چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۳
۵ راهبرد تقریظ‌های رهبر انقلاب

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ترویج سیر و سلوک معنوی، الگوسازی ، توجه به رویش‌های انقلاب؛ توجه به سرمایه‌های معنوی و گسترش روحیه مقاومت و تاب‌آوری را ۵ راهبرد تقریظ‌های رهبری دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، چهارشنبه ۳۰ آبان ماه در فرهنگسرای بهمن از سه کتاب، «مجید بربری»، «هواتو دارم»، «بیست و سه سال و سه روز» رونمایی شد. سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: محوریت این محفل، تقریظ مقام معظم رهبری بر روی ۳ کتاب است. تقریظ‌نویسی سنت نسبتاً دیرین و کهن است که بزرگان و مشاهیر برای کتاب‌ها یادداشت‌های کوتاه می‌نوشتند و می‌نویسند تا آن اثر معرفی شود و مورد خوانش قرار بگیرد.

وی افزود: تقریظ‌های مقام معظم رهبری بر کتاب‌های ادبیات مقاومت که اکنون به نزدیک هفتاد اثر می‌رسد، از معرفی یک اثر و نویسنده فراتر و مورد اهمیت است. با بررسی، متوجه می‌شویم که ایشان بر بیش از ۷۰ کتاب مقاومت تقریظ نوشته‌اند. طبیعتاً این اتفاق را به معرفی تنها یک اثر نباید خلاصه و محدود کرد. این‌که بیش از ۳ دهه کتاب‌هایی مورد مطالعه ایشان بوده و برای این کتاب‌ها تقریظ نوشته‌اند؛ نشان از قصد و منظور خاصی در این مسیر دارد که صرفاً در حد معرفی یک اثر محدود و خلاصه نمی‌شود.

صالحی با اشاره به ۷۰ اثر تقریظ شده توسط مقام معظم رهبری گفت: ما در ادبیات جهاد، دفاع و مقاومت، نمایی از سیر و سلوک متفاوت و متمایز را می‌بینیم. در پاره‌ای از روش‌های سیر و سلوکی در تاریخ عرفان و معنویت جهان، عرفان‌های جامعه‌گریز یا سیاست‌گریز مشاهده می‌شود اما عرفان و معنویتی که در دفاع مقدس، عروج و ظهور پیدا کرد، عرفان و سلوک جامعه‌گراست؛ عرفان و سلوکی، ادامه دهنده راه امام علی (ع) و یاران ایشان.

وی افزود: بخشی از توجه رهبر انقلاب به این خاطرات، به علت ترویج یک سیر و سلوک معنوی است که می‌تواند موتور محرک جامعه‌سازی و تمدن‌سازی باشد. تقریظ‌هایی که ایشان در این وجوه معنوی و سلوکی این رزمندگان منتشر کرده‌اند، قابل توجه است. حتی برخی از این تعبیرهای ایشان کاملاً می‌تواند الهام‌بخش منظرتوجه به این آثار باشد.

صالحی با اشاره به تقریظ کتاب «پاییز آمد» گفت: بنابراین یکی از وجوه انتشار تقریظ‌ها این است که جامعه دینی، انقلابی و معنوی ایران عزیز، از یک سیر و سلوک ویژه شناخت ویژه پیدا کند.

وی افزود: نکته دوم راهبرد این تقریظ‌های پیوسته و قابل توجه رهبر انقلاب، الگوسازی است. این‌که چگونه جوانان و نوجوانان امروز مقاومت، از این مثال‌های نه خیلی دور از تاریخ، درس گرفته‌اند.

صالحی گفت: در تقریظی که بر کتاب «سرباز روز نهم» نوشته‌اند این تعبیر را دارند که «این چهره برجسته بی‌شک الگوست برای جوانان امروز و فردا». کتاب «مجید بربری» ازجمله کتاب‌هایی است که امروز از تقریظشان رونمایی می‌شود. شخص اول این کتاب زندگی پر پیچ و خمی دارد اما می‌تواند از این فراز و فرودها سالم عبور کند و به قله برسد. این‌ها الگوهای عینی امروز ما هستند که می‌توانند برای نسل نوجوان و جوان درس آموز باشند.

وزیر فرهنگ افزود: نکته سومی راهبرد تقریظ‌نویسی رهبری، توجه و اهتمام به رویش‌های انقلاب است. شرایط اجتماعی، گاه و بی‌گاه یاس‌، افسردگی‌ها و یا پاره‌ای از ناامیدی‌ها را می‌تواند تزریق کند اما این‌که انقلاب اسلامی همچنان موتور رویش‌هایش فعال مانده، این یکی از نکاتی است که در برخی از تفریظ‌های رهبری کاملاً نمایان است.

همین جوانان، امروز در دفاع از حرم و مقاومت کارهای شگفتی انجام داده‌اند. در تفریظی که مقام معظم رهبری بر کتاب «سرباز نهم» نوشته‌اند، اشاره به اراده قوی و فهم درست بخش‌های از شخصیت‌های این سرباز فداکار شده است و این یعنی نسل‌های انقلاب گسسته نیستند و هنوز می‌توان به رویش‌های انقلاب امیدوارانه نگاه کرد.

صالحی گفت: راهبرد چهارمی که در تقریظ‌ها مورد توجه است، توجه به سرمایه‌های معنوی ایران عزیز در کنار سرمایه‌های مادی است. ایران بزرگ و پر افتخار ما سرمایه‌های مادی فراوانی داشته و دارد اما بالاتر و گسترده‌تر از این سرمایه‌ها، سرمایه‌های معنوی است. این سرمایه‌های معنوی، بسیار متکثر هستند که بخشی از این سرمایه‌های معنوی، شهیدان عزیز انقلاب و دفاع مقدس هستند. این‌که به این سرمایه‌های معنوی توجه داشته باشیم و آن را دست کم نگیریم؛ نکته مهمی است که ایشان در تفریظ‌ها به این نکته اشاره دارند. در تفریظی که بر کتاب «تنها گریه کن» نوشته‌اند، آمده است: «هیچ سرمایه معنوی برای کشور، برتر از ملت و انقلاب نیست.»

وی افزود: همچنین توجه به بخش‌های کمتر دیده شده دفاع مقدس و مقاومت و توجه مجدد به آن بخش‌ها تحرک بخش فعالیت و بسیار موثر است. توجه‌ای که ایشان به زنان دارند و اقوام دارند، روشن‌سازی نقاط نادیده در موتورهای تحرک، توسعه، جهاد و پیشرفت اجتماعی است. در تقریظ کتاب «فرنگیس» ایشان می‌فرمایند: «با زبان صادق و صمیمی یک روستایی، با عواطف و احساسات لطیف یک زن با ما سخن گفته است». اینجا رهبر انقلاب به نقش روستاها و توجه به روستاها در دفاع مقدس داشته‌اند.

عباس صالحی با اشاره به نکته آخر از اهداف رهبری در تقریظ، گفت: مقام معظم رهبری، با توجه به درک سخت از دفاع مقدس برای نسل جوان، این ۷۰ اثر را راهنمای یک اتفاق بزرگ، می‌دانند که جزئیات را مورد توجه قرار می‌دهد.

وی افزود: حس من این است که رهبری پس از رحلت حضرت امام خمینی (ره) ۲ مسیر را برای ایران دنبال کرده‌اند، مسیر اول امنیت زیرساختی یا سخت‌افزار امنیت است؛ اما ایشان بیش از سخت‌افزار امنیت، امنیت نرم را جدی گرفته اند. اینکه جامعه ایران تاب پایداری و مقاومت داشته باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها