به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شناخت و دستیابی به قراردادها و ضوابط و آداب فرهنگی و اجتماعی برای پژوهشهای مردمشناسی و جامعهشناسی از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی از مهمترین آداب فرهنگی و اجتماعی در بین ملتها که از اصلیترین جلوههای ادب غنایی نیز محسوب میشود، همسرگزینی است.
مهرناز فیروزمند در کتاب «آیین همسرگزینی در متون حماسی» تلاش کرده پاسخ سوالاتی از جمله چه تفاوت و یا تشابهی میان آیینهای همسرگزینی در منظومهها با آیین همسرگزینی امروز وجود دارد؟ مهمترین مسائلی که در منظومههای پهلوانی پس از شاهنامه فردوسی در مورد نحوه انتخاب همسر آمده است، کداماند؟ پاسخ دهد. همچنین احیای فرهنگ غنی و پر نغز ایرانیان در تقابل با ادبیات دیگر ملتها که از ادبیات خود ایرانیان نشئت گرفته دیگر هدف نویسنده بوده است.
نویسنده با جستوجو در لابهلای متون مورد مطالعه به این موضوع برمیخورد که ایرانیان از دیرباز، تشکیل خانواده و ازدواج را از مهمترین وظایف خود به شمار میآوردهاند.
به روایت شاهنامه فردوسی که یکی از متون معتبر فارسی و از منابع ارزشمند ایرانشناسی است، ایرانیان برای نهاد خانواده، آداب و آیینی خاص داشتهاند. در ازدواجهایی که در ایران باستان انجام شده، انواع تقابل و اعتقاد به دوگانگیها وجود داشته که تأثیرات ژرفی بر ذهنیت، تفکر و سوگیری فرهنگ مردم ایران به جای گذاشته و منطق درونی داستانهای شاهنامه فردوسی و متون حماسی، بر پایه همین تقابلهای دوگانه شکل گرفته است. تقابل و ستیز دو بنمایه اهورایی و اهریمنی در اسطوره، در روایتهای حماسی اوستا با نامهای ایرانی و انیرانی و در شاهنامه با عناوین ایرانی و تورانی یاد شده است.
انتشارات استاد شهریار اخیراً این کتاب را در ۱۸۰ صفحه و با قیمت ۲۲۰ هزار تومان عرضه کرده است.
نظرات