به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،به مناسبت بزرگداشت ابوالفضل بیهقی تاریخنگار و نویسنده ایرانی، کارگاه شبهای پروانهای روز سهشنبه یکم آبان ماه ۱۴۰۳ در تالار امام علی (ع) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
در این نشست که با حضور جمعی از ادب دوستان تشکیل شده بود، ناصر پروانی عنوان کرد: ابوالفضل محمدبن حسین بیهقی مورخ و نویسنده معروف ایرانی در دربار غزنوی است. او در روزگار عبدالرشید غزنوی، هفتمین امیر غزنوی، به بالاترین مقام در دیوان، صاحب دیوان رسالت رسید، اما در همین دوران گرفتار تهمت و کین بداندیشان شد.
وی ادامه داد: کتابی که امروز به نام «تاریخ بیهقی» میشناسیم، در آغاز «تاریخ ناصری» خوانده میشد. به دو احتمال: نخست به اعتبار لقب سبکتگین (پدر محمود غزنوی) که ناصرالدین است و این کتاب تاریخ خاندان و فرزندان و فرزندزادگان وی بوده، و دیگر لقب سلطان مسعود که «ناصرالدین الله» بوده است.
پروانی با تاکید بر اینکه این کتاب پیش از این عنوانهای دیگری نیز داشته است، افزود: کتاب «تاریخ بیهقی» قبلتر با عنوانهای چون؛ تاریخ آل ناصر، تاریخ آل سبکتگین، جامع التواریخ، جامع فی تاریخ سبکتگین نامیده شده است و سرانجام عنوان «تاریخ بیهقی» بر کتاب نهاد شد.
این شاعر در ادامه گفت: عدهای تاریخ بیهقی را «تاریخ مسعودی» نیز میخوانند از جهت آنکه تنها رویدادهای دوره پادشاهی مسعود را در بر دارد. ویژگی سخنان ابوالفضل بیهقی در اهمیت تاریخی آن ازدو جهت قابل تامل است؛ اول از جهت تاریخنگاری و دوم از لحاظ هنر نویسندگی و تالیف
پروانی درباره شیوه نگارش و نثر در کتاب تاریخ بیهقی افزود: نثر بیهقی چندین ویژگی به شرح زیر دارد که من آنها اینگونه برشماردهام؛
۱- نثر بیهقی نوعی نثر داستانی است که در خدمت محتوای تاریخی قرار گرفته است.
۲- استشهاد به تاریخ و قصه دارد
۳- از آفرینش واژهها و ترکیبات بدیعی در آن استفاده شده است
۴- دارای زیبایی و خوش آهنگی کلام است.
۵- این کتاب با توصیفات دقیق و جذاب وضعیت ظاهری و باطنی افراد را نمایا کرده است
۶- تجسم و تصویر هنرمندانه از فضا و اشیا دارد
۷- در متن از ایجاز و اطناب به جا و طبیعی استفاده شده است
در ادامه پروانی با تبریک به دانشجوهای نو ورود و آغاز زنگ تحصیلی در دانشگاهها به مبحث تعداد واژگان فارسی و چگونگی ارتباط افراد با یکدیگر پرداخت و اضافه کرد: در زبان فارسی ما سیهزار واژه فارسی داریم در حالی که بیشترین تعداد واژهای که در یک کتاب استفاده میشود، سه هزار واژه است.
وی در ادامه گفت: در مورد دوست داشتن هم همینطور است ما میتوانیم در بیان احساسات از واژههای متفاوت استفاده کنیم و در روابط دوستانه خود از ترکیبات واژهای متفاوت و زیبا بهره بگیریم.
در این جلسه به نثرنویسی و ویژگیهای نثربیهقی پرداخته شد و علاوه بر ناصرپروانی دانشجویان و حضار هم به شعرخوانی پرداختند.شایان ذکر است حضور دانشجویان بینالملل، هندی، عراقی، پاکستانی و… در این جلسه بسیارحائز اهمیت و چشمگیر بود.
نظر شما