به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از سی ان ان، ماریو بارگاس یوسا، نویسنده مشهور پرویی-اسپانیایی و برنده جایزه نوبل ادبیات که آثارش بر نظامهای تمامیتخواه تمرکز داشت و زمانی نیز برای ریاستجمهوری کاندیدا شده بود، در سن ۸۹ سالگی درگذشت. در بیانیهای که پسرش، آلوارو بارگاس یوسا، روز یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، آمده است: «با اندوهی عمیق اعلام میکنیم که پدرمان، ماریو بارگاس یوسا، امروز در لیما و در آرامش، در کنار خانوادهاش چشم از جهان فروبست.»
بارگاس یوسا با رمانهایی چون گفتوگو در کاتدرال، جنگ آخرالزمان و خاله جولیا و نویسنده که بعدها در فیلم سینمایی «فردا را گوش کن» با بازی باربارا هرشی و کیانو ریوز (۱۹۹۰) اقتباس شد، در ذهنها باقی خواهد ماند.
او در سال ۲۰۱۰ جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد. آکادمی سوئد دلیل این انتخاب را «نقشهبرداری از ساختارهای قدرت و تصویرهای تیزبینانهاش از مقاومت، شورش و شکست فرد» عنوان کرد.
در بیانیهای که فرزندان این نویسنده منتشر کردند آمده است: «رفتنش باعث اندوه خانواده، دوستان و خوانندگانش در سراسر جهان خواهد شد. اما امیدواریم همانگونه که ما آرامش یافتهایم، دیگران نیز با دانستن اینکه او زندگیای طولانی، ماجراجویانه و پربار داشت و مجموعهای از آثار ارزشمند از خود بر جای گذاشت، آرامش پیدا کنند.»
طبق این بیانیه، مراسم وداع با بارگاس یوسا بهصورت خصوصی و تنها با حضور خانواده و دوستان نزدیک برگزار خواهد شد.
دینا بولوارته، رئیسجمهور پرو نیز با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی، مراتب تسلیت خود را ابراز کرد و نوشت: «در آرامش باش، پرآوازهترین پروییِ تمام دوران.»
دفتر ریاستجمهوری پرو نیز در بیانیهای نوشت: «نبوغ فکری و آثار گستردهاش میراثی ماندگار برای نسلهای آینده خواهد بود. عمیقترین همدردی خود را با خانواده، دوستان و دنیای ادبیات ابراز میکنیم.»
بارگاس یوسا در شهر آریکویپای پرو در جنوب این کشور متولد شد. او دوران کودکی خود را در کوچابامبای بولیوی گذراند؛ جایی که پدربزرگش کنسول پرو بود. سپس در مدرسهای نظامی و دانشگاه ملی سنمارکوس در لیما تحصیل کرد.
او در سال ۱۹۵۲ نخستین اثرش، نمایشی به نام راهنمای اینکا را منتشر کرد و بهزودی به یکی از نویسندگان ثابت مطبوعات ادبی پرو تبدیل شد.
بارگاس یوسا به عنوان روزنامهنگار و گوینده نیز فعالیت داشت و پس از تحصیل در دانشگاه مادرید، به پاریس نقل مکان کرد.
نظر شما