به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «خیابان آکادمی» (Academy Street) نامزد جایزه ادبی دوبلین است که توسط مری کاستلو (۱۹۶۳) نوشته شده و زندگی زنی بهنام تس لوهان را در طی حدود هفت دهه دنبال میکند. کتاب خیابان آکادمی با ترجمه علی ملایجردی از سوی نشر کنار در اختیار مخاطبان فارسیزبان قرار گرفته است.
شخصیت اصلی داستان، تس لوهان از آن زنهایی است که هر روز از کنارشان میگذریم و هیچ اعتنایی به آنها نداریم. یک مادر، یک پرستار، یک زن ساکت و سر بهزیر، که با این وجود، مانند دیگر زنها، احساسات عمیق و لطیفی را در سینه حمل میکند. زنی فراموش شده و تنها که داستان زندگیاش به قلم مری کاستلو قلب هزاران خواننده را از سرتاسر جهان به لرزه درآورده است.
«زمانی خواهد آمد که هیچکس با او همکلام نشود یا حتی به او نگاه نکند. او دختری در حال محو شدن است.»
این شرح موجز و درعینحال کاملی درباره تس لوهان، شخصیت اصلی داستان خیابان آکادمی است. او در دهه چهل میلادی در غرب ایرلند درحالی به عزاداری مادرش میرود که بسیار کوچکتر از آن است که از چگونگی و چرایی عزا و سوگواری چیزی بداند. این واقعه، نقطه آشنایی ما با شخصیت تس و آغاز دورههای متعددی از دوری، غربت، عزا و جدایی در حدود هفتاد سال زندگی زنی است که مری کاستلو در این رمان کوتاه و بینظیر بهتصویر میکشد.
مری کاستلو با قدمهای آهسته، پیوسته و محکم، ما را با جریان زندگی تس در طی این چند دهه همراه میکند و چیزی طول نمیکشد که همقدم با تس، پا به خیابان آکادمی در شهر نیویورک میگذاریم؛ جایی که تس جوان، که اکنون یک پرستار است، به آن مهاجرت میکند. تس در این کشور بزرگ و دور از خانوادهاش امکانات و فرصتهای بسیاری را در اختیار دارد، با وجود این، غربت و رنجهایی که تس از دوره کودکی متحمل شده او را به زنی ترسو و خجالتزده بدل کرده است.
زندگی تس، مسیر دشوار و بلندی در تعقیب آرزوی عمیق و همیشگیاش برای احساس تعلق داشتن طی میکند. مسیری سرشار از تناقضها و تکرارهای دلگرمکننده و دلخراش؛ احساس رهایی و وحشت دائم، نعمتهای غیرقابلپیشبینی و فاجعههای غیرقابلتحمل، و آزادی زندگی در سایه رویای آمریکایی و احساس زندگی در جایی که «رؤیایی در آن نیست یا جایی که رؤیا دیدن ممنوع است.»
مری کاستلو، نویسنده تازهکار ایرلندی است که تنها با نگارش چند اثر داستانی تابهحال، منتقدان و علاقهمندان آثار ادبی را از سرتاسر جهان به تحسین واداشته است. او در کتاب خیابان آکادمی، داستان زندگی شخصیت اصلیاش را در طی هفتاد سال زندگی بهتصویر میکشد.
کاستلو قبل از اینکه تماموقت به نوشتن رمان و داستان کوتاه بپردازد، مدتی معلم بود. مجموعه داستان وی، «کارخانۀ چینی»، در سال ۲۰۱۲ نامزد جایزۀ کتاب اول نشریۀ گاردین شد.کتاب دوم و اولین رمان او یعنی «خیابان آکادمی» نیز در سال ۲۰۱۴ نامزد چندین جایزۀ معتبر جهانی بود، این اثر برنده جایزهکتاب سال ایرلند به انتخاب انجمن GÁIS شد و همچنین نامزد جایزهی ادبی کاستا و نامزد نهایی جایزه ادبی دوبلین را به خود اختصاص داد. در ادامه، این رمان جایزۀ رمان سال ایرلند و همچنین جایزه کتاب سال این کشور را ربود، و پس از آن به زبانهای مختلف ترجمه شد.
در قسمتی از متن کتاب میخوانیم: «عظمت و بزرگی آسمان بالای سرش حالش را بههم میزند. حس میکند که زمین زیرپایش دارد کنده میشود و در میرود، چمن و مزرعه و تپه همه دارند یکوری میشوند و میگریزند، تا وقتی که حس میکند تنها و بییارویاور بر روی تپه ایستاده است؛ همچون مریم عذرا در تصویر کلیسا وقتی از بالای تپه به بهشت برده میشود. شاید او، تس، را هم همین حالا به بهشت میبردند…»
در خیابان آکادمی، مری کاستلو با عشق و صمیمیتی فوقالعاده به زنی حیات میبخشد که شاید در میان فوجی از آدمهای مطیع و سربهراه در غبار فراموشیها گم میشد.
نشر کنار کتاب خیابان آکادمی نوشته مری کاستلو را با ترجمه علی ملایجردی در ۱۷۲ صقحه و با قیمت ۲۰۶ هزار تومان روانه بازار کرده است.
نظر شما