به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کرمان، مراسم رونمایی کتاب «روایتشناسی افسانههای شفاهی کودکان» شامگاه چهارشنبه طی مراسمی در کتابخانه ملی کرمان با حضور محمدعلی گلابزاده رئیس مرکز کرمانشناسی، لیلا راهدار، مجتبا شول افشارزاده و جمعی از علاقمندان فرهنگ و ادبیات برگزار شد.
در این مراسم محمدعلی گلابزاده با اشاره به اهمیت افسانهها در زنده ماندن زبان، گویش و فرهنگ مردم، این اثر را کوشش موثری در تدوام این راه دانست.
لیلا راهدار نویسنده و پژوهشگر نیز افسانهها را تاریخ شفاهیای دانست که توسط مردمان نقل میشوند.
راهدار در ادامه، تحلیل قصههای این کتاب را مبتنی بر عناصر قصه و داستان، حضور زن، زیستبوم، فرهنگ، مردمشناسی، پوشاک مردم و روایت برا ی کودکان عنوان کرد.
وی استفاده از منابع متعدد معتبر در قصهپژوهی، فراوانی نمونهها، تمثیلها و استنتاجها و مقایسههای تطبیقی با ارائه جداول تفکیکی را از دیگر خصوصیات مهم کتاب روایتشناسی افسانههای شفاهی بیان کرد.
همچنین مجتبی شول افشارزاده نویسند و پژوهشگر فرهنگ مردم، یکی از ویژگیهای بارز این کتاب را بررسی کاملی از همه روایتهای کشور پیرامون قصههای مورد پژوهش در این اثر ذکر کرد.
مهرنوش ترابی نویسنده کتاب روایتشناسی افسانههای شفاهی کودکان، به ارائه توضیحاتی در مورد شکلگیری ساختار کتاب بر مبنی روایتشناسی روایتهای متعدد از قصههای شفاهی کودکان پرداخت.
به گزارش ایبنا، کتاب روایتشناسی افسانههای پژوهشی کودکان مشتمل بر تحلیل روایتشناختی سه قصۀ «خاله سوسکه»، «بز زنگولهپا» و «کک به تنور» است که به بررسی عناصر قصه و مقایسۀ روایتهای شهرهای مختلف ایران تا روایت کابل در افغانستان از هر قصه میپردازد.
در بخشی از این کتاب آمده است: «… خالهسوسکه برخلاف عرف جامعه از خانه بیرون میرود بعد از سؤال و جواب با دیگر شخصیّتها مشخص میکند فقط پول برای مرد خوب نیست و باید مروت هم داشته باشد. در آخر با آقاموشه ازدواج میکند و برخلاف نظام مردسالاری آن زمان (قاجار) آقاموشه برای خالهسوسکه غذا درست میکند و در پایانِ بعضی روایات (صبحی) آقاموشه، خالهسوسکه را کول میکند و میبرد خانه که میتوان گفت از جایگاههای زنانگی و مردانگی فاصله میگیرد. خالهسوسکه دختری است با اعتمادبهنفس که با استفاده از جوابهای دندانشکن از اهانت دیگران نسبت به خودش جلوگیری میکند…»
کتاب روایتشناسی افسانههای شفاهی کودکان با عنوان فرعی تحلیل قصههای «خاله سوسکه»، «بز زنگولهپا» و «کک به تنور» در ۱۷۶ صفحه به تازگی توسط نشر الفبان راهی بازار نشر شده است.
نظر شما