به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به مناسبت هفته کتاب کارگاه شعر شب های پروانه ای در باغ موزه قصر برگزار شد. در این نشست که با حضور دانشجویان و جمعی از اهالی ادب و قلم تشکیل شده بود، ناصر پروانی عنوان کرد: در روزگار پیشرفتهای چشمگیر بشر در عرصههای دانش و نوآوری و فرهنگ، کتاب نه تنها اهمیت خود را از دست نداده، که گستردهتر و تازهتر شده و جلوههایی پایدارتر یافته است.
وی گفت: بیگمان آنان که گامهای بلندی در پیشرفتهای گوناگون برداشتهاند، هرگز با کتاب و کتابخوانی بیگانه نبودهاند. آنها مطالعه را به عنوان عنصری اصلی و ضروری در زندگی خود دانسته و آنرا برای بازتاب نور، جلوه و جمال فرهنگ بر دلهای همه جهانیان برای تحولی اساسی مناسب دانستهاند.
او ادامه داد: صعود به قلّههای کمال و ارزشهای انسانی، تنها در صورتی ممکن است که علم و دانش، جایگاه واقعی خود را در میان ما بیابد و تاثیرگذاری عظیم آن در رسیدن به این اهداف برایمان روشن شود. در این صورت، کتاب و مطالعه نیز به عنوان ابزار انتقال علم، جایگاه خویش را به دست خواهد آورد و گرایش جامعه به آن رشد مینماید. در نتیجه، نویسندگان و ناشران کتاب نیز برای برطرف ساختن نیازهای جامعه، ناچار از تولید و توزیع گستردهتر کتاب خواهند شد و تحوّل عظیمی در فرهنگ و فکر جامعه پدید میآید. در این صورت، حرکت به سوی تمدّن و پیشرفت، امری اجتنابناپذیر خواهد بود.
پروانی با تاکید بر اینکه در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایران ۲۳ آوریل مصادف با ۲۴ آبان، به نام روز جهانی کتاب یاد می شود، گفت: اهمیت این روز به این دلیل است که مردم به کتاب و کتابخوانی اهمیت بیشتری بدهند. کتاب ها منبع عظیمی از علم و دانش هستند که باعث افزایش دانش و اطلاعات در افراد می شود.سرانه مطالعه کتاب در هر جامعهای که بیشتر از بقیه کشورها بود، به دانش بیشتر و پیشرفت رسیدند و امیدواریم کتاب و کتابخوانی هم در جامعه پر اهمیت شود.
این شاعر در ادامه گفت: اگر میخواهی راحت باشی کمتر بدان و اگر میخواهی خوشبخت باشی بیشتر بخوان؛ با این حال، خوشبختی را بر راحتیهای زودگذر ارجح بدان، افکار و اندیشههای انسان به گونهای است که ممکن است فقط خواندن یک کتاب پایه اندیشهها و افکار انسان را بر مبنای جدید یا در مسیر خاصی قرار دهد و چه بسا ممکن است کتابی مسیر سرنوشت میلیون ها انسان را در راه مخصوصی بیندازد. کتاب، تنها رفیقی است که تو را با آنچه که هستی و در هر زمان می پذیرد.
وی با بیان اینکه اشخاص ضعیف تلویزیونهای بزرگ دارند و افراد ارزشمند کتابخانههای بزرگ، گفت: آدم اگر در بهشت تنها باشد، به او خوش نمیگذرد، ولی کسی که به کتاب یا تحقیق علاقهمند است، هنگامی که به مطالعه یا تفکر مشغول است، جهنم، به تنهایی برای او بهترین بهشتهاست.موریس مترلینگ در این باره معتقد است؛ اگر مادر نباشد جسم انسان ساخته نمیشود و اگر کتاب نباشد روح بشر پرورش نمییابد. کتاب حافظه بشریت است.
وی در ادامه گفت: مجموعه دانش و معارف تاریخ مدون چند هزار ساله را در کتاب میتوان یافت. هیچکدام از وسایل ارتباطی، ژرفای لازم را در اندیشه و تفکر و حوزه قدرت خلاقیت انسان آن گونه که خواندن و نوشتن پدید میآورد، ایجاد نمیکند. از این رو ترویج کتاب و کتابخوانی، وظیفه و رسالت اصلی دست اندرکاران فرهنگ و دانش جامعه ما میباشد.
در این جلسه ناصر پروانی با تدریس مفاهیم ابتدایی شعر سپید و تفاوتهای آن با دل نوشته و متن ادبی تدریس گفتگو محور خود را ادامه داد و شعرخوانی دانشجویان نیز انجام گردید. همچنین مانند همیشه در اجرای این برنامه ضمن انتقال مفاهیم ادبی و شعر مطالبی پیرامون خودشناسی و تعاملات اجتماعی نیز مطرح گردید.
نظرات