به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مسعود معینیپور، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در همایش بینالمللی تحقیق و تصحیح نسخههای خطی ایران را با همکاری انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخههای خطی، شانزدهم آبان ماه ۱۴۰۳ در تالار شهید مدرس موزه مجلس در این همایش به جایگاه کتابخانه مجلس اشاره کرد و گفت: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس با سابقه بیش از یکصد سال حضور در عرصه علمی و فرهنگی کشور، وارث و پاسدار بخش مهمی از میراث ماندگار تمدن کهنسال و بزرگ ایران اسلامی است و با توجه به رسالت تاریخی خود، یعنی پشتیبانی اطلاعاتی از فرآیند قانونگذاری و حمایت از پژوهشهای تراثی و اسنادی، نقش مهمی در تمدنسازی نوین اسلامی و ارتقاء نظام حکمرانی اسلامی دارد.
وی افزود: حکمرانی مطلوب و کنشگری شایسته و آگاهانه مبتنی بر مقتضیات زمان، نیازمند شناخت مناسب از گذشته و حوادث تاریخی، اسناد، آثار و تراث باقی مانده از سلف صالح است. رسیدن به تمدن اسلامی، نیازمند شناخت این آثار و پاسداری از میراث کلان و گِران گذشته است و این امر محقق نمیشود مگر اینکه این آثار شناخته شود. همان قدر که نگاه به آینده اهمیت دارد، نگاه به گذشته نیز مهم است. گذشته و تجربیات آن است که میتواند هدایتگر ما در رسیدن به اهداف اسلامی و تمدن بزرگ اسلامی باشد.
معینیپور بیان کرد: میراث مکتوب، شناسه و شناسنامه هویتی ما به شمار میرود که با آن، واقعیت تاریخی و فرهنگی خود را در جهان امروز به اثبات میرسانیم و جایگاه خود را در میان ملتهای متمدن دنیا تثبیت میکنیم. بی تردید حلقات مفقود و گسسته تاریخ علم، ساختار و سازههای زبانی، مکتبها و سبکهای هنری، فرهنگ و آداب و تاریخ گذشته، همه و همه را میتوان لابلای اوراق عتیق نسخههای خطی دریافت و با این مولفهها و عناصر، تاریخ تمدن اسلامی و ایرانی را رقم زد.
وی در مورد اهمیت بازخوانی نسخ خطی و متون گذشته، از استاد همایی یاد کرد و گفت: به قول زنده یاد استاد جلالالدین همایی، احیای هر اثری از آثار علمی و ادبی قدیم، در حکم یافتن حلقه مفقودهای است که شیرازه ادبیات و سلسله حیات معنوی و فرهنگی ما را به هم پیوند میدهد. از این رو باید بر پایه نظریهپردازیهای علمی نسخهشناسانه و موازین و شیوههای کارآمد تصحیح متون، به احیا و انتشار تک تک اجزای این میراث گرانسنگ اهتمام کنیم.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، در مورد جهتگیری کتابخانه در دوره ریاست خود بر این مرکز گفت: کتابخانه مجلس فعالیتهای درخشانی را در احیای میراث اسلامی و ایرانی و انتشار مطالعات تراثی داشته و به جرأت میتوان گفت که کتابخانه مجلس با وجود کارنامه درخشانی که در دوران حیات پژوهشی خود رقم زده است، یکی از پیشگامان احیا و انتشار متون در دو دهه اخیر به شمار میرود و در کنار فعالیتهای علمی در عرصههای مختلف مطالعات قانونگذاری، اسلامشناسی، ایرانشناسی و سندپژوهی، احیاء تراث علمی و نسخ خطی را با جدیت مضاعف در دستور کار دارد.
معینیپور افزود: حفظ و نگهداشت مطلوب نسخ خطی و دسترسی برخط اساتید، محققان و علاقهمندان به این آثار، فراهمسازی تمهیدات ویژه برای پژوهشگران نسخهشناس و تلاش در یافتن و جمعآوری این منابع، بخشی از سیاستهای این دوره خواهد بود.
نظر شما