پنجشنبه ۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۰
معرفی جهان داستانی رضا قاسمی در شیراز

فارس- در هجدمین جلسه از سلسله نشست‌های معرفی آثار و دیدگاه های داستان نویسان ایران و جهان که مشخصاً به نویسندگانی می پردازد که در میان مردم عادی و خوانندگان عمومی ادبیات کمتر شناخته شده اند، مجتبی فیلی، داستان‌نویس شیرازی به معرفی جهان داستانی رضا قاسمی داستان نویس، نمایشنامه نویس، کارگردان تئاتر و آهنگساز و نوازنده پرداخت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، در این نشست عمومی که با حضور نویسندگان، شاعران، اهالی تئاتر، هنرهای تجسمی و نیز چند تن از اساتید دانشگاه در رشته های انسانی برگزار شد، مجتبی فیلی ویژگی جهان داستانی رضا قاسمی و تکنیک‌های داستانی وی را به صورت چکیده برشمرد و به عادات نویسندگی و تاثیرپذیری او از شاهنامه، ادبیات کهن فارسی و نیز نویسندگانی چون کامو، توماس مان و فاکنر پرداخت.

وی ویژگی‌ها و ترفندهای داستان نویسی او را در توجه وِیژه به زبان داستان و و فشردگی و ایجاز آن، کوشش راوی برای ناتوان کردن خواننده در حدس زدن جملات بعدی و نیز چیرگی نویسنده در استفاده از زبان برای عدم تداخل ضمائر و افعال دانست. به گونه‌ای که ابهام مخل در ماجرای روایت پدید نیاید و منظور راوی شفافیت داشته باشد و همزمان راه بر تاویل پذیری بسته نشود.

این نویسنده، تکنیک روایت را بر پایه رفت و برگشت در زمان تاریخی و نیز استفاده از خرده‌روایت‌های مستقل از ماجرای اصلی داستان را از دیگر شاخصه‌های داستانی رضا قاسمی برشمرد. او به تنیدگی فرم روایی رضا قاسمی با محتواهایی اشاره کرد که عمدتاً ریشه در هستی‌شناسی شخصیت‌ها دارند و آمیختگی اندیشه‌های مدرن فلسفی غرب با معناشناسی هنر شرق و اسطوره‌های ایرانی در داستان‌های وی را از گزاره‌هایی دانست که باعث ایجاد پرسش‌های هستی‌شناسی در خواننده می‌شوند.

استفاده از چندین خط داستانی مجزا و در عین‌حال در هم تنیده و حساسیت نویسنده در توصیف صحنه‌ها و چیدمان واژگان گفتگوهای شخصیت‌ها در انتخاب وسواس‌گونه ی محورهای همنشینی و جانشینی زبان جملات و نیز شیوه‌ای که خود رضا قاسمی آن را مونتاژ دینامیک زبانی می‌داند در کنار رعایت ریتم و آهنگ متناسب با روایت و تغییرات عمدی لحن راوی و شخصیت‌ها از دیگر مواردی بود که مجتبی فیلی بدان‌ها اشاره‌هایی کوتاه داشت.

مختصری درباره کودکی و سیر هنرمندی رضا قاسمی تا رسیدن به مقطع رمان‌نویسی او، عادات نویسندگی، حاشیه‌های ادبی و مروری کوتاه بر رمان‌ها و نگاه خاص او به شیوه‌های انتشار غیررسمی آثار ادبی این نویسنده ساکن فرانسه از دیگر بخش‌های این نشست بود.

همچنین بخش هایی از دو فیلم مستند از ساخته های المیرا رستگار و حسین ستاره و نیز فیلمی از حضور رضا قاسمی در جمع گروه راویون به نمایش درآمد.

به گزارش ایبنا؛ هجدهمین جلسه از این سلسله نشست ها که توسط گالری آبان شیراز و هردو هفته یکبار برگزار می شود، در پردیس سینمایی شیرازمال اجرا شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها