به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از مایرور، سرگذشت ندیمه (The Handmaid's Tale) نوشته مارگارت اتوود نخستین بار در سال ۱۹۸۵ منتشر شد. این رمان در آیندهای دور و در دنیایی دیستوپیک اتفاق میافتد که در آن جمهوری گیلاد، کشوری استبدادی و مذهبی است که در آن حقوق زنان به طور کامل نادیده گرفته شده است.
داستان از زبان آفرد، یک زن جوان و عضو طبقه پایین جامعه در گیلاد روایت میشود. آفرد به عنوان یک «ندیمه» (کنیز) به خانهای از یک فرمانده دولتی فرستاده میشود تا در صورت امکان، بچهای به دنیا بیاورد. در این جامعه، تنها زنان قادر به بچهدار شدن بودند و به همین دلیل از آنان به عنوان وسیلهای برای تولید نسل استفاده میشود.
این رمان با نقدهای اجتماعی، سیاسی و جنسیتی عمیق به تصویر کشیدن نقش زنان در جوامع مردسالار پرداخته است. داستان سرگذشت ندیمه، علاوه بر بررسی مسائل حقوق بشر و برابری جنسیتی، به شدت به موضوعاتی چون کنترل بدن زنان، آزادی فردی و قدرتهای اجتماعی و سیاسی میپردازد.
هرچند این رمان از سوی بسیاری از منتقدان تحسین شده و نسخههای سینمایی متعددی از آن ساخته شده ولی این موضوع مانع از آن نشد که از قفسههای مدارس و کتابخانههای سراسر ایالات متحده بیرون کشیده شود چون بسیاری از احزاب محافظهکار با انتشار آن در مدارس مخالفت کردند.
در سال ۲۰۲۲، این کتاب در لیست ۱۶۴۸ کتاب ممنوعه در ۵۰۴۹ مدرسه در ۳۲ ایالت ایالات متحده بود. مضامین کتاب فمینیسم، افراط گرایی مذهبی، و گرایشهای همجنسگرایی در فهرست کتابهای ممنوع قرار گرفته است.
در یکی از نامههای رسمی ایالت تگزاس آمریکا به هیئتهای مدرسه آمده است: «هیچ کودکی نباید در معرض محتوایی قرار گیرد که بر اساس نژاد، جنسیت یا ارزشهای مذهبی باعث ناراحتی میشود.»
شخصیت عجیب و غریب کتاب، مویرا، نشان دهنده مقاومت و عدم انطباق است. امتناع او از پذیرش قوانین گیلیاد او را به نمادی از شورش تبدیل می کند.
در کانادا نیز این کتاب به دلیل «زبان توهین آمیز» و نمایش خشونت سانسور شد. کشورهایی مانند پرتغال و اسپانیا نیز با استناد به محتوای آن در مورد نژاد، عجیب و غریب و مذهب، آن را از سیستم مدارس حذف کردهاند.
اتوود علناً از کار خود دفاع کرده است. سانسور را مضحک خواند و نسبت به دخالت مذهبی در آموزش عمومی هشدار داد. وی نوشت: شخصیت اصلی داستان فقط سعی میکند زنده بماند.
در سال ۲۰۱۹، اتوود دنبالهای به نام وصیتها (Testaments) منتشر کرد که بر نحوه مقاومت زنان مختلف در برابر رژیم گیلاد تمرکز دارد. این رمان برنده جایزه بوکر شد.
نظر شما