سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): «غلامرضا مولانا بروجردی» سال ۱۳۰۶ شمسی در خانوادهای اهل علم و فضیلت در بروجرد متولد شد.
از شش سالگی خواندن و نوشتن و بخشی از مقدمات را نزد پدرش ملا علیاکبر مولانا فرا گرفت. وی دروس مقدماتی حوزه را در زادگاهش و در محضر بزرگانی چون شیخ علی جواهری، شیخ جواد اسلامی و سیدعبدالحسین خندانی فرا گرفت.
مولانا بروجردی در دروس سطح شرکت کرد و از خرمن دانش حضرات شیخ بهاءالدین حجتی، حجتالاسلام حاج آقا سیدمحسن شریعتمداری بروجردی و میرزا لطفالله فقیهی خوشه چید آیتالله مولانا همچنین از محضر آقایان حجتالاسلام حاج سید اسماعیل گلپایگانی که در زمان آیتالله بروجردی مجتهد مسلم وحاکم شرع بود و حجتالاسلام فیضی و مرحوم حجتالاسلام حاج شیخ علی محمد خرمآبادی و مرحوم حجتالاسلام حاج شیخ محمد غروی استفاده کرد.
نزدیک به ۱۸ سال از محضر مرحوم آیتالله العظمی حاج شیخ علیمحمد نجفی بروجردی استفاده کرد و چند سالی هم در فصل تابستان از محضر آیتالله حاج سیدعلی بهبهانی رامهرمزی که ایام تابستان برای استراحت به بروجرد میآمد بهرهمند شد.
وی در قم به ادامه تحصیل پرداخت و در آنجا از محضر حضرات آیات سیدمحمدرضا گلپایگانی، سید شهابالدین مرعشی نجفی استفاده کرد.
این فقیه فرزانه که تحصیلات دینی را در حد اجتهاد ادامه داد، ضمن تحصیل علوم دینی از تدریس و تألیف غافل نبود و در این رهگذر شاگردان بسیاری تربیت کرد.
مولانا بروجردی دارای اجازه روایی از مرحوم شیخ آقا بزرگ تهرانی و اجازات متعدده از مراجع عالیقدر شیعه همچون آیات عظام میلانی، شاهرودی، گلپایگانی و مرعشی بود.
مولانا در سال ۱۳۸۴ عنوان برترین مبلغ استان لرستان را از حوزه علمیه قم دریافت کرد.
مولانا علاوه بر تألیفات عالمانه در حوزه دین در زمینه بروجردشناسی نیز دارای تألیفات و آثار فراوانی است که منبع تحقیق ارزشمندی برای پژوهشگران شده است.
وی برای تبلیغ به کشورهای چین، کویت، مسافرت کرد و برای تحقیق و جمعآوری مدارک و منابع ارزشمند مذهبی کتاب گرانسنگ «عبقات الانوار» مرحوم علامه میرحامد حسین هندی که بالغ بر صد جلد است به کشور هند سفر کرد که ده جلد آن در سایه سالها تلاش و تحقیقات ایشان در ایران به چاپ رسیده است.
غلامرضا مولانا به کشورهای مصر و لبنان برای تحقیق و چاپ کتاب صراط المستقیم و کتاب «الخاتم لوصی الخاتم» رفت و تحقیقات گستردهای در این زمینه در این دو کشور به اتمام رساند که کتاب «صراط المستقیم در تفسیر قرآن» در چهار نوبت در تهران، مصر، لبنان و قم به چاپ رسیده و کتاب الخاتم لوصی الخاتم» در بیروت به چاپ رسیده است.
استاد مولانا سال ۱۳۴۲ در مدرسه مرحوم آیتالله کمالوند خرمآباد به منبر رفت که پس از منبر منزل آقای کریمپور میزبان ایشان بودند که توسط نیروهای امنیتی خانه محاصره شد ولی آن روز موفق به دستگیری وی نشدند.
پس از ۱۰ روز دستگیر و به جرم حمایت از امام خمینی قدس سرهالشریف به سقز تبعید شد.
غلامرضا مولانا در سالهایی که در کویت زندگی میکرد، کویت شدیداً تحت نفوذ حکومت بعث عراق قرار داشت و برای هواداران انقلاب اسلامی پروندههای قطوری تشکیل میداد که یکی از این پروندهها علیه استاد مولانا بود که مهمترین مدرکی که علیه ایشان به آن استناد میکردند دیدار استاد و جمعی از روحانیون با امام خمینی (ره) و سخنرانی در مدرسه ایرانیان و سفارت ایران در کویت بود که منجر به اخراج مولانا از کشور کویت شد.
در توصیف شخصیت علمی وی باید از شخصیت اخلاقی این مرد نام برد که تمام خدمات علمی و عملی او را تحت شعاع قرار داده است. اخلاق اسلامی که برگرفته از سیره عملی نبی اکرم (ص) است و در جای جای زندگی ایشان همواره هویدا بود و اگر وی توانسته بود در حوزه دینی جایگاه ثمربخشی داشته باشد به دلیل همان سجایای اخلاقی کمنظیر ایشان است.
آیتالله مولانا از آغاز با بیتوجهی به تعلقات دنیوی و دوری از ریا و شهرتطلبی، خضوع کمنظیر، تواضع و اخلاص مثالزدنی، پای در مسیر ترویج فرهنگ دینی گذاشت لذا به تبع این اخلاق حسنه، سنت الهی بر این قرار گرفت که در میان مردم بزرگ و گرامی گردد و محبوب قلوب مومنین شود.
از جمله آثار منتشر شده از مولانا عبارتند از: ۱. «الخاتم لوصی الخاتم» به زبان عربی (۱۴۰۳ ق.) با عنوان: (الخاتم الوصی الخاتم تفسیر آیه الولایه) چاپ بیروت، ۲. درسهایی از توحید، ۳. تحقیق درباره «حلیه الابرار»، نوشته سیدهاشم بحرانی (۶ جلدی)، ۴. تحقیق و تخریج کتاب شریف عبقات الانوار میر حامد حسین هندی کنهوی (۱۱ ج)، ۵. تحقیق کتاب «حاشیه کفایه الاصول» آیتالله بروجردی (۲ جلد) ۶. تحقیق کتاب «محاضرات فی الدین و التاریخ و الادب» نوشته سیدجواد آل علی شاهرودی ۷. تحقیق کتاب «صراط المستقیم» تألیف سیدحسین بروجردی (دوره ۵ جلدی) ۸. «تاریخ بروجرد - ج ۱» (جغرافیا–حکام وحوادث) (۱۳۵۳)، ۹. «تاریخ بروجرد - ج ۲» (دانشمندان بروجرد) (۱۳۵۴) ۱۰. ترجمه منظوم (چهل حدیث از امام جواد (ع) ۱۱. کتاب سخنوران بروجرد- جلد (۱) شاعران گذشته و معاصر بروجرد ۱۲. دانشمندان معاصر بروجرد (شرح حال نخبگان معاصر بروجرد در جهان) ۱۳. تبلیغ اسلام و ترویج دین از طریق منبر ۱۴. تذییل و تخریج و غنیه الطالب فی شرح المکاسب آیهالله اردکانی، ۱۵. المنظومه الفارسیه فی تفسیر القرآن، ۱۶. المنظومه العربیه فی فقه اللمعه الدمشقیه ۱۷. کشکول
کتابهای زندگانی آیتالله العظمی بروجردی (ره) همراه با زندگینامه اساتید و شاگردان ایشان، فرهنگ سخن، الاوایل (نخستینها)، دانشنامه رجال، کشکول ۲، دیوان شعر، کتاب چند جلدی فهرست اسامی و القاب و کنیههای مشاهیر جهان براساس حروف الفبا (به زبان عربی) نیز در دست انتشار بودهاند.
آیتالله مولانا طی عمر با برکت خود خدمات بسیاری را به جامعه ارائه داد که از آن جمله میتوان به ایجاد کتابخانه مشارکتی حضرت ولیعصر (عج) با بیش از ۲۰ هزار جلد کتاب (از سال ۱۳۷۵)، احداث مجتمع فرهنگی دینی ولیعصر (عج) در چهارطبقه به منظور فعالیتهای فرهنگی و دینی واقع در شهرک اندیشه بروجرد، انجام خدمات ارزنده در حوزه اشاعه فرهنگ دینی و انتخاب وی به عنوان مبلغ نمونه کشوری، تهیه کتاب برای کتابخانههای مدرسه علمیه امام صادق (ع) بروجرد و ساخت کتابخانه مدرسه علمیه امام صادق (ع) اشاره کرد.
آیتالله مولانا بروجردی در نیمهشب پنجشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۴ درگذشت.
نظر شما