به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محمود شالویی، امروز، ۱۲ اسفند در نشست خبری چهارمین دوره هفته بزرگداشت نظامی گفت: تقارن آغازین روز ماه مبارک رمضان با نشست بزرگداشت حکیم نظامی را به فال نیک میگیریم. هر یک از بزرگان ما خود از قلههای بلند زبان و ادب زبان فارسی هستند که از زمره آنها حکیم نظامی است. نظامی هم شاعر بزمی و عاشقانه است و هم در عمیقترین بیاناتش از تقوا، فضیلت و دیانت دور نمیشود و عشقی که معرفی میکند، عشق معنوی و از زمین به سوی آسمان است. این امر از برجستگیهای شعر نظامی است که وی را به ما نزدیک میکند و امثال نظامی، فردوسی، عطار و حافظ همه در یک خط و سیر و مکمل هم هستند.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به اینکه چهارمین دوره بزرگداشت حکیم نظامی از چهاردهم تا بیستویکم اسفند برگزار میشود، افزود: در طول یک روز نمیتوان به معرفی بزرگان اهتمام کرد و به همین خاطر تصمیم براین شد ما هفته بزرگداشت بزرگان را داشته باشیم. از ادارههای کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها خواستهایم تا مفاخر استان خود را معرفی کنند و نیز از آموزش و پرورش درخواست کردهایم که زمینه چاپ کتابهای درسی در معرفی مفاخر هر استان را فراهم کنند تا از همان دوران کودکی فرزندان این آب و خاک با شاعران و مفاخر ما آشنا شوند.
وی در ادامه به معرفی فعالیتهای انجام شده برای ترویج اشعار و اندیشههای نظامی پرداخت و گفت: برای برگزاری هرچه بهتر مراسم هفته بزرگداشت نظامی وزارت خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تلاش دارند در سایر کشورها یک جریان محتوایی ایجاد کنند. ۱۴ استان کشور نیز میزبان برنامههای حکیم نظامی است. مهمترین آنها استان تهران است که در ۱۷ شهرستان برنامههای متعدد خواهد داشت. کتابخانههای عمومی و دانشگاهها هم در این امر دخیل هستند و با همکاری دانشگاه سوره نیز برنامههای مختلف هنری خواهیم داشت.
شالویی با اشاره به اینکه تاکنون دو جلد از کتاب «نظام سخن» شامل مقالات و تحقیقات درباره حکیم نظامی منتشر شده، این اثر را یکی از دستاوردهای مهم هفتههای بزرگداشت حکیم نظامی عنوان کرد و ادامه داد: همچنین سال گذشته مجسمه حکیم نظامی در میدان ونک نصب شد و در بسیاری شهرها نیز از آن تاریخ میادین و خیابانهایی با همکاری شورای شهر و فرهنگ عمومی و شهرداری با نام حکیم نظامی نامگذاری شده است. ما برای حافظ برنامهای ویژه با اجرای نمایش لسان الغیب داشتیم که برای نظامی هم چنین برنامه ای خواهیم داشت. همچنین جشنواره ادبی هنری استاد محمد معین را نیز در دستور کار داریم.
وی افزود: تاکنون انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ۴۰ عنوان کتاب را در معرفی مفاخر کشورمان منتشر کرده و ۳۰۹ مراسم بزرگداشت مفاخر را برگزار کردهایم. امیدواریم به زودی بتوانیم ساخت مستند نظامی را هم با همکاری بنیاد فارابی شروع کنیم.
شالویی همچنین از انعقاد تفاهمنامه همکاری میان انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و بنیادی در ترکیه در آینده نزدیک برای برگزاری مراسم بزرگداشت برای مولانا خبر داد.
وی همچنین در پاسخ به یکی از خبرنگاران با اشاره به اینکه برخی اقدامها برای تصاحب نام نظامی توسط کشورهای دیگر انجام شده که در گذشته نیز سابقه داشته است، توضیح داد: مهمترین کاری که برای نگهبانی از هویت این شاعران میتوان انجام داد معرفی مفاخرمان به دنیاست تا اصالت ایرانی و فارسی آنها محرز شود. همچنین ما از اجرای برنامههای فرهنگی و بزرگداشت مفاخرمان در کشورهای دیگر به شرط حفظ اصالت آنها حمایت میکنیم.
همچنین کاوه خورابه، معاون پژوهشی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در سخنانی از مفاخر ایران زمین به عنوان سرمایههای نمادین یاد کرد و گفت: توجه به نظامی به عنوان یک سرمایه نمادین موجب شده جریان ادبی در معرفی این شاعر بزرگ شکل بگیرد و از زمان برگزاری نخستین دوره هفته بزرگداشت نظامی تاکنون ۳۳۱ کتاب، بیش از ۵۸۰ مقاله و ۴۴۹ پایاننامه درباره نظامی منتشر شده است. از سوی دیگر امروز هنرهای اقتباس شده از آثار ادبی خود ژانر شدهاند و شاهنامهنگاری و خمسهنگاری و خلق هنرهای نمایشی بر اساس آثار ادبی نشان داده که ادبیات میتواند بستری مناسب برای خلق محصولات هنری باشد.
وی همچنین از برنامهریزی برای برگزاری یک جشنواره بزرگ حکیم نظامی با رویکرد گسترده و همکاری نهادهای مختلف خبر داد.
آثار نظامی سر از سیاهچادرهای عشایر درآوردهاند
اردشیر صالحپور، عضو شورای مشاوران برنامههای بزرگداشت هفته نظامی نیز در سخنانی با اشاره به اینکه فرهنگ پدیدهای زنده و پویاست و پایه هستیشناسی هر قوم و کشور به شمار میرود، عنوان کرد: وقتی از فرهنگ سخن میگوییم باید از متون صحبت کنیم و به آثار مفاخرمان استناد داشته باشیم. در ادبیات فارسی دو قله داریم یکی فردوسی و دیگری نظامی و آثارشان دارای دستاوردهای مضاعف بودهاند. در نگارگری و هنر کاشیگری و نقاشی بسیار از شاهنامه، لیلی و مجنون و خسرو و شیرین استفاده شده و نیز در فرش ایران رد پای آنها مشهود است. آثار نظامی در سازهای موسیقی ما و حتی در سیاهچادرهای عشایر نیز حضور محسوس دارند.
وی تاکید کرد: نظامی متعلق به بشریت است و نه فقط ایران و امیدواریم با برگزاری برنامههای هفته بزرگداشت نظامی شاهد آشنایی هرچه بیشتر اقضار مختلف با این شاعر بزرگ باشیم.
همچنین دراین نشست کاظم نظری، رئیس دانشکده هنر دانشگاه سوره از برگزاری سه نشست علمی و نیز نمایشگاهی از آثار ۳۴ استاد نگارگر و خوشنویس در دانشگاه سوره طی هفته بزرگداشت نظامی خبر داد.
نظر شما