به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از البیان، جایزه کتاب شیخ احمد زاید در نوزدهمین دوره برگزاری این جایزه اسامی برندگان و نیز شخصیت فرهنگی سال را معرفی کرد و قرار است در تاریخ ۲۸ آوریل و همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی از برگزیدگان تجلیل شود.
در نوزدهمین دوره جایزه شیخ احمد زاید آثار بیش از ۴ هزار نویسنده از ۷۵ کشور عربی و غیر عربی شرکت داده شدند و برندگان این دوره از هفت کشور بریتانیا، ایتالیا، ژاپن، لبنان، عراق، مراکش و امارت متحد عربی معرفی شدهاند.
دربخش ادبیات هدی برکات، نویسنده لبنانی برای انتشار رمان «هند یا زیباترین زن جهان» که از سوی نشر دارآلاداب در سال ۲۰۲۴ منتشر شده به عنوان برنده معرفی شد. این رمان روایتگر رنج انسانی است که در حاشیه جامعه زندگی میکند. برکات در این رمان اثر انسانی عمیقی را که انعکاسبخش چالشهای روانی و جسمی است ارائه داده است.
در بخش ادبیات کودک و نوجوان لطیفه لبصیر، نویسنده مراکشی برای کتاب «شبح سبیه» که توسط مرکز کتاب فرهنگی در سال ۲۰۲۴ منتشر شده برگزیده شد. نویسنده در این کتاب از زبان خواهر بزرگتری که داستان برادرش را روایت میکند کوشیده برای درمان اوتیسم درمان ادبی موثری به سبکی روان ارائه دهد و از همین طریق عادت به کتابخوانی را در بین کودکان ایجاد کند.
در بخش ترجمه نیز مارکو دی برانکو، مترجم ایتالیایی برای ترجمه «اُرُسیوس» تالیف پائولوس اُرُسیوس، از عربی به انگلیسی که از سوی انتشارات دانشگاه پیزا در سال ۲۰۲۴ منتشر شده برنده شد. این اثر که دستاورد علمی بارزی به شمار میرود متنی را که از لاتین به زبان عربی رفته بازیابی میکند که پیش از ترجمه فقط برای خواننده عربزبان قابل فهم بود. این اثر مرجع مهمی برای مطالعه تعامل فرهنگی عربی با فرهنگهای دیگر به شمار میرود.
در بخش هنر و مطالعات انتقادی سعید العوادی، از مراکش برای اثر «غذا و کلام: کاوشهای فرهنگی در جهان عرب» نوشته دکتر سعید العوادی از مراکش که از سوی نشر دارالافریقا شرق در سال ۲۰۲۳ منتشر شده یه عنوان اثر برگزیده معرفی شد. نویسنده در این اثر با تحلیل متون ادبی از جمله شعر، داستان و ضربالمثل رویکردی انتقادی از رابطه غذا و گفتمان بلاغی در میراث عربی ارائه میدهد.
در بخش مشارکت در توسعه ملل دکتر محمد بشاری برای کتاب «حق تلاش و کوشش: رویکردهای معتبر به حقوق زنان مسلمان» از امارات برنده شد. نویسنده در این اثر خوانشی فقهی و بنیادین از مفهوم تلاش و کوشش در اسلام ارائه میدهد و بر نقش زنان به عنوان شرکای فعال در جامعه تاکید میکند.
جایزه فرهنگ عربی در فرهنگهای دیگر به اندرو بیک، پژوهشگر بریتانیایی برای کتاب «فرهنگ ادبی عربی در جنوب شرق آسیا در قرون هفدهم و هجدهم» تعلق گرفت. نویسنده در این کتاب به گسترش زبان و فرهنگ عربی در آسیای جنوب شرقی و ارتباط آن با فلسفه تصوف و گفتمان رسمی حاکمان منطقه میپردازد.
در بخش ویرایش نسخههای خطی اثر «اخبار زنان» تالیف رشید الخیون از کشور عراق برگزیده شد که از اولین جستارهای فمنیستی در جهان محسوب میشود.
در نوزدهمین دوره برگزاری جایزه کتاب شیخ زاید، هاروکی موراکامی، نویسنده ژاپنی به پاس قدرانی از مسیر حرفهای و تاثیر ادبی فراملی بر فرهنگ عربی و جهانی به عنوان شخصیت فرهنگی سال انتخاب شد.
دکتر علی بن تمیم، رئیس مرکز زبان عربی ابوظبی و دبیر این جایزه عنوان کرد «به برندگان این جایزه که صحنه ادبی جهان عرب و بینالمللی را غنا بخشیدند تبریک میگویم و نیز هاروکی موراکامی که با قلم جادویی خود از مرزهای ژاپن فراتر رفت و انتخاب او به عنوان شخصیت فرهنگی سال تعهد این جایزه را به ایجاد پلهایی از گفتمان، ادبیات و اندیشه بین فرهنگها و تمدنهای مختلف و ارج نهادن به افراد خلاق در سطح جهانی نشان میدهد»
جایزه شیخ احمد زاید که یکی از معتبرترین جوایز جهان عرب به شمار میرود به منظور قدردانی از دستاوردهای برجسته، از ذهنها و متفکران خلاق در زمینههای ادبیات، هنر و علوم انسانی به زبان عربی و همچنین سایر زبانها اهدا میشود. این جایزه که در سال ۲۰۰۶ تاسیس شده فرصت جدیدی برای نویسندگان عرب زبان فراهم میکند و نویسندگانی را که درباره فرهنگ و تمدن عرب به زبان های انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی و روسی مینویسند، ارج مینهد.
نظر شما