سه‌شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۴
استاد ادبیات فارسی دانشگاه شیراز از «بازجُست ریشه‌ها» سخن گفت

فارس- کاووس حسن‌لی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، به دعوت انجمن ادبیات فارسی استرالیای جنوبی در گردهم‌آیی این انجمن که با موضوع «بازجُست ریشه‌ها» در شهر آدلاید برگزار شده بود، سخنرانی کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، او در این سخنرانی که با عنوان «آمیزه حماسه و هنر» در دهم نوامبر (بیستم آبان ۱۴۰۳) ارائه شد، ابتدا بر اهمیت شاهنامه فردوسی در جایگاه مهم‌ترین متن حماسی و اسطوره‌ای مردم ایران تاکید کرد و درباره‌ی نقش این اثر عظیم در پشتیبانی زبان فارسی و هویت ایرانی توضیح داد.

او گفت: این اثر سترگ، سند گران‌بهایی است که در درازنای تاریخ همواره، همچون پشتوانه‌ای مایه‌دار و استوار، فرهنگ و زبان ملت ایران را پشتیبانی کرده است.

حسن‌لی در بخش دوم صحبت‌هایش به برخی از اشتباهات رایج و داوری‌های نادرست درباره فردوسی و شاهنامه پرداخت و نمونه‌هایی از این داوری‌ها را نقد و بررسی کرد.

بخش پایانی سخنرانی حسن‌لی درباره جنبه‌های هنری و وجوه شاعرانه شاهنامه بود که او گفت: شاهنامه عظیم فردوسی، تنها یک اثر حماسی بلند نیست که در آن بر خردمندی، دادورزی و نیک‌رفتاری پای فشرده شده باشد، بلکه بجز آن متنی خلاق و سراسر ادبی و هنری است که آفرینش‌گری هوشمند و سخن‌سرایی توانمند آن را با ذره‌ذره وجودش آفریده است.

وی افزود: بجز غنای موسیقیایی متن شاهنامه و هماهنگی هنری صامت‌ها و مصوت‌ها که در راستای افزایش شدت تأثیر سخن، کارکردی شگرف دارند، تصویرهایی که در کارگاهِ خیالِ فردوسی آفریده می‌شوند و ی تناسب این تصاویر با حالاتِ درونی شخصیت‌ها و ویژگی پدیده‌ها - بویژه در بخش اساطیری و حماسی شاهنامه- نیز بسیار متنوع و مؤثرند.

حسن‌لی برخی از ویژگی‎‌های هنری شاهنامه را با ذکر نمونه‌هایی از متن شاهنامه این‌گونه برشمرد و گفت: پیوند هنری واژگان و هماهنگی آوایی کلام؛ ارتباط تنگاتنگ صورت و معنا و هماهنگی موسیقی واژه‌ها با معانی مورد نظر؛ تصویرسازی‌های تازه، متنوع و رنگارنگ؛ توجه ویژه به امکانات زبانی و ظرفیت‌های کلامی و شخصیت‌پردازی‌های هنری از این دست ویژگی هاست.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • عباس IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۳
    درود بر دکتر حسن لی و درود بر روح بلند جناب فردوسی
  • مازیارشریفیان LU ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۷
    بادرودفراوانبسیارزیبا سپاس ازاستادحسن لی وزنده یادجاودانه نام فردوسی بزرگ خیلی عالی احسنت👏👏👏👏👏
  • گیتی IR ۰۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۸
    فوق العاده درود بر استادبزرگ سخن فردوسی نامدار ،سپاس فراوان از آقای دکتر حسن لی
  • زهرا شهرابادی IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۹
    درود بر دکتر حسنلی افتخار صفاشهر
  • شاگرد استاد IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۹
    رحمت یزدان بر استاد حماسه حکیم روشن روان فردوسی بزرگ و درود بر استاد عزیزم دکتر حسنلی شیرین سخن
  • علی IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
    درود بر استاد ادبیات فارسی که حدود سی سال قبل در دانشگاه شیراز افتخار شاگردی ایشان را داشتم وسروده شعر ایشان را هنوز بیاد دارم دوست دارم چهره های باز را. خنده‌های سبز الفت ساز را

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها