دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۹
اگر شعر ایرانی امروز نفس می‌کشد، مدیون نیما یوشیج است

سیدعباس سجادی شاعر و منتقد ادبی گفت: نیما کسی بود که توانست دریچه‌های نوینی را بر روی شعر باز کند واگر شعر ما امروز می‌تواند نفس بکشد، مدیون این گام انقلابی نیما است، براستی شعر نیما ما را از آن بن بستی که در آن گیر کرده بودیم رهایی بخشید، او یکی از انقلابی‌ترین شاعران تاریخ ادبیات ماست و وجود آن برای ادب ایران مانند اکسیر است.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - سمیه خاتونی: عباس سجادی، پژوهشگر، نویسنده، شاعر و منتقد ادبی است که گاهی در برنامه‌های تلویزیونی مرتبط با حوزه شعر و ادبیات به‎ عنوان مجری کارشناس حضور دارد.

کتاب‌های «در سایه غزل» و «در سکوت سردم می‌شود» از مجموعه‌های شعر سجادی هستند. به مناسبت سالروز تولد نیما یوشیج، به سراغ عباس سجادی رفتیم تا با او درباره این شاعر انقلابی ایرانی گفت‌وگو کنیم. سجادی به خبرنگار ایبنا گفت: نیما در ساحت تاریخ ادبیات ایران یک جسور ادبی بود که با شجاعت و با وجود تمام انتقاداتی که به او شد، توانست فصلی جدی و جدید در دفتر ادبیات و شعر ایران ورق بزند و آغازگر دنیای جدیدی در شعر باشد.

این پژوهشگر با تاکید بر اینکه نیما برای انجام این مهم، آسیب‌های زیادی را به جان خرید و دشمنان زیادی پیدا کرد افزود: نیما منتقدان زیادی داشت ازجمله مرحوم مهدی حمیدی شیرازی که از منتقدان سرسخت نیما بود و اگر بخواهیم نگاهی منصفانه به واقعیتی که در آن دوران اتفاق افتاد بیندازیم این است که کار نیما یک ایثار تمام قد بود که باعث شد موانع بزرگ از سر راه شاعران بزرگ ایران کنار بروند و چشم آن‌ها را به این دنیای جدید باز شود.

نویسنده مجموعه شعر «در سکوت سردم می‌شود» بیان کرد: با اینکه در روزگار ما قالب نیمایی تا حدودی رونق خود را از دست داده است اما وجود آن پلی شد برای عبور از یک جریان و ورود به یک جریان دیگر؛ جریانی که سبب شد ادبیات و غزل کلاسیک امروز ما هم شکل نیمایی بگیرد. این جریان بسیار تاثیرگذار در شکل‌گیری غزل‌نیمایی بود که با شاعرانی جدی از قالب‌های پرطرفدار امروز است.

همان‌طور که این شعر از محمد علی بهمنی کاملاً در راستای همین جریان سیال، دور اندیش و زیباست.

جسمم غزل است اما، روحم همه نیمایی

در آینه تلفیق، این چهره تماشایی است…

این شعر کاملاً نشان می‌دهد که قالب نیمایی روی شاعران آن دوره که با نیما خو گرفته بودند چه تاثیری داشته و چگونه تئوری نیما موفق شد به غزل، حیات دوباره ببخشد و غزل کلاسیک با بازنگری در خود دفتر جدیدی را از غزل بگشاید که بستار جدیدی به فراخور زمانه معاصرش باشد.

این منتقدو پژوهشگر ادبی با اشاره به اینکه اشعار نیمایی به جهت زیبایی‌های خاصی که دارند، مورد توجه و اقبال هنرمندان و مردم هستند، اذعان داشت: شعر نیمایی با تغییر در ابیات و بلند و کوتاه کردن مصرع‌ها که تابع وزن و قافیه هم هستند به یک تئوری در شعر ایران بدل شد و برای شاعران مسیر جدیدی را باز کرد که این جریان در ادامه به تولد شعر سپید هم رسید که متاثر از انقلاب نیمایی بود.

او در ادامه تصریح کرد: من یکی از قوی‌ترین شاعران سبک نیمایی را اخوان ثالث می‌دانم، یعنی اگر نیما را تئورسین شعر نیمایی بدانیم، اخوان قدرتمندترین شاعر نیمایی است که از عهده آن به خوبی برآمده و اشعار بسیار زیبایی را در این قالب سروده است که هنوز هم طنطنه شاعرانه را در خود و با خود دارد.

سجادی، نیما را از تاثیرگذارترین شاعران در ادبیات معاصر ایران دانست و اضافه کرد: نیما کسی بود که توانست دریچه‌های بسیاری را بر روی شعر باز کند و اگر شعر ما امروز می‌تواند نفس بکشد، مدیون این گام انقلابی نیما و نیمائیان است، به‌راستی او شعر را از آن بن‌بستی که در آن گیر کرده بود رهایی بخشید. نیما یکی از انقلابی‌ترین شاعران تاریخ ادبیات ماست و وجود آن برای ادب ایران مانند اکسیر است.

این شاعر در پایان عنوان کرد: امیدوارم که این جریان شعری که از نیما آغاز شده و همچنان ادامه دارد موضوع پژوهشگران و محققان ادب باشد تا با کالبد شکافی بیشتر وجوه پنهان دیگر آن را نیز کشف و بازشناسی کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها