سرویس مدیریت کتاب خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، عباس جهانگیری، مدیر انتشارات و کتابفروشی حافظ در یادداشتی، مشاهدات خود از نمایشگاه کتاب لندن ۲۰۲۵ را روایت کرده است، این رویداد از ۲۱ تا ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ (۱۰ تا ۱۲ مارس ۲۰۲۵) در محل المپیا لندن برگزار شد.
نمایشگاه کتاب لندن یکی از قدیمیترین رویدادهای بینالمللی حوزه نشر است، که سال ۱۹۷۱ میلادی فعالیت خود را شروع کرد و فقط به مدت دو سال در دوران شیوع کرونا تعطیل شد. میتوان گفت، بعد از نمایشگاه کتاب فرانکفورت، یکی از مهمترین و اثرگذارترین رویدادهای کتابی دنیا به شمار میآید که با حضور پُررنگ ناشران، کتابفروشان و مراکز پخش از سراسر دنیا همراه است، نمایشگاهی که به شکل هدفمند فعالیت دارد.
با توجه به اهمیت نمایشگاه کتاب لندن، طی سه روز فشرده، شرکتکنندگان طی این مدت مشغول مذاکره، عقد قرارداد، فروش کپیرایت و چاپ به زبانهای مختلف هستند و دستاندرکاران حرفهای صنعت نشر تلاش میکنند هدفمند از این سه روز، بهرهبرداری خوب و کاملی مطابق با استانداردهای روز دنیا داشته باشند.
در این میان باید گفت از ویژگیهای این رویداد، حضور فعالانه تعدادی از مراکز پخش کتابهای قدیمی (استوک) است که کتابهایی از سالهای دور دارند و همین موضوع موجب میشود که هر سال کتابفروشان سراسر دنیا به آنجا بیایند و به شکل عمده کتاب خریداری کنند، کتابهایی نایاب و کمیاب که مخاطبان خاص خود را در سراسر جهان دارد و میتوان گفت که این موضوع از ویژگیهای بارز نمایشگاه کتاب لندن است.
طبق آمار، مسئولان نمایشگاه کتاب لندن، هر سال بیش از یکهزار ناشر و کتابفروش در این نمایشگاه حضور دارند، امسال نیز فعالان نشر از ۵۵ کشور جهان به این نمایشگاه آمده بودند و بیش از حدود ۱۰۰ جلسه و کنفرانس درباره رویدادهایی فروش حق رایت کتاب، پیچیدگیهای قراردادها و معاملات حقوقی، استراتژیهایی برای انتشار و تکنیکهای ارائه کتاب به نمایندگان را در نمایشگاه برگزار کردند، ورودی این جلسات بهطور معمول، نفری ۳۰۰ پوند بود.
ورودی نمایشگاه کتاب لندن، نفری ۶۵ پوند بود که این مبلغ در روزهای آخر به ۱۰۰ پوند هم رسید، در بازدید از نمایشگاه شاهد بودم که از اواسط روز سوم، ناشران کتابهای خود را جمعآوری و بستهبندی کردند و خود را برای حضور در نمایشگاه بولونیا و بعد از آن پاریس آماده کردند.
در میان ناشرانی که غرفه داشتند اما برخی ناشران تنها یک نسخه از کتاب یا کاتالوگ آثارشان را آورده بودند اما در جریان تعاملات و ارتباطات با ناشران کشورهای مختلف توانسته بودند با یک کیف پُر از قرارداد نمایشگاه را ترک کردند.
نگاهی به نمایشگاه کتاب لندن نشان میدهد که در این رویداد، اغلب ناشران بزرگ کشور انگلستان غرفههای بزرگ میگیرند و در قالب میزهای مختلف مستمرا در حال مذاکره، عقد قرارداد با افراد، ناشران و مراکز پخشی که از قبل هماهنگ شده هستند، در این میان اما ترکیه، فرانسه و ایتالیا به شکل غرفه ملی، غرفههای کوچکتری برای تعاملات ناشرانشان فراهم کرده بودند، برخی کشورها هم غرفههای خود را متناسب با فرهنگ کشور خودشان غرفهآرایی و طراحی کرده بودند؛ مثل عربستان، امارات و ترکیه.
و اما من نیز سعی کردم به سهم خودم، صنعت نشر ایران و نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را در تعاملات رو در رو با فعالان نشر کشورهای مختلف معرفی کنم و از آنها برای حضور در این رویداد مهم که کمتر از یکماه دیگر برگزار میشود دعوت کنم، رویدادی که هر سال جمع گستردهای از فعالان نشر ایران و جهان در آن حضور دارند و دستاوردهای نشر ایران را به نمایش میگذارند.
نظر شما