دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۸
واقعیت سوم

جهانگیری در این اثر کوشیده به بررسی مفهوم یک پارادایم جدید در جامعه‌شناسی تحت عنوان «پارادایم محیط زیستی» بپردازد و این پرسش را مطرح می‌کند که چرا محیط زیست به عنوان یک ناهنجاری، باعث بحران‌هایی در علوم شده و آینده‌ای نامطمئن را نوید می‌دهد؟

به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): کتاب «سیر تحول تاریخی جامعه‌شناسی محیط زیست» به قلم جهانگیر جهانگیری، به تحلیل تاریخی و توسعه جامعه‌شناسی محیط زیست می‌پردازد و چگونگی ارتباط بین جوامع انسانی و محیط زیست را بررسی می‌کند. کتاب از هشت فصل تشکیل شده که هر فصل به مباحث مختلفی همچون اندیشه‌های نظریه‌پردازان کلاسیک، بوم‌شناسی علوم انسانی، و تأثیر جامعه‌شناسی بر مسائل محیط زیستی می‌پردازد. نویسنده بر آن است که جامعه‌شناسی محیط زیست نه تنها به درک عمیق‌تر مسائل زیست محیطی کمک می‌کند، بلکه نقشی کلیدی در شکل‌دهی به رویکردهای علمی و اجتماعی دارد.

اثر حاضر حاصل دستاوردهای فرصت مطالعاتی مولف در سفر به دانشگاه ینا آلمان است. جهانگیری در ابتدا، به بررسی اثرات رویکرد جامعه‌شناسانه به محیط زیست پرداخته است و تأثیراتش را نه تنها بر جامعه‌شناسی، بلکه بر کل علوم بررسی می‌کند. تلاش مولف آن بوده است که با بازخوانی جامعه‌شناسی علوم معاصر، به ویژگی‌های بیرونی این دیدگاه بپردازد و تأثیر آن را بر سایر علوم تحلیل کند.

واقعیت سوم

جهانگیری با ارجاع به دیدگاه‌های کاتن و دانلپ، به بررسی مفهوم یک پارادایم جدید در جامعه‌شناسی تحت عنوان «پارادایم محیط زیستی» می‌پردازد و این پرسش را مطرح می‌کند که چرا محیط زیست به عنوان یک ناهنجاری، باعث بحران‌هایی در علوم شده است و آینده‌ای نامطمئن را نوید می‌دهد. در این مسیر، بر اهمیت رویکردهای غیرتقلیلی، از جمله رویکرد برتلو، تأکید و بازگشت به دیدگاه‌های کلاسیک مانند دورکیم پیشنهاد می‌شود. همچنین، این کتاب به دنبال پاسخ به این سه پرسش اساسی است: ۱. جامعه‌شناسی محیط زیست چیست، از کجا آمده و به کجا می‌رود؟

نویسنده با تمرکز بر جامعه‌شناسی محیط زیست در فرانسه تلاش می‌کند تا از میان منابع قدیمی و مختصر، یک نگاه جامع و جدید ارائه کند با پیوند جامعه‌شناسی و بوم‌شناسی، وجود یک «واقعیت سوم» را که نه تنها حاصل تعامل طبیعت و جامعه، بلکه شامل پدیده‌های مستقل از آنهاست را تبیین کند. در ادامه، با استفاده از داده‌های دست دوم و مروری بر مکاتب مختلف، تاریخچه این رشته و جایگاه آن در جامعه‌شناسی بین‌المللی بررسی و برخی از جریان‌های کمتر شناخته شده معرفی می‌شوند. در پایان، کوشش می‌شود که چارچوب بازاندیشانه‌ای برای پژوهش در حوزه محیط زیست پیشنهاد شود که به دور از تأثیرگذاری از تعصبات شخصی، بر گسترش دیدگاه جامعه‌شناسانه به مسائل محیط زیستی تأکید دارد.

کتاب «سیر تحول تاریخی جامعه شناسی محیط زیست» نوشته جهانگیر جهانگیری در ۱۹۵ صفحه به قیمت ۲۰۰ هزارتومان توسط انتشارات شیار منتشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین