جلد چهارم كتاب «تاریخ فلسفه» اثر كاپلستون با ترجمه غلامرضا اعواني به چاپ سوم رسید. اين كتاب كه براي نخستين بار 9 سال پيش انتشار يافت، شرح شكلگيري سنت فسلفي جديد در فلسفه غرب است كه با عقلگرايي دكارت آغاز شد.
كاپلستون در جلد بعدي اين مجموعه، هابز تا هيوم را بررسي كرده، سير فلسفه انگلستان را از هابز تا فلسفه عرف عالي اسكاتلند ميكاود.
كاپلستون در مجموعه «تاريخ فلسفه» مباحث را بر حسب فيلسوفان تنظيم كرده و سير مطالب آن بهگونهاي است كه به ترتيب يكديگر تنظيم نشدهاند. وي برخي از فلاسفه را با تفصيل بيشتر بررسي كرده است.
اين روش معايبي نيز دارد كه از جمله آن عاجز ماندن مخاطب از دريافت يك تصوير كلي از جريانهاي فلسفي است، چرا كه وي تنها با تعدادي از متفكران مختلف با توصيف كم و بيش تفصيلي آراي آنان آشنا ميشود.
كاپلستون كه به اين نقص كتابش بهخوبي آگاه بود، مقدمهاي بر مجلدات مجموعه نوشت تا تصويري از دوراني كه فلاسفه مورد بررسي در آن قرار داشتند، ارايه كند. همين شيوه است كه سبب ميشود مخاطب ارتباط تفكرات فلاسفه مختلف در دورهاي مشخص را دريافته و درك بهتري از آنها داشته باشند.
مجلد چهارم آن مجموعه، دوراني را بررسي ميكند كه از آن به عنوان دوره آغاز فلسفه جديد نام برده ميشود. انديشمندان اين دوره به طلايهداري دكارت كوشيدند به كلي از تفكر دوره قرون وسطايي جدا شوند و بر اين اساس به يقين و اثباتگرايي اصالت دهند.
بديهي است اين دوره نقشي بسيار تعيين كننده در سنت فلسفي غرب داشت، بنابراين با مطالعه آن ميتوان تا اندازه زيادي در جريان مسير تحولات فلسفه قارهاي قرار گرفت و درك درستي از آن به دست آورد؛ بهويژه آن كه نويسنده در اين مجلد آراي دكارت، پاسكال مالبرانش، اسپينوزا و لايبنيتس را بررسي كرده است.
«تاريخ فلسفه كاپلستون» پرخوانندهترين تاريخ فلسفه در ايران است كه البته دليل آن را ميتوان موجود نبودن ترجمه تاريخ فلسفهاي كامل دانست. اكنون تاريخ فلسفه راتلج از سوي انتشارات حكمت در دست چاپ است كه در صورت انتشار، تمامي مجلدات آن ممكن است جايگزين مناسبي براي اين تاريخ فلسفه باشد.
چاپ سوم جلد چهارم «تاريخ فلسفه، از دكارت تا لايبنيتس» در شمارگان 2000 نسخه، 464 صفحه و بهاي 80000 ریال از سوي انتشارات سروش وارد بازار نشر شد.
نظر شما