به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل ازستاد خبری نهمین کنگره ملی شعر و داستان ایثار، ابراهیم حسن بیگی، نویسنده در گفتوگو با، گفت: جشنوارهها و کنگرهها به تنهایی کفایت نمیکنند. این رویدادهای فرهنگی در حد تلنگر و یادآوری عمل میکنند و نسل جوان هم چندان این سوسو را نمیبیند و به سمت چنین کنگرههایی نمیآید.
او معتقد است: یک نویسنده علاوه بر استعداد و تکنیک و توانایی نوشتن باید تجربه زیسته داشته باشد. نویسندهای که جنگ را تجربه کرده، درباره مفاهیمی مانند ایثار و مقاومت مینویسد اما یک نویسنده جوان به دلیل نداشتن تجربه زندگی در دوره جنگ، باید به سراغ تجربیات دیگران و تحقیق و مطالعه برود، آنچنان که بتواند جنگ را به درستی درک کند تا دربارهاش بنویسد.
این نویسنده با اشاره به اینکه کمتر نویسنده جوانی دست به چنین تحقیق و مطالعهای میزند، افزود: نویسنده جوان جنگ ندیده، زمانی به این مقولات فکر خواهد کرد که محیط فرهنگی کشورش موضوعاتی از این دست را مطرح کند مثلاً در سال بیشتر از ۱۰ فیلم و سریال درباره مسأله جنگ ارائه شود، تعداد قابل ملاحظهای رمانها و داستانهای مرتبط با جنگ منتشر شود و همایشها و نشستهای متعدد فرهنگی برگزار شود. به عبارتی یک مجموعه فرهنگی فعال با این نوع مفاهیم باید در جامعه وجود داشته باشد که نسلهای جنگ نادیده، تحریک شود و بخواهد از آن سر دربیاورد.
حسنبیگی تاکید کرد: در نبود چنین جریانهای قدرتمندی جریان مقاومت، ایثار و دفاع رو به افول رفته، نمیتوان توقع یا انتظار از نویسندگان نسلهای بعد از جنگ داشته باشیم. در آینده وقتی نسل جنگ دیده از دنیا بروند، ممکن است دیگر شاهد هیچ اثری درباره جنگ نباشیم.
او همچنین تصریح کرد: از سوی دیگر عوامل بازدارندهای در جامعه وجود دارد مثل مشکلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نارضایتی عمومی از شرایط جامعه که فرصت و مجالی برای کارهای فرهنگی اینچنینی نمیدهد.
برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر این نکته که در شرایط فعلی اصلاً بعید نیست پرونده موضوعاتی مانند ایثار و دفاع مقدس و جنگ برای نسلهای آینده کاملاً بسته شود، تصریح کرد: هر چه از زمان جنگ دور و دورتر شدهایم، آثار کمتری درباره جنگ نوشته یا ساخته شده است. همین روند ادامه خواهد داشت مگر اینکه در آینده اتفاقات خاصی رخ بدهد، دگردیسی یا تغییری را در فرهنگ و جامعه شاهد باشیم که نسل بعدی نگاهی دلسوزانه به تاریخ کشور داشته باشد و قدمهایی در این زمینه بردارد.
حسنبیگی البته تاکید کرد: اگر قرار باشد کمی امیدوارانه به موضوع نگاه کنیم، شاید با گذر زمان تغییرات و تحولاتی در جامعه و حاکمیت ایجاد شود و وفاقی شکل بگیرد که مردم به حماسههای تاریخی کشورشان توجه نشان بدهند.
او امیدوار است زمانهای برسد که مردم به هشت سال دفاع مقدس رجوع کنند، نویسندگان و هنرمندان حداقل در اسناد تاریخی به موضوع جنگ توجه نشان دهند و آثاری درباره جنگ و به تبع آن درباره ایثار بسازند.
این نویسنده تشریح کرد: این اتفاق در اروپا بعد از دو جنگ جهانی رخ داده داده و حالا بعد از ۸۰ سال هنوز درباره جنگهای دوم و حتی اول فیلم ساخته و کتاب نوشته میشود. دو نسل عوض شده و هنوز به آن حماسهها فکر میکنند و دربارهاش اثر خلق میکنند.
مراسم اختتامیه نهمین کنگره ملی شعر و داستان ایثار به دبیری علمی دکتر محمد مرادی سیام دی ماه سال جاری در شیراز برگزار میشود.
نظر شما