه شخصیت‌ها به اتفاقات و دیدگاه شخصیت‌ها به هم در میان گفت‌وگو و دیدگاه شخصیت‌ها به شخصیت‌های دیگر داستان است.

با بررسی بسامد صفات به کار برده شده در رمان تنگسیر مشاهده شده که کل صفات در خدمت ایجاد فضا و مکتب به کار برده شدند. بسامد صفاتی که در رنگ‌ها تیره‌تر و نشانگر غم و اندوه بودند بیشتر به کار برده شده‌اند و در میان صفات فیزیکی افراد، صفاتی که دلالت بر زمختی و خشنی داشتند و سیاه و تیره بودند بیشتر به کار برده شدند.

این کتاب که رساله دکترای لیلا ریوندی بوده از آثار برتر جشنواره پایان‌نامه‌های برتر زبان و ادبیات فارسی شناخته شده و از سوی انتشارات استاد شهریار منتشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها