شنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۷
نظامی؛ قافله‌سالار شعر فارسی/ اندیشه‌های نظامی متعلق به همه جهان است

لرستان - پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی گفت: نظامی شاعری پارسی‌گو، اثرگذار و قافله‌سالاری بوده که اطلاعات کافی و دقیقی از گذشته خود داشته و بعد از خود نیز منشا اثر بوده است‌.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خرم‌آباد، محمدجعفر محمدزاده، ظهر شنبه در ویژه‌برنامه «دهقان فصیح پارسی‌زاد» که به مناسبت بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی در سالن شهید حیدریان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان برگزار شد، با اشاره به اینکه ارزش و اهمیت این بزرگداشت‌ها برای شناخت بیشتر است، افزود: شاید بزرگداشت به خودی خود فایده‌ای نداشته باشد، این بزرگداشت‌ها باید به شناخت بیشتر منتهی شود.

این پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی گفت: حکیم نظامی گنجوی در کنار ۴ رکن ادبیات فارسی؛ فردوسی، سعدی، حافظ و مولوی بدون شک پنجمین رکن ادبیات فارسی است و در رده نخست شاعران پارسی‌گوی زبان پارسی است.

وی با بیان خلاصه‌ای از زندگی شخصی حکیم نظامی گفت: هرکسی را باید از اندیشه‌های او شناخت و اندیشه‌های هرکس در زبان و کلام او جاری می‌شود.

محمدزاده با بیان اینکه همه آثار نظامی به زبان فارسی است، افزود: نظامی خود را دهقان فصیح پارسی‌زاد معرفی می‌کند، پارس نام قدیم ایران بوده است.

وی با بیان اینکه محیط زندگی نظامی یک محیط چند فرهنگی بوده است، عنوان کرد: نظامی زبان‌های عربی، سریانی، پهلوی، نصرانی هم می‌دانسته اما آثارش به زبان فارسی بوده است.

نظامی ایران‌ستای ایران‌گرا است

این پژوهشگر زبان فارسی گفت: نظامی به تعبیر استاد جلال خالقی‌مطلق یک ایران‌ستای ایران‌گرا است و نشانه آن این است که خمیرمایه داستان‌های نظامی گنجوی از متون کهن ایرانی و از شاهنامه فردوسی گرفته شده و سرزمین ایران را سرزمین نور و روشنایی می‌داند.

محمدزاده افزود: علاقه و دلبستگی نظامی در جای جای شعرش به سرزمین ایران کاملاً پیداست و خود را به واسطه ایران‌گرایی فرد شایسته‌ای می‌داند که داستان‌های ایرانی را بیان کند.

برخی کشورها به دنبال هویت‌سازی هستند

وی با بیان اینکه متاسفانه امروزه بعضی کشورهای اطراف که به دنبال هویت‌سازی هستند کارهای غیرفرهنگی انجام می‌دهند، افزود: این سرقت روشن و آشکار است که بگویند نظامی شاعر غیر پارسی‌گو بوده است‌.

محمدزاده ادامه داد: نظامی جز تضمین‌ها و معدود بیت‌هایی شعر ترکی ندارد و اگر دارد به زبان آذری و اَرّانی کهن بوده است و شاهد مثال آن نسخه‌های خطی بی‌شماری است که از نظامی وجود دارد.

نظامی؛ قافله‌سالار شعر فارسی/ اندیشه‌های نظامی متعلق به همه جهان است

وجود ۱۳۵ نسخه خطی از اشعار نظامی در موزه آستان قدس

این پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی با اشاره به اینکه در موزه آستان قدس رضوی ۱۳۵ نسخه خطی از اشعار نظامی گنجوی وجود دارد، افزود: همچنین در موزه ملک تهران ۲۲ نسخه خطی و در موزه‌های معتبر جهان مثل موزه کتابخانه بریتانیا نسخه خطی از اشعار نظامی وجود دارد که مربوط به سال ۱۵۹۰ میلادی یعنی حدود ۶۰۰ سال پیش است.

۴۶ اثر فارسی در سراسر سرزمین‌های ایران فرهنگی به تقلید از نظامی سروده شده است

محمدزاده با اشاره به اینکه نظامی کسی است که در شعر فارسی منشا اثر بوده یعنی قافله‌سالار است، بیان کرد: ۴۶ اثر فارسی در سرتاسر سرزمین‌های ایران فرهنگی به تقلید از نظامی سروده شده است.

وی افزود: ۶۷ اثر اردو در سرزمین پاکستان و هندوستان، ۴ اثر به زبان‌های ترکی به تقلید از نظامی گفته شده و این نشان می‌دهد نظامی شاعری پارسی‌گو، اثرگذار و قافله‌سالاری بوده که اطلاعات کافی و دقیقی از گذشته خود داشته و بعد از خود نیز منشا اثر بوده است‌.

اندیشه‌های نظامی متعلق به همه جهان است

سرپرست دانشنامه مطبوعات ایران با اشاره به اینکه اندیشه‌های نظامی متعلق به همه جهان است و قابل سرقت نیستند، تاکید کرد: باید برای آشنایی نسل جوان با این اندیشه‌ها این‌گونه بزرگداشت‌ها مرتب تکرار شوند تا نسل جوان هرچه بیشتر با این شاعر بلندآوازه پارسی‌گو آشنا شوند.

نظامی در ادبیات حماسه‌های عاشقانه نفر اول پارسی‌گویان است

نویسنده کتاب دنیای دینانی گفت: در ادبیات حماسه‌های عاشقانه بدون تردید نظامی نفر اول پارسی‌گویان در بین شاعران است و به اعتبار همه اسناد معتبر و موجود و گفتار مستند، نظامی شاعری پارسی‌گو و پارسی‌زاد در سرزمین اَرّان است.

اندیشه دزدیدنی نیست

وی با تاکید بر اینکه اندیشه دزدیدنی نیست، افزود: کسی نمی‌تواند اندیشه‌های مولوی را بدزدد، ولو اینکه کشوری مثل ترکیه سالانه میلیاردها دلار از قِبَل قبر مولوی درآمد کسب کند؛ اما اندیشه مولوی اندیشه ایرانی است، مولوی در قونیه‌ای زندگی می‌کرده است که مرکز و پایتخت سلاجقه روم و روم شرقی بوده است و در آن زمان هم زبان ترکی، کردی، عربی، یونانی رایج بوده؛ اما زبان دیوانی و رسمی و فرهنگ و اندیشه در قونیه در زمان مولوی فارسی بوده است.

وی گفت: امروز متاسفانه شرایط به گونه‌ای شده است که هرکس از هر طرف می‌خواهد بخشی از ایران فرهنگی ما را بدزد و برای خود هویت‌سازی کند در حالی که هویت ساخته نمی‌شود، هویت مانند درختی است که در یک سرزمین از دانه رشد می‌کند.

آثار شاعران بزرگ زیباترین منظومه حماسی است که می‌توان به فرزندانمان هدیه دهیم

سرپرست دانشنامه مطبوعات ایران گفت: امیدوارم این گنجینه‌ها را بشناسیم، قدر بدانیم و به فرزندانمان معرفی کنیم و با شعرشان آشنا کنیم چرا که بهترین و زیباترین منظومه‌های حماسی و عاشقانه‌ای هستند که می‌توانیم به فرزندانمان هدیه دهیم.

نظامی؛ قافله‌سالار شعر فارسی/ اندیشه‌های نظامی متعلق به همه جهان است

نظامی گنجوی بخش مهمی از هویت فرهنگی ایرانیان است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان نیز در این جلسه با بیان اینکه گرامیداشت نظامی گنجوی به عنوان یک میراث ملی ضروری است، افزود: به منظور شناساندن اشعار و آثار پرمحتوای این شاعر بزرگ برای تمامی علاقه‌مندان شعر و ادب این بزرگداشو برگزار شده است.

اعظم روانشاد گفت: با بیان اینکه داشته‌ها و هویت ما، میراثی ماندگار از بزرگان و گذشتگان است، گفت: نظامی گنجوی بخش مهمی از تاریخ و هویت فرهنگی ملت ایران است.

وی افزود: حکیم نظامی گنجوی یکی از پاسداران زبان و ادب فارسی است و باید برنامه‌های متعدد و مستمری برای شناساندن هر چه بیشتر این حکیم بزرگ انجام شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین