سرویس مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) -سید علی زیدی: «کار فقدان تهی کردن است. در آنِ لمسش کار حفاری را شروع میکند، حتی در پیش و پا افتادهترینها؛ بارها حسش کردیم به هنگامیکه لحظهای ترس نیست شدن تلفن همراهمان از خاطرمان گذر میکند، در انتهای دل همانجایی که همواره یا شور میزند و یا شیرین بهاندازۀ بند انگشتی تهی میشود و شاید همین بند انگشت کمی زانوانمان را نیز سست کند. هر چه مفقودی عزیزتر و وصلۀ تنتر باشد، قطر حفره بزرگ و بزرگتر میشود تا جایی که روزی به خودت میآیی و میبینی بسان یک سیاهچاله عمیق در حال مزه مزه کردن لحظهبهلحظۀ زندگیات است.
«پری خانۀ ما» محصول قلم بهناز ضرابی زاده و چاپ شده در انتشارات سوره مهر، راوی زنجیرهای از فقدانهای پیدرپی است. خط به خط کتاب بوی دستان پینهبستۀ مادرانی را میدهد که در گردنههای سالهای دهۀ شصت طوفان غریبی زندگیهایشان را زیروزبر، سفرۀ خانههایشان را بیرونق و چراغ خانههایشان را کم سو نمود. مادرانی که نهالهای نورسیدهشان را در خاک کاشته بودند، سالیان سال تیمارشان نموده بودند و حال که وقت تماشای قد و بالای سرو بلندشان رسیده بود، طوفان جگرسوزشان کرده و قلبشان را ریشریش نموده بود.
«پری خانۀ ما» روایتگر زندگی خانوادههایی است که در زمانی که بوی دود و باروت و خاک بینی مردم ایران را بیشازپیش پرکرده بود، از میان قد و نیم قدهای ردیف شده خانهشان بیش از دو فرزند را از دست دادهاند. طبیعتاً به دلیل متعدد بودن سوژههای کتاب، اثر مجموعه روایت محسوب میشود. مجموعه روایتی که در هر فصل به زندگانی یکی از خانواده شهدا میپردازد. به دلیل تعدد سوژه نویسنده در مقدمه بهصورت مبسوطی راجع به خانوادههای شهدا، کم و کیف روند تألیف و… توضیحاتی را ارائه میکند که ذهن خواننده را برای ورود به متن اثر آماده مینماید.
هر فصل از متن روایت، اسامی راویان فصل و آلبوم تصاویر تشکیل شده. عموم عناوین فصول خلاقانه و مرتبط با روند روایت انتخاب شدهاند. به لحاظ ساختار، این ساختار سه بخشی در هر فصل بهطور ثابت و بدون تغییر دیده میشود. اما به لحاظ کیفیت روایت این ثبات و یکدستی تا حدودی کمرنگ میگردد. قلم و روانی آن در طی فصول به تغییر و تحول ابتلا پیدا نمیکند اما نوع و جنس روایت در هر فصل نسبت به فصل قبلی تمایز دارد. که البته رخ دادن چنین تنوعی هم یک امر طبیعی بهحساب میآید، چراکه هر فصل به جهت راوی، کیفیت روایت راویها و حجم داده متفاوت از فصل قبلی است و همین مورد زمینهساز چنین تغییراتی شده است. به همین دلیل در برخی بخشها با روایتهای منسجمتر و جذابتری مواجه هستیم و در برخی قسمتها بالعکس.
«پری خانۀ ما» ورای تمام این ریز و درشتهایی که پشت هم ردیف کردیم و فراتر از وقایع تاریخی ابتدای انقلاب، قصه غصههای پدران و مادرانی است که تمام سرمایۀ زندگیشان را برای آرمان و هدفشان گذاشتند و سرگذشتشان تلنگر بسزایی است برای انسان محبوس در چرخ دنیای مدرن که قابلیت مشاهده و محاسبۀ چیزی جز مَنَش را ندارد.»
نظر شما