چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۴
ارزش زر سرخ را سازندگان سکه‌های تقلبی تعیین می کنند!

مرکزی – دورهمی حافظ خوانی سه شنبه های حافظ خوانی انجمن حافظ پژوهی اراک باحضور جمعی از دوستداران حافظ باخوانش و تفسیر و تعبیر اشعار غزل شماره ۴۴حافظ همراه با کاظم دارابی در خانه فرهنگ اراک برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک، دورهمی حافظ خوانی انجمن حافظ پژوهی اراک شامگاه سه‌شنبه ابیات غزل شماره ۴۴ حافظ توسط کاظم دارابی مسئول و مدرس انجمن حافظ پژوهی اراک خوانش و تفسیر و تعبیر شد.

ابیات غزل شماره ۴۴ رابه شرح زیر می‌خوانید:

کُنون که بر کفِ گُل جامِ بادهٔ صاف است

به صدهزار زبان بلبلش در اوصاف است

بخواه دفترِ اشعار و راهِ صحرا گیر

چه وقتِ مدرسه و بحثِ کشفِ کَشّاف است؟

فقیهِ مدرسه دی مست بود و فَتوی داد

که مِی حرام ولی بِه ز مالِ اوقاف است

به دُرد و صاف تو را حُکم نیست خوش دَرکَش

که هر چه ساقیِ ما کرد عینِ اَلطاف است

ارزش زر سرخ را سازندگان سکه‌های تقلبی تعیین می کنند!

بِبُر ز خَلق و چو عَنقا قیاسِ کار بگیر

که صیتِ گوشه‌نشینان ز قاف تا قاف است

حدیثِ مُدّعیان و خیالِ همکاران

همان حکایتِ زَردوز و بوریاباف است

خموش حافظ و این نکته‌های چون زر سرخ

نگاه‌دار که قَلّابِ شهر، صرّاف است

این شعر از حافظ به مسائل زندگی و آزادی اشاره دارد. شاعر به زیبایی و لذت‌های لحظه‌ای اشاره می‌کند و به فتواهای فقهی که بر پایه‌های اجتماعی و اقتصادی است، انتقاد می‌کند. او اهمیت بهره‌مندی از زندگی را یادآور می‌شود و نسبت به دیدگاه‌های محدودکننده و قضاوت‌های اجتماعی هشدار می‌دهد. حافظ توصیه می‌کند که هر کس باید راه خود را بپیماید و از قضاوت دیگران فاصله بگیرد. در نهایت، با زبانی نغز و هنرمندانه، بر مراقبت از ارزش‌های واقعی زندگی تأکید می‌کند.

ارزش زر سرخ را سازندگان سکه‌های تقلبی تعیین می کنند!

شرح ابیات غزل شماره ۴۴ در کتاب شرح کامل ابیات دیوان حافظ براساس نسخه غنی و محمد قزوینی چنین آمده است:

۱– بهار است و فصل گل سرخ، گل سرخ مانند جامی است که پر از شراب صاف و روشن باشد و بلبل، او را با صد هزار زبان ستایش می‌کند.

۲– در این فصل عیش و نوش و گشت و گذار، دفتر اشعار عاشقانه‌ات را بردار و به صحرا برو، مناسب نیست که در مدرسه بنشینیم و در رابطه با مسائلی چون تفسیر گفتگو کنیم.

۳– فقیه مدرسه در عین مستی، این فتوایی داده است که: شراب خوردن، از خوردن مالِ و قف بهتر است، چون گفته‌اند که «مستی و راستی» پس فتوای او راست و درست هم هست. عالمان رباکار و مردم فریب، هم در پنهان باده می‌خورند و هم به فتواهای خود عمل نمی‌کنند و هم به خوردن اموال اوقاف مشغول هستند.

۴–ای انسان! زندگی، خوشی‌ها و ناخوشی‌های بسیار دارد که هیچ کدام در اختیار تو نیست،پس هرچه را که ساقیِ ازل (خداوند ) برایت مقرر داشته و به پیمانه سرنوشت ریخته، شادمانه بپذیر و بنوش، زیرا هرچه که او برای ما بخواهد، کمال لطف و محبّت است.

ارزش زر سرخ را سازندگان سکه‌های تقلبی تعیین می کنند!

۵– ای انسان! در گوشهٔ تنهایی و عزلت بنشین و از مردم دوری کن و به سیمرغ بنگر که چگونه در عین گوشه نشینی، شهرت و آوازه‌اش تمام عالم را فرا گرفته است، کار عارفان و عاشقان حق که ترکِ دنیا کرده‌اند نیز چنین است.

۶– حرمت نهادن به کسانی که ارزش هنری شعر را نمی‌فهمند و می‌خواهند با من مقابله کنند مثل این است که ما کسی را زری بافی می‌کند با یک حصیر باب یکسان نگاه کنیم.

۷– ای حافظ! خاموش باش و اشعار زیبای چون زر سرخ گرانبهای خود را برای مدعیان بی‌فضل و کمال نخوان، زیرا در این شهر، ارزش زر سرخ را کسی تعیین می‌کند که خود سکه‌های تقلبی می سازد. شاعران دروغین، اشعار تو را به نام خویش خرج می‌کنند و شعر تقلبی خود را با آن رواج می‌دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها