به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتابهای نامزد نهایی گروه «تاریخ شفاهی» در بیست و دومین کتاب سال دفاع مقدس مشخص شد. در این گروه آثار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بیشترین آراء داوری را به خود اختصاص دادند.
تاریخ شفاهی دفاع مقدس بهعنوان یکی از شاخههای مهم پژوهش در حوزه تاریخنگاری دفاع مقدس، به ثبت و بازگو کردن روایتها و تجارب شخصی و جمعی افرادی که در جبهههای جنگ، پشت جبههها یا در نقشهای پشتیبانی درگیر دفاع مقدس بودند؛ میپردازد؛ افرادی که بهطور مستقیم و زنده در آن وقایع حضور داشتهاند.
دبیرخانه بیستودومین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس با پایان یافتن مراحل اولیه داوری این دوره، هیئت داوران گروه «تاریخ شفاهی» از ۵۴ اثر رسیده به دبیرخانه، ۴ اثر زیر بهعنوان نامزدهای نهایی این گروه انتخاب و معرفی کردند.
تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت عبدالله حاجی صادقی
مصاحبه و گردآوری علیرضا موحد علوی / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
کتاب تاریخ شفاهی حجتالاسلاموالمسلمین حاجی صادقی حاصل ۱۴ جلسه گفتگو در پنج سرفصل است. علاوه بر پرداختن به نقش و مسئولیتهایش در دوران دفاع مقدس، حفظ و تکمیل هویت پاسداری دغدغه اصلی اوست. همچنین در این کتاب به اندیشه دفاعی حضرت امام رضوانالله علیه، نگاه تطبیقی برخی حوادث با صدر اسلام، نقش روحانیت در دفاع مقدس، ویژگیهای مدیریتی و اخلاقی شهید محلاتی، ویژگیها و سیره معنوی و مدیریتی شهید میثمی و چگونگی شکلگیری تیپ ۸۳ امام صادق (ع) پرداخته شده است.
تاریخ شفاهی دفاع مقدس روایت یعقوب زهدی (جلد اول)
مصاحبه و گردآوری محمود چهارباغی / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
راوی «کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت سردار یعقوب زهدی» سومین فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس است که با کوشش محمود چهارباغی و امیرمحمد حکمتیان نوشته و تدوین شده است. تاریخ شفاهی سردار یعقوب زهدی نخستین کتاب در زمینه تاریخ شفاهی فرماندهان توپخانه است که در دو جلد به چاپ رسیده است. سپاه پاسداران در رسته توپخانه ۱۴۰۲ شهید تقدیم کرد که حدود ۸۵ نفر از این شهدا سرداران آتش هستند. سردار حسن تهرانیمقدم و شفیعزاده از فرماندهان شهید این رشته هستند.
تاریخ شفاهی دفاع مقدس: روایت محمدنبی رودکی فرمانده لشکر ۱۹ فجر
گردآورندگان علیرضا رفاهیت و حسین احمدی / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
سردار رودکی پس از دوران سربازی فعالیتهای مختلفی چون عضویت در سپاه پاسداران، مأموریت در کردستان، حضور در جبهه جنوب، فرماندهی تیپ ۳۵ امام سجاد (ع)، تحول در سازمان رزم سپاه و فرماندهی لشکر ۱۹ فجر را در کارنامه خود دارد. موضوع اصلی و محوری این کتاب، درباره روند جنگ تحمیلی و نقش راوی در فرماندهی و هدایت رزمندگان استان فارس در جبهههای جنوب و غرب کشور است.
یکی از ویژگیهای این کتاب، انتخاب علیرضا رفاهیت به عنوان مصاحبهکننده است. رفاهیت که دوستی دیرینه با راوی داشته و بر مبنای مسئولیتهایی که در طول جنگ در مدیریت و فرماندهی لشکر ۱۹ گرفته، با بیان خاطرات و تجربیات خود به تکمیل سخنان راوی میپردازد. این مصاحبهها در ۲۹ جلسه انجام شده و پس از تدوین در قالب ۲۴ گفتوگو سازماندهی شده است. آنچنان که در پیشگفتار کتاب آمده، برای حفظ لهجه و بیان راوی، حداقل دخل و تصرف در جملات صورت گرفته تا اصالت متن حفظ شود.
تاریخ شفاهی دفاع مقدس: روایت حسین علایی فرمانده قرارگاه نوح (ع) -جلد اول
مصاحبه و گردآوری حسین احمدی / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
جلد اول کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس سردار علایی شامل بیستویک گفتگو، از تولد تا فرماندهی ایشان در نیروی دریایی سپاه و اقداماتشان در این نیرو است. تاریخ شفاهی سردار علایی در چهار بخش از تولد تا دوره جوانی (کودکی و رشد در خانواده مذهبی و افتادن در مسیر مبارزات نظام شاهنشاهی پهلوی)؛ ورود به دانشگاه (آشنایی با دانشجویان مسلمان، افزایش فعالیتهای سیاسی و دستگیری توسط ساواک)؛ سقوط نظام پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی (آزادی از زندان و پیروزی انقلاب و پیوستن به سپاه پاسداران و شروع جنگ تحمیلی) و حضور در جنگ و روایت راوی از آن دوران مقدس تنظیم شده است.
اعلام نتایج نهایی و معرفی برندگان این بخش در مراسم اختتامیه این دوره در دهه اول اسفندماه ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد و کتب برتر در زمینه تاریخ شفاهی دفاع مقدس، بهعنوان گنجینههای ارزشمند اطلاعاتی در زمینه تاریخ معاصر کشور معرفی خواهند شد.
نظر شما