به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «مفهومشناسی تاریخ» راهنمای مطالعات تاریخی» نوشته آلان مانزلو با ترجمه سیدهاشم آقاجری و بهزاد کریمی از سوی انتشارات نشر نو منتشر شد.
هرچند مباحث نظری دربارهٔ چیستی تاریخ و کار مورخانه در سنت تفکر غربی عمری طولانی دارند، اما در ایران چندان شناختهشده نیستند. تاریخ در عصر پستمدرن خوانشهای متفاوت و بعضاً متناقضی را پشت سر گذاشته است و ضروری است که تاریخورزان تصویری کلی از آن در برابر چشم داشته باشند. متنی که پیش روی دارید پاسخی است به این نیاز و در حقیقت چکیدهای است الفبایی از دانش متفکری که از منظر پستمدرنیسم به تماشای تاریخ نشسته است. کتاب حاضر از خلال بررسی مفاهیمی که ناظر بر نحوهٔ کار مورخان هستند، مرجعی انتقادی فراهم میآورد در باب آرا و نظریههایی که باعث بازاندیشی در تاریخ و عملکرد آن شدهاند.
آلان مانزلو (۲۰۱۹-۱۹۴۷)، شارح برجستهٔ ماهیت تفکر و عمل تاریخی، از بنیادگذاران و سردبیران نشریهٔ بازاندیشی تاریخ: نظریه و عمل و استاد بازنشستهٔ تاریخ و نظریهٔ تاریخی در دانشگاه استافوردشر بود. از او کتابهای متعددی منتشر شده است که از جمله میتوان نام برد از تاریخ نو (۲۰۰۳)، روایت و تاریخ (۲۰۰۷) و آیندهٔ تاریخ (۲۰۱۰).
آلان مانزلو بهتنهایی کاری کرده است کارستان. او موفق شده است ضمن ارائهٔ تفسیری شخصی از بازاندیشی در تاریخ، اثری ارزشمند و مرجع در اختیار علاقهمندان قرار دهد. بورلی ساوثگیت، دانشگاه هارتفوردشر.
سی سال پس از انتشار اصطلاحات فرهنگ و جامعهٔ ریموند ویلیامز، کتاب آلان مانزلو کار مشابهی را برای تاریخ انجام داده است. هرچند مدخلهای این کتاب بر اساس حروف الفبا مرتب شدهاند، اما نباید پنداشت که با نوعی فرهنگ لغت یا دانشنامه روبرو هستیم. مانزلو از خواننده میخواهد تا در مجموعهای از تأملات آگاهانه و دقیق دربارهٔ برخی از مفاهیم و مقولههای اصلی که در حال حاضر سرزندهترین و پرهیجانترین حوزههای تفکر تاریخی را تشکیل میدهند، مشارکت کند. متنی ضروری که همهٔ دانشجویان و استادان تاریخ باید آن را داشته باشند. کیث جنکینز، دانشگاه چیچستر.
نظر شما