دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۳
نباید در معرفی فرهنگ اصیل کشورمان غفلت کنیم/ با تمدن نوین اسلامی فاصله داریم

همدان - رئیس بنیاد ایران‌شناسی گفت: نباید در معرفی فرهنگ اصیل کشورمان غفلت کنیم بلکه باید در شناساندن فرهنگ و تمدن ایران زمین تلاش خود را به کار گیریم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، محمدحسین رجبی‌دوانی شامگاه دوشنبه در آئین رونمایی از مجموعه پنج جلدی سرزمین ملایر با بیان اینکه نباید در معرفی هویت اصیل فرهنگ کشورمان غفلت کنیم، اظهار کرد: در تلاش هستیم عظمت‌ها و افتخارات ایران را در سه مقطع تاریخی ایران باستان، ایران دوره اسلامی و ایران انقلاب اسلامی به جامعه بازشناسی کنیم.

رئیس بنیاد ایرانشناسی کشور ادامه داد: بنیاد ایرانشناسی بر اساس ماموریت‌های خود وظیفه دارد تاریخ تمدن و فرهنگ ایران را در عرصه ملی و بین‌المللی بشناساند و شناسایی کند و وظیفه داریم از تحقیقات پژوهشگران در عرصه ویژگی‌ها، آداب و رسوم، افتخارات و تاریخ و هنر حمایت کنیم.

رجبی‌دوانی با بیان اینکه در ۲۰ استان کشور نمایندگی مرکزی داریم که وظایف آنها تحقیق و ارتباط با تاریخ، فرهنگ و تمدن همان منطقه است، بیان کرد: در سطح کلان نیز در امامزادگان، بازارهای مناطق مهم کشور و اماکن تاریخی اقداماتی انجام و یا در دست اجرا است.

وی خاطرنشان کرد: با وجود تهاجم گسترده دشمنان که در تلاش هستند نسل جدید را از تاریخ خود بیگانه کنند، تلاش می‌کنیم با معرفی ارزش‌ها و ویژگی‌ها برای نسل جوان، آنها را با پیشینه تاریخی خود آشنا کنیم تا به خودباوری برسند و برای مجد ایران اسلامی تلاش کنند.

وی ملایر را یکی از مهدهای بزرگ تاریخی و تمدنی ایران دانست و گفت: این شهرستان به عنوان شهر جهانی مبلمان منبت و انگور شناخته می‌شود، اما کافی نیست و باید با اندیشمندان آن شناخته شود و حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها این مهم را محقق کنند.

رجبی‌دوانی با بیان اینکه دشمنان به شدت در صدد هستند جوانان را از سابقه بزرگ تاریخی خود بیگانه کنند، ادامه داد: در بین تمام تمدن‌های بزرگ بشری از جمله بین‌النهرین، مصر، هند، چین و اعراب متمدن یمن و تمدن متاخر غرب، ایران هرگز سابقه شرک و بت پرستی نداشته و این افتخار بزرگی است.

رئیس بنیاد ایران‌شناسی ایران را مهد قدیمی‌ترین تمدن‌های بشری دانست و افزود: از دیرباز یک روح معنوی و توحیدی در تمدن ایران وجود داشته، برخلاف سلاطین و پادشاهان تمدن‌های دیگر که هر موفقیت و جهان‌گشایی را از خود می‌دانستند، اما برخی پادشاهان ایران افتخارات بدست آمده را از خداوند و به تعبیر خودشان از اهورا مزدا می‌دانستند.

وی اظهار کرد: ما به شخصیت‌های بزرگ تاریخی که نام ایران را پرآوازه و برای حفظ این سرزمین ایثارگری و مجاهدت کردند، می بالیم.

رجبی‌دوانی با بیان اینکه ما دوران‌های درخشانی داریم که از پرداختن و شناساندن آنها غافل بودیم، تاکید کرد: حکومت آل بویه در دوران اسلامی به عنوان سلسله‌ای ایرانی شیعی و پرافتخار، دوران عزت و برتری تمدن مسلمانان بر کل جهان در قرن چهارم و پنجم هجری است.

وی تصریح کرد: چهره‌های بزرگی همچون ابن سینا، فارابی، ابوریحان بیرونی و شیخ صدوق در این دوره رشد و تربیت یافتند و سید رضی در فضایی که سلسله آل بویه ایجاد کرد، توانست نهج‌البلاغه را تالیف کند.

رئیس بنیاد ایرانشناسی همچنین از دوره صفویه و تلاش‌های شاه اسماعیل صفوی برای وحدت بخشیدن به سرزمین ایران به عنوان دوره‌ای پرافتخار برای کشور یاد کرد و گفت: حکومت صفویه موفق شد با اعتقادات پاک، کشور ایران را وحدت بخشد و شیعه را رسمیت دهد و پسرش شاه طهماسب نیز خدمات زیادی برای مذهب شیعه و ایران شیعی پدید آورد که قالب ستایش است.

رجبی‌دوانی با بیان اینکه در اواخر دوره قاجار شاهان بی‌وجودی بر ایران حکومت کردند و در اواخر دوره قاجار و دوران پهلوی ایران با آن همه عظمت، به یک کشور عقب مانده تبدیل شد، افزود: اگر انقلاب اسلامی نبود، به مرور به کشوری نابود شده تبدیل می‌شدیم و ایران نه تنها اسلام و تعالیم اسلام را زنده کرد، بلکه به ایران هویتی دوباره بخشید.

وی دوران آل بویه را دوران طلایی تمدن اسلامی و مورد مباهات مسلمانان دانست و گفت: رهبر فرزانه انقلاب با تمام وجود فرمودند تا نفس در بدن دارم از پیشرفت‌های علمی کشور حمایت می‌کنم.

رئیس بنیاد ایرانشناسی ایجاد تمدن و پیشرفت‌های علمی را دارای رابطه مستقیمی با نوع نگاه حاکمیت‌ها دانست و اظهار کرد: اگر حاکمیت مدافع، پشتیبان و مشوق باشد، پیشرفت‌ها حاصل می‌شود، در غیر این صورت موجب توقف و ایستایی کشور خواهد شد.

رجبی‌دوانی رهبر معظم انقلاب را رهبری عالم، اندیشمند و مشوق دانست و افزود: با داشتن چنین رهبری، تمدن نوین اسلامی را که در چارچوب سیاسی ایران اسلامی پدید می‌آید، به جهان عرضه خواهیم کرد و رهبر فرزانه انقلاب پیشگام این حرکت هستند.

وی خاطرنشان کرد: ما به عنوان حلقه‌های وصل وظیفه داریم به این امر مهم جامع عمل بپوشانیم و باور داشته باشیم این تمدن را به برکت ایران اسلامی می‌توان ایجاد کرد.

رئیس بنیاد ایرانشناسی با بیان اینکه نفوذ معنوی ایران حتی فراتر از دوران نفوذ سیاسی و نظامی هخامنشیان است، گفت: هنوز به آنچه شایسته تمدن نوین اسلامی است، فاصله داریم و این وظیفه پژوهشگران و اساتید دانشگاهی و دانشجویان است.

رجبی‌دوانی همچنین درباره مجموعه پنج جلدی سرزمین ملایر گفت: دکتر حسن‌رضا رفیعی سال‌ها برای تالیف این مجموعه زحمت کشیده و بیش از ۸۰۰ منبع را مطالعه کرده است و مجموعه پنج جلدی وی کار محققانه و ارزشمندی است که در بنیاد ایرانشناسی ارزیابی و به عنوان کار علمی برگزیده در استان شناخته شده است.

به گزارش ایبنا؛ مجموعه پنج جلدی تاریخ و جغرافیای تاریخی سرزمین ملایر شامل سرزمین ملایر در شاهنامه فردوسی، کهن دژ گوراب در داستان ویس و رامین، سرزمین ملایر از پس هزاره‌ها، سرزمین ملایر خاستگاه تاریخی و مبداء پراکندگی جغرافیای زندیه و سرزمین ملایر در دوره قاجارها در ۲ هزار و ۳۶۱ صفحه به تالیف دکتر حسن‌رضا رفیعی رونمایی شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها